Έρευνες - Μελέτες

Ρισκάρουν την ασφάλειά τους οι επιχειρήσεις: Στο 62% η χρήση του παράνομου λογισμικού στην Ελλάδα

internetkeyboard_s





Αναγνωρίζουν μεν τα προβλήματα ασφαλείας, αλλά ρισκάρουν οι επιχειρήσεις, καθώς ένα εντυπωσιακό ποσοστό 62% του software, που είχε εγκατασταθεί σε προσωπικούς υπολογιστές στην Ελλάδα το 2013, δεν είχε την κατάλληλη άδεια χρήσης. Το λογισμικό ηλεκτρονικών υπολογιστών, που είχε εγκατασταθεί χωρίς την κατάλληλη αδειοδότηση στην Ελλάδα ήταν κατά 1% αυξημένο σε σχέση με το 2011, η δε εμπορική αξία του ανήλθε σε $220 εκατ. 

Τα παραπάνω προκύπτουν από την Παγκόσμια Έρευνα Λογισμικού BSA, που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια για την BSA από την IDC, η οποία φέτος απευθύνθηκε σε χρήστες υπολογιστών σε 34 αγορές (και στην ελληνική), συμπεριλαμβανομένων περίπου 22.000 ιδιωτών και εργαζομένων χρηστών PC και περισσότερων από 2.000 στελέχη πληροφορικής.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο παγκόσμιος ρυθμός με τον οποίο  λογισμικό ηλεκτρονικών υπολογιστών είχε εγκατασταθεί χωρίς την κατάλληλη αδειοδότηση αυξήθηκε από 42% το 2011 σε 43 % το 2013, καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες, όπου η χωρίς άδεια χρήση λογισμικού είναι πιο διαδεδομένη, εξακολούθησαν να αντιπροσωπεύουν μια αυξανόμενη πλειοψηφία των συνολικών υπολογιστών. Η δε εμπορική αξία του παράνομου εγκατεστημένου λογισμικού ανήλθε σε 62.700.000.000 δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2013.

Πρωταθλητές
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό μειώθηκε δύο μονάδες σε 31% το 2013, με εμπορική αξία ύψους $13,5 δις. Επιπλέον, στη Δυτική Ευρώπη, το ποσοστό μειώθηκε τρεις μονάδες στο 29% το 2013, με εμπορική αξία $12,8 δις.

Η  Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είχαν το επόμενο υψηλότερο ποσοστό μη αδειοδοτημένων εγκαταστάσεων λογισμικού στο 61%, ακολουθούμενες από τη Λατινική Αμερική στο 59% και τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, επίσης στο 59%. Επιπρόσθετα, η Βόρεια Αμερική εξακολουθεί να κατέχει το χαμηλότερο περιφερειακό ποσοστό μη αδειοδοτημένων εγκαταστάσεων λογισμικού με 19%, αν και αυτό αποτελεί σημαντική εμπορική αξία περίπου $10,9 δις.

Παρά το γεγονός ότι το παράνομο λογισμικό επεκτείνεται, οι ίδιοι οι χρήστες υπολογιστών ανά τον κόσμο δηλώνουν ότι ανησυχούν για θέματα ασφάλειάς, σημειώνοντας ότι ο βασικός λόγος, που επιλέγουν τη χρήση αδειοδοτημένου λογισμικού, είναι η αποφυγή απειλών από κακόβουλα λογισμικά. Μεταξύ των κινδύνων, που συνδέονται με το παράνομο λογισμικό, το 64% των χρηστών σε παγκόσμιο επίπεδο αναφέρουν τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση από χάκερς ως κορυφαία ανησυχία και 59% την απώλεια δεδομένων. 

“Οι χρήστες πρέπει να είναι ενήμεροι ότι η χρήση λογισμικού χωρίς νόμιμη άδεια και είναι ακριβή και δεν παρέχει κάποια ασφάλεια. Το μη αδειοδοτημένο λογισμικό μπορεί να επιφέρει σοβαρές απειλές κατά της ασφάλειας, ενώ το ΣΔΟΕ, τα Τελωνεία και η ΕΛ.ΑΣ. έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν ελέγχους για τη νομιμότητα του λογισμικού και να επιβάλλουν το αντίστοιχο διοικητικό πρόστιμο, το οποίο ισούται με €1.000 ανά πειρατικό αντίτυπο, πλέον των αστικών αποζημιώσεων για τους δικαιούχους”, σχολίασε η νομική σύμβουλος της BSA στην Ελλάδα, κυρία Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου. 

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014