Έρευνες - Μελέτες

Βελτίωση του κλίματος στην ελληνική αγορά Πληροφορικής τον Μάιο

technologyyy

Σημαντική ενίσχυση σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού τον Μάιο στην Ελλάδα. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 108,0 μονάδες από 95,7 τον Απρίλιο, σε αισθητά υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όταν κινούνται στις 93,8 μονάδες.

 

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών σε Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού διαμορφώθηκε στις 108,0 μονάδες από 95,7 τον ΑπρίλιοΟι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου, από κανονικές για την εποχή, ενισχύθηκαν σημαντικά τον Μάιο και διαμορφώθηκαν στις +30 μονάδες, ενώ παράλληλα κινήθηκαν και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, διαμορφούμενες στις +26 μονάδες (από +18 μονάδες τον Απρίλιο).

 

Οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης στον κλάδο Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού βελτιώθηκαν και διαμορφώθηκαν στις +35 μονάδες (από +29 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα), όπως και οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση, οι οποίες ενισχύθηκαν αντίστοιχα και από τις +29 μονάδες διαμορφώθηκαν στις +35 μονάδες.

 

Ταυτόχρονα, ενισχύθηκαν σημαντικά οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές (στις +30 μονάδες από +6 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο). Τέλος, το 39% (από 18%) των επιχειρήσεων του κλάδου δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία.

Στο μεταξύ, το 13% των εταιρειών αναφέρεται σε ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού και ένα 28% στη χαμηλή ζήτηση ως βασικό πρόσκομμα στη λειτουργία της.

 

Η εικόνα στην ελληνική αγορά

Ο συνολικός δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα υποχώρησε ελαφρώς τον Μάιο μετά από την ισχυρή άνοδο του προηγούμενου μήνα και διαμορφώθηκε στις 108,1 μονάδες από 108,7 μονάδες τον Απρίλιο. “Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της ήπιας υποχώρησης των προσδοκιών στους κυριότερους τομείς, με εξαίρεση τις Κατασκευές, όπου σημειώνεται έντονη βελτίωση”, αναφέρει η Έκθεση Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Μάιο.

 

“Ο δείκτης διατηρείται, όμως, υψηλά από την πολύ σημαντική ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που φθάνει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 21 μηνών και υπερ-αντισταθμίζει την επιδείνωση στις επιχειρηματικές προσδοκίες”, σχολιάζει το ΙΟΒΕ.

 

Γενικότερα, ο δείκτης κλίματος εξακολουθεί να κινείται από την αρχή του έτους σε υψηλά επίπεδα. Αντίθετα οι σχετικοί δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη υποχωρούν σημαντικά τον Μάιο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδόν το σύνολο της έρευνας στα νοικοκυριά και ένα μεγάλο μέρος της έρευνας στις επιχειρήσεις είχε ολοκληρωθεί πριν τις εκλογές.

 

Επομένως, η έρευνα αντανακλά περισσότερο το κλίμα στην προεκλογική περίοδο που προηγήθηκε. Σε κάθε περίπτωση, η βελτίωση προσδοκιών στα νοικοκυριά είναι καθοριστική για την πορεία του δείκτη τον μήνα αυτόν. Στο επόμενο διάστημα, το κλίμα αναμένεται να εξαρτηθεί από τη νέα προεκλογική περίοδο και ιδίως από το πώς το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών θα διαμορφώσει την οικονομική πολιτική και το νέο πλαίσιο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 

Το τοπίο στην Ευρώπη

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Μάιο υποχώρησε τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη και διαμορφώθηκε στις 95,2 μονάδες στην Ε.Ε. και στις 96,5 μονάδες στην Ευρωζώνη, από 97,1 και 99,0 μονάδες τον προηγούμενο μήνα αντίστοιχα.

 

Σε ό,τι αφορά τις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης υποχώρησε στην Ισπανία (-3,0), στη Γερμανία (-2,9), στην Ιταλία (-2,3) και στην Ολλανδία (-1,5), ενώ βελτιώθηκε στην Πολωνία (+1,9) και ηπιότερα στη Γαλλία (+1,5).