Έρευνες - Μελέτες

Στα $10,5 δισ. η ευρωπαϊκή αγορά AR/VR το 2027

virtualreality

Μπορεί η πληθωριστική κρίση και η οικονομική αβεβαιότητα να κάνουν πιο σφικτούς τους εταιρικούς προϋπολογισμούς, ωστόσο, οι επενδύσεις στην τεχνολογία και ειδικά στις νέες ψηφιακές τάσεις της, όπως η επαυξημένη και η εικονική πραγματικότητα, δείχνουν να παραμένουν ισχυρές. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει η πορεία των δαπανών για Augmented και Virtual reality (AR/VR) στην Ευρώπη το 1ο τρίμηνο του 2023.

Με μέσο ετήσιο ρυθμό 24,9% θα τρέχουν έως το 2027 οι δαπάνες για επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα στην ΕυρώπηΣύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, οι δαπάνες για AR/VR επί ευρωπαϊκού εδάφους θα κινηθούν στο $1,1 δισ. και στα $3,4 δισ. αντίστοιχα, το 2023. Μέχρι το 2027, οι δαπάνες AR/VR θα φτάσουν τα $10,5 δισ., “τρέχοντας” με μέσο ετήσιο ρυθμό 24,9% για όλο το διάστημα έως το 2027.

“Αν και οι δαπάνες για
AR/VR έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψη λόγω υψηλού πληθωρισμού και άλλων μακροοικονομικών συνθηκών, θα αυξηθούν κατά 32,0% φέτος. Αυτό δείχνει πώς το AR και το VR θεωρούνται, πλέον, στρατηγικές τεχνολογίες για την υποστήριξη των επιχειρηματικών στόχων”, σημειώνει σχετικά η IDC.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της εταιρείας ερευνών, ως απάντηση στις δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες, πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες υιοθετούν μια πιο προσεκτική προσέγγιση στις επενδύσεις πληροφορικής, ανατρέποντας ορισμένες μεγάλες αναπτύξεις AR/VR.

Ωστόσο, η αλλαγή στις προτεραιότητες, δίνοντας έμφαση στη βελτιστοποίηση της απόδοσης επένδυσης (ROI) και των κερδών, θα συνεχίσει να τροφοδοτεί το ενδιαφέρον για το AR και το VR, με τη νέα υβριδική πραγματικότητα να ενισχύει αυτήν την τάση. 

Δυναμικοί κλάδοι
Το λιανεμπόριο και ο τομέας της μεταποίησης θα είναι οι δύο κλάδοι, που θα πρωταγωνιστήσουν στις δαπάνες για AR/VR το 2023, αντιπροσωπεύοντας το 63,7% των συνολικών δαπανών. Στον χώρο B2B, οι βιομηχανίες πόρων θα γνωρίσουν την ταχύτερη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, με διψήφια ανάπτυξη σε όλη την περίοδο πρόβλεψης.

“Το
AR/VR βοηθά τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους, επιτρέποντας γρήγορη απομακρυσμένη υποστήριξη και επίλυση προβλημάτων σε περίπτωση αστοχίας, αυξάνουν την παραγωγικότητα βελτιώνοντας τις ανθρώπινες ικανότητες και ενισχύουν την ασφάλεια, αντικαθιστώντας συχνά επικίνδυνη επιτόπια εκπαίδευση με ασφαλείς εικονικές οδηγίες”, εξηγεί η IDC.

Στη βιομηχανία πόρων, η ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας και η AR επιτρέπει στους ειδικούς να επιθεωρούν εικονικά τόσο τα μηχανήματα, όσο και το περιβάλλον, επιτρέποντας λεπτομερή και ακριβή επιθεώρηση επικίνδυνων περιοχών χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τους χειριστές του χώρου.

Η εκπαίδευση, το e-commerce και η βιομηχανική συντήρηση θα λάβουν το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων σε περιπτώσεις χρήσης B2B το 2023.

Η εκπαίδευση μέσω εικονικής και επαυξημένης προσωπικότητας έχει γίνει πιο δημοφιλής, καθώς βοηθά τους εργαζόμενους να αποκτούν δεξιότητες γρήγορα και με διαδραστικό τρόπο, παρέχοντας πρακτική μάθηση σε ένα ασφαλές περιβάλλον.