Έρευνες - Μελέτες

Στο $1,7 τρις η παγκόσμια αγορά του Internet of Things το 2020

internet1234

Ταχύτατη ανάπτυξη του Internet of Things (IoT) αναμένεται εντός της προσεχούς πενταετίας, με τη συνολική αγορά να εκτιμάται σε $1,7 τρις έως το 2020, από μόλις $655,8 δις στα τέλη του 2014. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη, στην ουσία, προσβλέπει σε τριπλασιασμό της διεθνούς αγοράς του Internet of Things έως το 2020, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου για την περίοδο αναφοράς εκτιμάται σε 16,9%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της International Data Corporation (IDC), οι συσκευές, ο τομέας “συνδεσιμότητα” και οι υπηρεσίες ΙΤ για το Internet of Things θα είναι οι κινητήριες δυνάμεις της αγοράς του IoT έως το 2020. Οι τρεις υποκατηγορίες, μάλιστα, εκτιμάται ότι θα αποτελούν περισσότερο από τα δύο τρίτα της συνολικής αγοράς του IoT μέσα στην επόμενη πενταετία. Όπως υπογραμμίζουν σε σχετικό report, ειδικά οι συσκευές θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως ο βασικός καταλύτης του ΙοΤ, αντιπροσωπεύοντας το 31,8% του συνόλου.

Σε τριπλάσια μεγέθη έναντι αυτών του 2014 προσβλέπει, για το 2020, η παγκόσμια αγορά του Internet of ThingsΣύμφωνα με όσα αναφέρουν στο report οι αναλυτές της IDC, αν οι wearable συσκευές είναι η πιο γνωστή κατηγορία καταναλωτικών προϊόντων, που ανήκουν στον τομέα του Internet of Things, η μεγάλη δύναμη της αγοράς του ΙοΤ είναι οι αλλαγές που φέρνει στις επιχειρήσεις και στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με την IDC, αυτές οι αλλαγές θα αλλάξουν άρδην το επιχειρηματικό μοντέλο τα αμέσως προσεχή έτη.

Τι λένε οι εταιρείες
Όσον αφορά το πώς αντιμετωπίζουν οι ίδιες οι εταιρείες το Internet of Things, άλλη έρευνα της Gartner δείχνει πως, αν και θεωρούν ότι το θα αλλάξει άρδην τις εταιρικές τους δομές, ελάχιστες επιχειρήσεις έχουν ξεκάθαρη στρατηγική για την ενσωμάτωση του IoT στη στρατηγική τους.

Περισσότερες από τέσσερις στις δέκα εταιρείες (ποσοστό 40%) εκτιμούν ότι το Internet of Things θα μετασχηματίσει τη δομή τους, εντός της προσεχούς τριετίας, προσφέροντας, παράλληλα, νέες εναλλακτικές πηγές εσόδων ή και ευκαιρίες για μειώσεις στα κόστη λειτουργίας. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα της Gartner, το ποσοστό των εταιρειών, που εκτιμούν ότι το IoT θα αλλάξει την επιχειρηματική τους καθημερινότητα σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα και συγκεκριμένα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, εκτοξεύεται σε 60%.

Ωστόσο, όπως διαπιστώνει η Gartner, από τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που συμμετείχαν στην έρευνα, μία μικρή πλειοψηφία μόνο έχει, ήδη, δημιουργήσει μια ξεκάθαρη στρατηγική για το IoT. Συγκεκριμένα, μόλις το 25% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι έχουν εγκαινιάσει μια ξεκάθαρη επιχειρηματική στρατηγική αναφορικά με το IoT.

Να σημειωθεί ότι η μελέτη διενεργήθηκε τον Οκτώβριο του 2014 μεταξύ των μελών του Gartner Research Circle Members, που απαρτίζεται από 463 IT leaders. Ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης είναι ότι μεγάλη μερίδα των συμμετεχόντων σχολίασε ότι το ανώτατο management δεν έχει ακόμη αντιληφθεί πλήρως τη σπουδαιότητα της νέας τάσης.