Έρευνες - Μελέτες

Το Ίντερνετ θα είναι το κύριο μέσο διαφήμισης σε 12 μεγάλες αγορές, έως το 2017

tabletinternetmarket

Σταδιακή επικράτηση του Διαδικτύου, ως βασικού διαφημιστικού μέσου, αναμένεται, έως το 2017, σε δώδεκα βασικές αγορές ανά τον κόσμο. Ήδη από το περασμένο έτος, το Ίντερνετ έχει καταστεί το κανάλι, που απορροφά τη μεγαλύτερη διαφημιστική δαπάνη σε επτά αγορές και συγκεκριμένα σε Αυστραλία, Καναδά, Δανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Έως το 2017, σε αυτές τις χώρες αναμένεται να προστεθούν άλλες πέντε μεγάλες αγορές του πλανήτη: η Κίνα, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ιρλανδία και η Νέα Ζηλανδία.

Ήδη, από το 2014, το κανάλι του Διαδικτύου απορροφά τη μεγαλύτερη διαφημιστική δαπάνη σε επτά αγορές, στις οποίες αναμένεται να προστεθούν άλλες πέντε έως το 2017Μάλιστα, σύμφωνα με νέα έρευνα της εταιρείας ZenithOptimedia, με τίτλο “Advertising Expenditure Forecasts in 2017”, σε μόλις μία διετία από σήμερα, η διαφημιστική δαπάνη σε αυτές τις δώδεκα αγορές θα αντιπροσωπεύει το 28% των συνολικών κονδυλίων, που δαπανώνται σε παγκόσμιο επίπεδο για διαφήμιση. Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, σε τέσσερις από αυτές τις αγορές το Διαδίκτυο θα απορροφήσει περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής διαφημιστικής δαπάνης.

Αν και το Ίντερνετ θα παραμείνει το δεύτερο σε δυναμικότητα μέσο για τη διαφήμιση, μετά από την τηλεόραση, έως το 2017, η “ψαλίδα” ανάμεσα στα δύο κανάλια θα συνεχίσει να μειώνεται, για να κλείσει στις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες τα επόμενα δύο χρόνια από 11 μονάδες κατά την τρέχουσα χρήση.

Από την ανάλυση των στοιχείων της έρευνας προκύπτει ότι το μερίδιο του Internet στη διαφημιστική δαπάνη θα υπερβεί το 50% ήδη από φέτος στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας. Δανία και Σουηδία αναμένεται να φτάσουν αυτό το ποσοστό από το επόμενο έτος, ενώ στην Κίνα η διαφημιστική δαπάνη μέσω Ίντερνετ θα αντιπροσωπεύει ποσοστό άνω του 50% στην Κίνα το 2017.

Mobile advertising
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της ZenithOptimedia, κινητήριος δύναμη για την ενίσχυση των μεριδίων του Διαδικτύου στον τομέα της διαφήμισης θα αποτελέσει το mobile advertising, ήτοι η διαφημιστική δαπάνη μέσω κινητών συσκευών.

Η εταιρεία εκτιμά ότι το μερίδιο του mobile στην παγκόσμια διαφημιστική δαπάνη θα διπλασιαστεί έως το 2017, φθάνοντας το 12,9% σε διεθνές επίπεδο από 5,1% σήμερα.

Την ίδια στιγμή, το μερίδιο της διαφήμισης μέσω Internet, αλλά από σταθερούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές θα παραμείνει, περίπου, σταθερό και θα ανέλθει σε 19,4% το 2017 από 19,3% το 2013.

Μάλιστα, η διαφήμιση μέσω φορητών συσκευών θα συνεισφέρει το 70% της παγκόσμιας διαφημιστικής δαπάνης την περίοδο 2014-2017.

Η μελέτη της εταιρείας προβλέπει ότι συνολικά η παγκόσμια διαφημιστική δαπάνη θα ενισχυθεί, κατά το τρέχον έτος, κατά 4,2%, για να φθάσει τα $531 δις, θα διευρυνθεί περαιτέρω κατά 5% το 2016, για να αυξηθεί περαιτέρω κατά 4,3% το 2017.