Έρευνες - Μελέτες

Έρχονται ριζικές αλλαγές στη σύνθεση του εργατικού δυναμικού στο ΙΤ

peoplenew123

Δραματικές αλλαγές στη σύνθεση του εργατικού δυναμικού στην Πληροφορική φέρνει η ευρεία υιοθέτηση του Cloud και οι σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες. Οι ρόλοι των επαγγελματιών Πληροφορικής έχουν εξελιχθεί ραγδαία τα τελευταία δέκα χρόνια, λόγω της σύγκλισης των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών, των πλατφορμών cloud και των δραστηριοτήτων που παρέχονται ως υπηρεσία (as a service).

 

Η ευρεία υιοθέτηση του Cloud και οι σύγχρονες τεχνολογίες θα έχουν δραματικό αντίκτυπο στη σύνθεση των ομάδων πληροφορικήςΣήμερα, πολλοί από αυτούς τους επαγγελματίες βρίσκονται σε υβριδικούς ρόλους, που συνδυάζουν παραδοσιακές αναπτυξιακές δραστηριότητες με δραστηριότητες, οι οποίες προηγουμένως σχετίζονταν με επαγγελματίες επιχειρήσεων, που είχαν ιστορικά λίγες ή καθόλου ευθύνες προσανατολισμένες στην ανάπτυξη.

 

Νέα έκθεση της IDC κάνει μια εκτεταμένη απογραφή και πρόβλεψη τόσο για τους παραδοσιακούς ρόλους επιχειρήσεων πληροφορικής, όσο και για αυτούς τους νέους υβριδικούς ρόλους.

 

Τα στοιχεία της απογραφής δείχνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια δραματική αλλαγή στη σύνθεση του εργατικού δυναμικού της Πληροφορικής. Αυτή η αλλαγή είναι παρόμοια με ό,τι συνέβη από το 1997 έως το 2002, όταν η εμφάνιση του εμπορικού Διαδικτύου και η εποχή “.com” ανέτρεψε τις προτεραιότητες για μεγάλο μέρος του κλάδου και οδήγησε στην πρόσληψη μεγάλου αριθμού προγραμματιστών και ειδικών δικτύων.

 

“Η αυξημένη υιοθέτηση του cloud computing οδηγεί σε παρόμοιες μεταβάσεις σήμερα στις ομάδες IT, που υποστηρίζουν αυτό το σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης”, αναφέρει η IDC.

 

Τεκτονικές αλλαγές

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η μελέτη δείχνει ότι η αλλαγή στις αρμοδιότητες των επαγγελματιών της πληροφορικής θα συμβεί τα επόμενα πέντε χρόνια. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι επαγγελματίες πληροφορικής στους πιο καθαρά λειτουργικούς ρόλους αντιμετωπίζουν μια μετάβαση σε έναν πιο τεχνικό ή εστιασμένο ρόλο, που πολύ συχνά μπορεί να περιλαμβάνει κάποιο επίπεδο εργασίας ανάπτυξης λογισμικού.

 

Αντίστοιχα, οι ρόλοι των λειτουργιών πληροφορικής και των διαχειριστών συστημάτων, αντίστοιχα, προβλέπεται να μειωθούν με σύνθετο ετήσιο ρυθμό (CAGR) -8,2% και -7,8% κατά την προβλεπόμενη περίοδο 2022–2027.

 

Ελλείψεις

Η ανακατανομή ρόλων στην αγορά της Πληροφορικής έρχεται σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα σημαντικό κενό ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση για στελέχη ΙΤ. Το πρόβλημα έχει παγκόσμιες διαστάσεις, ενώ είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα.

 

Θυμίζουμε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σήμερα, ο αριθμός των εργαζομένων στο ΙΤ φτάνει τα 9,5 εκατ. στελέχη, τη στιγμή που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει τον πήχη στα 20 εκατ. ειδικούς στην Πληροφορική έως τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας.

 

Αυτό το έλλειμμα, σε συνδυασμό με την ανακατανομή ρόλων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν, αποτελεί – ίσως - τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον κλάδο, με τις επιχειρήσεις να προσπαθούν να βρουν τρόπους αντιμετώπισης αυτής της “τέλειας καταιγίδας” στα εργασιακά.