Έρευνες - Μελέτες

Οφέλη €39 δις για την ευρωπαϊκή βιομηχανία Τηλεπικοινωνιών από τον IP εκσυγχρονισμό των δικτύων

cloudcomputing

Σημαντικά οικονομικά οφέλη, τα οποία μεταφράζονται σε ετήσια εξοικονόμηση κόστους €39 δις, μπορεί να φέρει στις ευρωπαϊκές εταιρείες Τηλεπικοινωνιών ο εκσυγχρονισμός των δικτύων τους και η μετάβαση σε cloud τεχνολογίες. Στο συμπέρασμα ότι η υιοθέτηση των cloud τεχνολογιών από την ευρωπαϊκή βιομηχανία Τηλεπικοινωνιών δεν είναι πλέον προαιρετική για τους παρόχους, αλλά αποτελεί μονόδρομο, καταλήγει έρευνα των Arthur D. Little και Bell Labs - παράρτημα βιομηχανικής έρευνας και συμβουλευτικής της Alcatel-Lucent.

O IP εκσυγχρονισμός των δικτύων μπορεί να προσφέρει στις εταιρείες Τηλεπικοινωνιών συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των webscale παρόχωνΤα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως τα NFV (Network Functions Virtualization) και SDN (Software-Defined Networks) δίκτυα έχουν, πλέον, στρατηγική σημασία για τη βιομηχανία των Τηλεπικοινωνιών και η εφαρμογή τους είναι απαραίτητη. Ειδικότερα, υιοθετώντας τις NFV και SDN τεχνολογίες, οι πάροχοι εκτιμάται ότι μπορούν να εξοικονομήσουν €14 δις το χρόνο από το δικτυακό domain μόνο, ποσό το οποίο μπορεί να αυξηθεί κατά €25 δις σε μη δικτυακά - λειτουργικά κόστη, μέσα από την αυτοματοποίηση και την απλοποίηση επιχειρηματικών εργασιών.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες Τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αναμενόμενη αύξηση όγκου των δεδομένων σε σταθερά, φορητά και IoT δίκτυα, πρέπει να δημιουργήσουν νέα standards, αντλώντας έμπνευση από την optimized τεχνολογία και το επιχειρηματικό πλάνο των εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στο Cloud.

Όπως διαπιστώνουν οι συντάκτες της μελέτης, με την εδραίωση μίας ενιαίας δικτυακής λειτουργίας και την εγκατάσταση σύγχρονου hardware, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών μπορούν να αποκομίσουν λειτουργικά οφέλη από την πλήρη μεταμόρφωση των IP και τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών. “Ο IP εκσυγχρονισμός των δικτύων, τα τελευταία 20 χρόνια, έχει περιοριστεί στα συμβατικά όρια, προκειμένου να διατηρηθεί η συμβατότητα με τις παρωχημένες (legacy) λειτουργίες δικτύου και τα διάφορα συστήματα διαχείρισης”, τονίζει η μελέτη.

Νέα στρατηγική
Οι συντάκτες της μελέτης “Reshaping the future with NFV και SDN” υπογραμμίζουν ότι, σήμερα, οι virtualization τεχνολογίες δίνουν πρόσβαση σε νέους ανταγωνιστές στην αγορά, οδηγώντας στη μείωση του μεριδίου της αγοράς των παραδοσιακών telecoms. “Καθώς η ιδιοκτησία ενός δικτύου δεν είναι πλέον προαπαιτούμενη, ο καθένας μπορεί να γίνει πάροχος υπηρεσιών. Επιχειρήσεις, όπως τράπεζες, λιανέμποροι και εταιρείες media μπορούν να αποτελέσουν ισχυρές εναλλακτικές επιλογές έναντι των παραδοσιακών δικτύων τηλεπικοινωνιών στην αγορά των μαζικών Τηλεπικοινωνιών”, αναφέρει η μελέτη.

Προτρέπουν δε τους παραδοσιακούς παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών να αναπτύξουν ανταγωνιστικά δίκτυα και υψηλής αξίας προϊόντα και υπηρεσίες, όπως συμβαίνει στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά IT υπηρεσιών ασφαλείας, συνολικής αξίας €18 δις, στην αγορά των cloud υπηρεσιών, αξίας €17 δις και γενικά, στις αγορές των non-access-based επιχειρήσεων.

Μάλιστα, η έρευνα συστήνει στις ευρωπαϊκές εταιρείες Τηλεπικοινωνιών να σχηματίσουν έναν οργανισμό αντίστοιχο των StarAlliance και SkyTeam Alliance στη βιομηχανία της αεροπορίας, προκειμένου να εξασφαλίσουν συμφωνίες και να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες από άλλες τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις, διαμορφώνοντας ένα διεθνές δίκτυο, που θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά έναντι των webscale παρόχων.