Έρευνες - Μελέτες

Ο κλάδος της τεχνολογίας παράγει τις πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο

tech1256

Τον παραδοσιακό του ρόλο, αυτόν του παραγωγού καινοτομίας, επιβεβαιώνει ο κλάδος της τεχνολογίας. Και για το 2023, οι πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο προέρχονται από τα σπάργανα της τεχνολογίας, αποδεικνύοντας τη δυναμική του τομέα να δημιουργεί καινοτόμα μοντέλα, ικανά να διαταράξουν ολόκληρους κλάδους της οικονομίας, αλλά και την κοινωνία.

 

Apple, Tesla, Amazon, Alphabet και Microsoft οι πέντε κολοσσοί που κάνουν πρωταθλητισμό στην καινοτομία το 2023Για το 2023, στην κορυφή του κόσμου όσον αφορά την καινοτομία, κατακτούν οι Apple, Tesla, Amazon, Alphabet και Microsoft, αποτελώντας τη “χρυσή πεντάδα” με τις πιο καινοτόμες εταιρείες στον πλανήτη. Οι πέντε κολοσσοί κάνουν πρωταθλητισμό, κατακτώντας τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις 50 πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο σήμερα.

 

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Apple αξιολογείται ως η πιο καινοτόμος εταιρεία στον κόσμο. Μάλιστα, η Apple κατέχει αυτόν τον τίτλο αδιάλειπτα κάθε χρόνο από το 2005 και μετά, με εξαίρεση το έτος 2019.

 

Στο μεταξύ, η λίστα με τις πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο περιλαμβάνει, εκτός από τις Apple, Tesla, Amazon, Alphabet (μητρική της Google) και Microsoft, τις επιχειρήσεις: Moderna (κλάδος της υγείας στην 6η θέση για το 2023), Samsung (στην 7η θέση της κατάταξης), Huawei στην 8η θέση, BYD στην 9η και Siemens στη 10η.

 

Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει η Boston Consulting Group (BCG), η οποία κάθε χρόνο δημοσιεύει την κατάταξη των πιο καινοτόμων εταιρειών παγκοσμίως (Most Innovative Companies), στηριζόμενη στις απόψεις των ίδιων των επιχειρήσεων και ειδικότερα 1.000 στελεχών και σε μια σειρά από δείκτες που μετρούν την καινοτομία.

  

Παραγωγή καινοτομίας

Εκτός από τον κλάδο της τεχνολογίας, πρωταθλητισμό στην καινοτομία κάνουν και μια σειρά άλλων κλάδων με πρωταγωνιστή αυτόν της υγείας και της φαρμακοβιομηχανίας. Στη λίστα με τις εταιρείες, που διακρίνονται για την καινοτομία τους, περιλαμβάνονται επίσης η  Pfizer στην 11η θέση, έχοντας αναρριχηθεί κατά 7 θέσεις στην κατάταξη το 2023, η Johnson & Johnson Healthcare στη 12η, κερδίζοντας 15 θέσεις σε σχέση με πέρσι. Το top15 συμπληρώνουν η SpaceX στην 13η θέση, η Nvidia στην 14η και η ExxonMobil στην 15η θέση της λίστας.

 

Όπως δείχνει η αξιολόγηση της BCG, οι καινοτόμες εταιρείες δεν προέρχονται μόνο από τον χώρο της τεχνολογίας. Για παράδειγμα, η McDonald's (στη 34η θέση) θεωρείται ως η “πρωτοπόρος του κλάδου των εστιατορίων στην τεχνολογική καινοτομία και τις επενδύσεις”.

  

Ποιες χώρες κάνουν πρωταθλητισμό

Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι οι δύο περιοχές του πλανήτη, που έχουν αυξήσει το μερίδιό τους στις πιο καινοτόμες εταιρείες από το 2013, εκτοπίζοντας από την κατάταξη ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία. Επίσης, το 2023 παρατηρούνται σημαντικές μειώσεις στην εκπροσώπηση της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

 

Δεδομένης της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας, είναι πιθανό ότι οι κινεζικές εταιρείες να συνεχίσουν να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο τμήμα της κατάταξης με τις καινοτόμες εταιρείες στο μέλλον. 

 

Επί κινεζικού εδάφους, ως game changer στην τεχνολογία συνεχίζει να λειτουργεί η Huawei, η οποία -σύμφωνα με την αξιολόγηση της BCG, βρίσκεται σταθερά από το 2014 και κάθε χρόνο στη λίστα των 50 κορυφαίων πρωταθλητών καινοτομίας.