Έρευνες - Μελέτες

Σε μέγγενη η αγορά smart home το 2023 - Από το 2024 η ανάκαμψη

smarthome

Στη μέγγενη μιας σειράς παραγόντων, όπως ο υψηλός πληθωρισμός και οι αρρυθμίες στις εφοδιαστικές αλυσίδες, βρίσκεται η παγκόσμια αγορά “έξυπνων” οικιακών συσκευών. Ως αποτέλεσμα, η αγορά smart home θα συνεχίσει να κινείται πτωτικά στο σύνολο της χρήσης του 2023, ενώ η ανάκαμψη αναμένεται από το 2024.

 

Οι παγκόσμιες αποστολές έξυπνων οικιακών συσκευών συνεχίζουν να μειώνονται το 2023, ενώ η πτώση αναμένεται να διαρκέσει το 2024Οι παγκόσμιες αποστολές έξυπνων οικιακών συσκευών συνέχισαν να μειώνονται το 1ο τρίμηνο του 2023: οι πωλήσεις περιορίστηκαν κατά 5,6% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 186 εκατ. μονάδες, σύμφωνα με την International Data Corporation (IDC).

 

Η εταιρεία ερευνών προβλέπει ότι η παγκόσμια αγορά “έξυπνων” οικιακών συσκευών θα παραμείνει σε στενωπό, με τις πωλήσεις να υποχωρούν κατά 1,8%, συνολικά, το 2023, καθώς η ασθενής καταναλωτική ζήτηση και η οικονομική αστάθεια συνεχίζουν να ασκούν σημαντική πίεση στην αγορά. Παρ’ όλο που υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, η IDC αναμένει ότι η αγορά θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2024 και θα συνεχίσει μέχρι το 2027 με τον όγκο των συσκευών να φθάνει το 1,1 δισ. τεμάχια το 2027.

 

Τα “έξυπνα” ηχεία και οι συνδεδεμένες συσκευές ψυχαγωγίας βίντεο αντιμετώπισαν τη μεγαλύτερη πτώση το 1ο τρίμηνο του 2023, με τις πωλήσεις να μειώνονται κατά 15,4% και 7,8% αντίστοιχα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.

 

“Ενώ υπήρξαν θύλακες ανάπτυξης, η αγορά έχει σε μεγάλο βαθμό ακινητοποιηθεί λόγω - και - της έλλειψης ουσιαστικών αναβαθμίσεων μεταξύ μιας γενιάς συσκευών και της επόμενης. Ακόμη και η κυκλοφορία του προτύπου Matter δεν ήταν αρκετή για να τονώσει τη ζήτηση, παρά το γεγονός ότι προσφέρει κάποια ευκολία στη χρήση”, σχολιάζουν οι αναλυτές της IDC.

 

Ποια προϊόντα πουλάνε περισσότερο

Εκτός από τα “έξυπνα” ηχεία και τις συνδεδεμένες συσκευές ψυχαγωγίας βίντεο, πολλές άλλες κατηγορίες προϊόντων smart home, όπως φωτισμός, οι θερμοστάτες και συσκευές οικιακής παρακολούθησης και ασφάλειας, αναμένεται να σημειώσουν υψηλή ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια. Στην ανάπτυξη αυτή συντελεί - εν μέρει - και το γεγονός της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης των καταναλωτών για τις “έξυπνες” οικιακές συσκευές σε πολλά μέρη του κόσμου, καθώς και η αυξανόμενη ζήτηση, που εκδηλώνεται στις αναδυόμενες αγορές.

 

“Η παγκόσμια αγορά έξυπνων κατοικιών σημειώνει άνιση ανάπτυξη. Ορισμένες περιοχές του πλανήτη δείχνουν να έχουν κουραστεί, ενώ άλλες φαίνεται πως τώρα μπαίνουν στη λογική του smart home”, υπογραμμίζει η IDC.

 

Σε πιο ώριμες αγορές, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η μεγάλη εγκατεστημένη βάση συσκευών, σε συνδυασμό με την υποχρησιμοποίηση, τις συνεχιζόμενες διακοπές των αλυσίδων εφοδιασμού, τα ζητήματα logistics και τον υψηλό πληθωρισμό έχουν επηρεάσει την ανάπτυξη της αγοράς το 2022 και το 1ο εξάμηνο του 2023 και αναμένεται να συνεχίσουν να ασκούν πτωτική πίεση στην αγορά στο άμεσο μέλλον.

 

Ωστόσο, άλλες περιοχές, που βρίσκονται πιο χαμηλά στην καμπύλη υιοθέτησης των προϊόντων smart home, όπως η Λατινική Αμερική και τμήματα της Ασίας/Ειρηνικού, έχουν πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη.