Έρευνες - Μελέτες

Περισσότεροι από 4 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα, εν μέσω κρίσης, δεν βρίσκουν το κατάλληλο εργατικό δυναμικό

peoplewalk

Σημαντικό έλλειμμα δεξιοτήτων, το οποίο κοστίζει σε θέσεις εργασίας και μάλιστα εν μέσω κρίσης, ταλανίζει την ελληνική αγορά, με το 42% των εργοδοτών να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εύρεση κατάλληλου προσωπικού. Το συγκεκριμένο ποσοστό βαίνει αυξανόμενο, καθώς ήδη έχει ενισχυθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι, ενώ βρίσκεται 6 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Όπως αποκαλύπτει η Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup για το 2014, στην ελληνική αγορά εργασίας εντοπίζεται έλλειμμα απαιτούμενης εμπειρίας σε ποσοστό 42%, τεχνικών δεξιοτήτων (hard skills), 29%, επαγγελματικών δεξιοτήτων (soft skills), 19% και διαθέσιμων υποψηφίων 18%. 

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της έλλειψης ταλέντου σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό των εργοδοτών που δυσκολεύεται να βρει υποψηφίους με τα απαιτούμενα προσόντα για τη σωστή λειτουργία των επιχειρήσεών τους ανέρχεται σε 36%, αυξημένο κατά 1 μονάδα από πέρυσι και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά χρόνων.

Τη μεγαλύτερη δυσκολία για την εύρεση κατάλληλων ατόμων αντιμετωπίζουν οι εργοδότες στην Ιαπωνία (81%), το Περού (67%), την Ινδία (64%), την Αργεντινή (63%) και την Βραζιλία (63%). Το ζήτημα της έλλειψης ταλέντου δείχνει να προβληματίζει ελάχιστα τους Ιρλανδούς (2%), Ισπανούς (3%) και Ολλανδούς (5%) εργοδότες. 

Ειδικότητες σε έλλειψη
Στην Ελλάδα, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων “Επαγγελματιών Πωλητών”, με δεύτερη σε δυσκολία κάλυψης ειδικότητα αυτή των “Υψηλόβαθμων Στελεχών”, η οποία παραμένει στην ίδια θέση της κατάταξης με πέρυσι.

Την τρίτη θέση φέτος κατέχουν οι “Εξειδικευμένοι Τεχνίτες”, οι οποίοι πέρυσι βρίσκονταν στην πέμπτη θέση. Εκτός Top-10 για το 2014 μένει το “Προσωπικό Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Πελατών”, το οποίο πέρυσι καταλάμβανε τη θέση Νο 4, όπως και το Προσωπικό ΙΤ, το οποίο βρισκόταν στο Νο 7. Οι δύο νέες είσοδοι στη λίστα είναι οι “Εργάτες” και οι “Χειριστές Μηχανημάτων”, στις θέσεις 8 και 9 αντίστοιχα.Πίνακας 2. Το Top-10 των θέσεων εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για την Ελλάδα 2013-2014. Πηγή: ManpowerGroup

Ο αντίκτυπος της έλλειψης ταλέντου στις επιχειρήσεις είναι εμφανής, καθώς δύο στους τρεις (66%) Έλληνες εργοδότες εκτιμούν ότι οι θέσεις απασχόλησης, που παραμένουν κενές λόγω δυσκολίας εύρεσης κατάλληλων εργαζόμενων, έχουν από μέτρια έως υψηλή επίπτωση στην ικανότητα της επιχείρησης να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών της. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι. 

“Για όποιον παρακολουθεί στενά την αγορά, το φετινό Top-10 των ειδικοτήτων δεν έχει εκπλήξεις, καθώς αποτυπώνει τις δύο κυρίαρχες τάσεις του σήμερα. Από τη μία Υψηλόβαθμα Στελέχη και Στελέχη Πωλήσεων κάθε επιπέδου παραμένουν δυσεύρετα, όχι τόσο γιατί λείπουν οι υποψήφιοι από την ελληνική αγορά, όσο γιατί λείπουν οι δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να δημιουργήσουν αξία σε αυτές τις ακόμη πιο απαιτητικές, σύνθετες εποχές”, σχολιάζει η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup, κυρία Βενετία Κουσία. 

Διεθνείς ελλείψεις
Στο νούμερο 1 και νούμερο 2 της παγκόσμιας κατάταξης με τις θέσεις, που οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν παραμένουν για τρίτη συνεχή χρονιά οι “Εξειδικευμένοι Τεχνίτες” και οι “Πτυχιούχοι Μηχανικοί”. Την τρίτη θέση της φετινής κατάταξης καταλαμβάνει η ειδικότητα των “Τεχνικών”, που πέρυσι βρισκόταν στο Νο 4. Οι “Επαγγελματίες Πωλητές” παραμένουν δυσεύρετοι, παρότι από το Νο 3 - που βρίσκονταν πέρυσι - φέτος καταλαμβάνουν το Νο 4. Παρά τη συγκεκριμένη μείωση, η έλλειψη ταλέντου στον τομέα των Πωλήσεων δείχνει να διευρύνεται, καθώς στο Νο 7 του φετινού top-10 συναντάμε τους Διευθυντές Πωλήσεων, μια ειδικότητα που πέρυσι βρισκόταν στο Νο 12. Μια ακόμη αξιοσημείωτη αλλαγή είναι η απουσία, από τη φετινή παγκόσμια κατάταξη, των “Εργατών”, θέση που σταδιακά τα τελευταία τρία χρόνια έχανε έδαφος.  

Παγκοσμίως, το ποσοστό των εργοδοτών, που θεωρούν ότι οι κενές θέσεις έχουν μέτρια έως υψηλή επίπτωση στην επιχειρηματική τους λειτουργία διαμορφώνεται στο 54%, αμετάβλητο σε σχέση με πέρυσι.

Η έρευνα
Περισσότεροι από 37.000 εργοδότες σε 42 χώρες συμμετείχαν στην 9η ετήσια Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup. Η έρευνα διεξήχθη το 1ο τρίμηνο του 2014, για ένατη συνεχή χρονιά, με στόχο να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος της έλλειψης ταλέντων στις παγκόσμιες αγορές εργασίας και οι τρόποι απόκρισης των εργοδοτών στα ζητήματα που προκύπτουν λόγω της έλλειψης ταλέντων. Στην Ελλάδα η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 εργοδοτών. Η Ελλάδα συμμετείχε στην Έρευνα για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 εργοδοτών.© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014