Έρευνες - Μελέτες

ΗΠΑ, Κίνα και Μεγάλη Βρετανία ελέγχουν την παγκόσμια αγορά e-commerce

ecommerce123

Ηγέτιδες δυνάμεις του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου αναδεικνύονται, για ακόμη μια χρονιά, οι αγορές των ΗΠΑ, της Κίνας και της Μεγάλης Βρετανίας. Οι τρεις χώρες κυριαρχούν στον παγκόσμιο χάρτη του e-commerce, μιας αγοράς, που το 2014 “είδε” διεθνείς πωλήσεις $840 δις, αυξημένες κατά 20% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Την εικόνα της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου στο retail δίνει έρευνα της Α.Τ. Kearney και ο σχετικός δείκτης “Τhe 2015 Global Retail E-Commerce Index”, που αποτυπώνει την παγκόσμια πορεία των ηλεκτρονικών πωλήσεων. Η έρευνα εξετάζει τις επιδόσεις των 30 μεγαλύτερων αγορών του πλανήτη στο e-commerce, βαθμολογώντας τη συμπεριφορά τους στο online περιβάλλον των πωλήσεων.


H αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου - σε επίπεδο λιανεμπορίου - αναμένεται να υπερβεί σε πωλήσεις το $1,1 τρις κατά το τρέχον έτος
Τα ηνία του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου κατέχει η αγορά των ΗΠΑ, η οποία συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία (79,3%), με την Κίνα να ακολουθεί (77,8%) και τη Μεγάλη Βρετανία να καταλαμβάνει την τρίτη θέση μεταξύ των ηγετών των ηλεκτρονικών πωλήσεων διεθνώς (74,45). Να σημειωθεί ότι συνολικά η Ευρώπη, ως περιοχή, έχει πολύ κομβική συμμετοχή στην παγκόσμια κατάταξη, καθώς, από το σύνολο των 30 χωρών, που περιλαμβάνονται στο δείκτη “Τhe 2015 Global Retail E-Commerce Index”, περίπου οι μισές βρίσκονται στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία κατατάσσεται πέμπτη διεθνώς μεταξύ των πιο δυναμικών αγορών του e-commerce, η Γαλλία βρίσκεται στην έκτη, το Βέλγιο στην ένατη θέση, ενώ η Ολλανδία στην 13η. Υψηλά στη σχετική λίστα βρίσκεται η αγορά της Δανίας (15η), της Σουηδίας (16η), της Ισπανίας (18η), της Νορβηγίας στην 20η θέση, της Ιταλίας στην 22η, ενώ ακολουθούν η Ελβετία (στην 23η), η Φινλανδία στην 25η, η Αυστρία στην 27η και η Ιρλανδία στην 30η. Στην πρώτη δεκάδα των δυναμικότερων περιοχών του πλανήτη στο ηλεκτρονικό εμπόριο περιλαμβάνεται, επίσης, η Ιαπωνία στην τέταρτη θέση, η Νότιος Κορέα στην έβδομη, η Ρωσία στην όγδοη και η Αυστραλία στη δέκατη θέση.

Θεαματική άνοδος
Όπως διαπιστώνει η έρευνα, οι ώριμες αγορές κυριαρχούν στο πρώτο ήμισυ της σχετικής λίστας, της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, οι οποίες, αν και το 2013 βρέθηκαν μόλις στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, κατάφεραν να ανακτήσουν έδαφος και να αποσπάσουν, τελικά, την πρωτιά από την Κίνα.

Σε επίπεδο Ευρώπης η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία αναρριχήθηκαν κατά μία θέση, ενώ το Βέλγιο σημείωσε μεγάλη πρόοδο, καθώς ανέβηκε 15 θέσεις, όπως και η Δανία, που αναρριχήθηκε κατά 13 θέσεις, αλλά και η Ισπανία, που δεν περιλαμβανόταν στην αντίστοιχη περσινή λίστα, ενώ φέτος εισήλθε στην 18η θέση.

Για το τρέχον έτος, μάλιστα, η παγκόσμια δυναμική των ηλεκτρονικών πωλήσεων αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, με τις πωλήσεις να προσεγγίζουν το $1 τρις ($990 δις), ενώ για την επόμενη χρονιά ο πήχης μπαίνει στο $1,1 τρις, με εκτίμηση για $1,3 τρις το 2017.