Έρευνες - Μελέτες

Κατά 66% μειώθηκαν οι χρηματοδοτήσεις VCs σε ευρωπαϊκές startups

startupnew112

Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας βρέθηκαν το 1ο τρίμηνο του 2023 οι χρηματοδοτήσεις των Venture Capital funds προς τις ευρωπαϊκές startups. Το οικοσύστημα υποδέχτηκε τους τρεις πρώτους μήνες του έτους συνολικά κεφάλαια $10,6 δισ., ποσό που είναι μειωμένο κατά 66% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα και κατά 18% έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2022.

 

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2020 βρέθηκαν, το 1ο τρίμηνο του 2023, οι χρηματοδοτήσεις προς το ευρωπαϊκό οικοσύστημαΗ μείωση της ροής των κεφαλαίων προς τις νεοφυείς εταιρείες είχε παγκόσμια διάσταση το 1ο τρίμηνο του 2023, αφού διεθνώς οι χρηματοδοτήσεις ακολούθησαν την κατιούσα. Ειδικά στην περίπτωση των ευρωπαϊκών startups, η υποχώρηση συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη δυσθυμία των Αμερικανών επενδυτών να εκτεθούν σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου. Αποτελεί δε σημάδι ότι το οικοσύστημα εξακολουθεί να πλήττεται από τα υψηλά επιτόκια και την ευρύτερη οικονομική αβεβαιότητα.

 

“Η Ευρώπη εξακολουθεί να προσαρμόζεται σε ένα νέο μοντέλο χρηματοδότησης - ένα μοντέλο που θα πρέπει να εξαρτάται όλο και λιγότερο από τα ξένα κεφάλαια”, αναφέρει report της Crunchbase. “Οι συνέπειες των παγκόσμιων μακροοικονομικών αλλαγών έγιναν αισθητές και στην Ευρώπη, δημιουργώντας ένα περιβάλλον έντονων προκλήσεων τόσο για τις ίδιες τις startups, όσο και για τους επενδυτές”, σχολιάζει έτερο report της Pitchbook.

  

Ποιοι κλάδοι αντέχουν

Η επίδραση των αλλαγών αυτών δεν αποτυπώνεται μόνο στη μείωση της αξίας και του αριθμού των χρηματοδοτήσεων. Γίνεται εμφανής και στους κλάδους, τους οποίους επιλέγουν πλέον οι επενδυτές για να κατευθύνουν τα κεφάλαιά τους.

 

Για παράδειγμα, οι χρηματοδοτήσεις VCs προς δημοφιλείς - μέχρι πρότινος - κλάδους, όπως το Fintech και η πληροφορική, πλέον φθίνουν. Στον αντίποδα, νέοι κλάδοι, όπως η ενέργεια, θεωρούνται πλέον πολλά “υποσχόμενοι” και συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

  

Περιορισμένο deal flow

Όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις, πραγματική καθίζηση υπέστησαν αυτές προς νεοφυείς εταιρείες, που βρίσκονται σε όψιμα στάδια ανάπτυξης. Για την ακρίβεια, οι startups τελικών σταδίων σήκωσαν μόλις $4,3 δισ., κεφάλαια μειωμένα κατά 77% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2022.

 

Η πτώση της χρηματοδότησης σε startups τελικών σταδίων σχετίζεται με τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού και την επίδρασή τους στις αποτιμήσεις των εταιρειών.

 

Η μείωση των χρηματοδοτήσεων προς τις ευρωπαϊκές startups, που βρίσκονται σε στάδιο εκκίνησης, ήταν πιο ήπια και κινήθηκε ποσοστιαία στο 25%, ενώ όσον αφορά των αριθμό των γύρων χρηματοδότησης αυτός ήταν μειωμένος κατά 28% την ίδια χρονική περίοδο. Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα VCs δεν είναι διατεθειμένα να αναλάβουν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις αυτήν τη στιγμή και προτιμούν να συνεχίζουν να στηρίζουν εταιρείες στις οποίες έχουν πρόσφατα τοποθετηθεί.

 

Αυτό επιβεβαιώνει το γεγονός ότι, οι νεοσύστατες εταιρείες σε πρώιμο στάδιο, ήταν αυτές που είδαν τις μικρότερες απώλειες, “σηκώνοντας” οριακά - κατά 7% - μειωμένα κεφάλαια σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.