Έρευνες - Μελέτες

Η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού "ατμομηχανή" της παγκόσμιας αγοράς κινητής τηλεφωνίας

smartpho2013_s

Τον τίτλο της “ατμομηχανής” της παγκόσμιας αγοράς κινητής τηλεφωνίας δικαιώνει στο έπακρο η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, η οποία φιλοξενεί πλέον τους μισούς συνδρομητές της υφηλίου. Μάλιστα, η - έχουσα τα σκήπτρα - περιοχή αναμένεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, να διατηρήσει το ρόλο της - ως μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές στο mobile - τουλάχιστον έως το 2020, με τον ετήσιο ρυθμό διεύρυνσης της συνδρομητικής βάσης να τοποθετείται στο 5,5%. Οι παραπάνω εκτιμήσεις περιλαμβάνονται σε μελέτη, που έδωσε τη δημοσιότητα η διεθνής Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (Groupe Speciale Mobile Association-GSMA). 

Όπως προκύπτει από την έκθεση, που τιτλοφορείται “Mobile Economy Asia Pacific 2014”, η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού αριθμούσε 1,7 δις συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας στα τέλη του 2013, περίπου το ήμισυ του παγκόσμιας κοινότητας, που εκτιμάται σε 3,4 δις. Ο δε συνολικός αριθμός των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή αναμένεται να εκτοξευθεί στα 2,4 δις έως το 2020. Τις επιδόσεις της περιοχής της Ασίας - Ειρηνικού “κοντράρει” επάξια μόνο η Υποσαχάρια Αφρική, η οποία εκτιμάται ότι την ίδια περίοδο θα κινηθεί με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Εστιάζοντας στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αγοράς σε Ασία – Ειρηνικό, τα στελέχη του GSMA κάνουν λόγο για ισχυρότατες επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας, οι οποίες διατρέχουν όλο το οικοσύστημα της κινητής τηλεφωνίας, από τις ίδιες τις συσκευές έως - το πολύ σημαντικότερο πλέον - τις παρεχόμενες mobile υπηρεσίες.  

Οι τέσσερις αγορές - “κλειδιά”
Η μελέτη του GSMA διαπιστώνει ότι οι επιμέρους αγορές – “κλειδιά” από το σύνολο της περιοχής είναι η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Ινδονησία, οι οποίες συγκεντρώνουν αθροιστικά τα τρία τέταρτα του συνόλου των συνδρομητών της γεωγραφικής ενότητας και πάνω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας συνδρομητικής βάσης.

Μόνο η Κίνα, η μεγαλύτερη διεθνώς αγορά για την αγορά του mobile, ήταν η “πατρίδα” 630 εκατομμυρίων μοναδικών συνδρομητών στα τέλη του 2013, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό περί το 46% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.  

Μάλιστα, σύμφωνα με το GSMA, οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας στην Κίνα υπερέβαιναν στα τέλη του 2013 το 1,13 δις, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι Κινέζοι χρησιμοποιούν περισσότερες από μία SIM card και περισσότερες από μία συσκευές.

Όπως παρατηρούν οι αναλυτές η αγορά του mobile σε Ασία - Ειρηνικό είναι εξόχως πολυσυλλεκτική, καθώς συγκεντρώνει μια μεγάλη ποικιλομορφία, από τις πρωτοπόρους χώρες (“Digital Pioneers”), όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα μέχρι τα αναπτυσσόμενα – τηλεπικοινωνιακά - κράτη, όπως η Ινδία.

Όσον αφορά στα ποσοστά διείσδυσης στην περιοχή, αυτά ποικίλουν από το 90% της Ιαπωνίας μέχρι το 15% της Μιανμάρ, με το μέσο όρο να βρίσκεται στα τέλη του 2013 στο 43%.  

Κάνει θραύση το mobile internet
Ευθέως ανάλογη της αυξανόμενης δημοτικότητας της κινητής τηλεφωνίας στην Κίνα είναι και η πορεία του mobile ίντερνετ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του GSMA, 500 εκατ. Κινέζοι έκαναν χρήση σχετικών υπηρεσιών στα τέλη του 2013. Τα υπόλοιπα 130 εκατομμύρια των συνδρομητών χρησιμοποίησαν το κινητό τους μόνο για κλήσεις φωνής και για την αποστολή γραπτών μηνυμάτων.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, ποσοστό μεγαλύτερο από τα δύο τρία των συνδρομητών σε υπηρεσίες mobile internet στην Κίνα μπαίνουν στο διαδίκτυο μέσω κινητών ευρυζωνικών δικτύων (3G/4G), ενώ ποσοστό μικρότερο από το ένα τρίτο κάνει χρήση υπηρεσιών μέσω δικτύων 2G. 

"Ατμομηχανή" της απασχόλησης
Η βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας αποτελεί δομικό στοιχείο της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, συνεισφέροντας περί τα $864 δις στο εθνικό ΑΕΠ, ήτοι ποσοστό 4,7% του συνόλου, με την προοπτική να φθάσει το 6,9% έως το 2020. Επίσης, η βιομηχανία της κινητής υποστηρίζει σήμερα 3,7 εκατομμύρια άμεσες θέσεις εργασίας, αριθμός που αναμένεται να εκτοξευθεί στα 6,7 εκατομμύρια έως το 2020. 

Τα δε επενδυτικά σχέδια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων είναι εξίσου φιλόδοξα με τους στόχους για την πορεία της αγοράς καθώς εκτιμάται ότι την περίοδο 2014-2020 θα τρέξουν επενδύσεις της τάξης των $730 δις στην αγορά. 


Νατάσα Φραγκούλη
fragouli@sepe.gr

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014