Έρευνες - Μελέτες

Στο Cloud κατευθύνεται το 30% των συνολικών δαπανών για υποδομές IT παγκοσμίως

cloudnew

Ισχυρότερη κάνει την παρουσία του, στην αγορά Πληροφορικής, το οικοσύστημα, που σχετίζεται με το Cloud, με τις δαπάνες για υποδομές υπολογιστικού σύννεφου να αντιπροσωπεύουν, πλέον, το 30% των συνολικών επενδύσεων σε υποδομές Πληροφορικής. Μάλιστα, η δυναμική του Cloud βαίνει αυξανόμενη, γεγονός που πιστοποιεί η πορεία των δαπανών για υποδομές Cloud, παγκοσμίως, κατά το 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία της International Data Corporation (IDC), το 4ο τρίμηνο της περασμένης χρήσης καταγράφηκε αύξηση 14,4% στις δαπάνες υποδομών cloud IT, παγκοσμίως, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Το συγκεκριμένο διάστημα, σύμφωνα με την IDC, οι συνολικές δαπάνες cloud IT υποδομών (server, disk storage και ethernet switch), σε διεθνές επίπεδο, διαμορφώθηκαν στα $8 δις, αντιπροσωπεύοντας, περίπου, το 30% των συνολικών δαπανών IT υποδομών, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα η συμμετοχή τους αντιστοιχούσε στο 27%.


Οι δαπάνες για cloud IT υποδομές διευρύνθηκαν στα $26,4 δις το 2014, αυξημένες κατά 18,7%
Από τα στοιχεία της IDC προκύπτει ότι οι δαπάνες για υποδομές private cloud ενισχύθηκαν, κατά το 4ο τρίμηνο 2014, σε $2,9 δις, αυξημένες κατά 18,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες για τον τομέα του public cloud διαμορφώθηκαν σε $5 δις, ενισχυμένες κατά 12,3% έναντι του 4ου τριμήνου του 2013.

Για το σύνολο της χρήσης του 2014, η IDC εκτιμά ότι οι δαπάνες cloud IT υποδομών διευρύνθηκαν στα $26,4 δις, ποσό αυξημένο κατά 18,7% έναντι του 2013. Στην κατηγορία του private cloud επενδύθηκαν $10 δις, δαπάνες αυξημένες κατά 20,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ στο  public cloud κατευθύνθηκαν στα $16,5 δις, κεφάλαια αυξημένα κατά 17,5%.

Παγκόσμιες επιδόσεις
Βασική αγορά για τον κλάδο παραμένει αυτή των ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 64% των συνολικών παγκόσμιων δαπανών υποδομών cloud IT (64%). Τη δεύτερη θέση μεταξύ των πιο δυναμικών αγορών για τον κλάδο καταλαμβάνει η περιοχή Ασίας/Ειρηνικού, συγκεντρώνοντας μερίδιο 17% των παγκόσμιων δαπανών, με τη Δυτική Ευρώπη να αποτελεί την τρίτη σημαντικότερη αγορά για υποδομές cloud με 12%. Μάλιστα,  η περιοχή της Δυτικής Ευρώπης αποδείχθηκε η δυναμικότερη διεθνώς, με τις σχετικές δαπάνες να αυξάνονται κατά 30% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι αναλυτές της εταιρείας εκτιμούν ότι κομβικό ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών cloud θα αποτελέσει η αναμενόμενη διεύρυνση της αγοράς του Internet of Things, η οποία απαιτεί επίπεδα ευελιξίας, που μόνο οι cloud λύσεις μπορούν να παρέχουν.

Κορυφαίες εταιρείες
Την πρώτη θέση στο “top five” των κορυφαίων παρόχων υποδομών cloud ΙΤ για το 2014 καταλαμβάνει η HP με μερίδιο αγοράς 15,7%, με τη Dell να βρίσκεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας αγοράς για το περασμένο έτος με μερίδιο 10,7%, τη Cisco να ακολουθεί με 8,7%, την EMC να έπεται με 8% στην τέταρτη θέση και την IBM να συμπληρώνει την πεντάδα με μερίδιο αγοράς 7,3%.

Top 5 κορυφαίων παρόχων υποδομών cloud ΙΤ σε έσοδα, παγκοσμίως, 2014 (σε δις $)


Πηγή: IDC's Worldwide Quarterly Cloud IT Infrastructure Tracker, Απρίλιος 2015
*IBM's divestiture of its x86 business to Lenovo on October 1, 2014 has a negative impact on year-over-year comparisons for 2014.