Έρευνες - Μελέτες

1 στις 2 εταιρείες θέλει να προσλάβει εργαζόμενους στον χώρο της τεχνολογίας

peopletechnolo1

Ανομβρία ταλέντων με εξειδικευμένες γνώσεις Πληροφορικής πλήττει τις ελληνικές επιχειρήσεις. Σήμερα, τουλάχιστον μία στις δύο εταιρείες στην Ελλάδα, το 54%, θέλει να προσλάβει εργαζόμενους στον χώρο της τεχνολογίας εντός του 2023.

 

Το 89% των εργοδοτών σε επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας δυσκολεύεται να βρει τα κατάλληλα ταλέντα στο ΙΤΗ ζήτηση για ταλέντα στον τομέα του ΙΤ βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά - και - στην Ελλάδα, αφού πρόκειται για τους πιο δυσεύρετους εργαζόμενους, όπως άλλωστε και σε διεθνές επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν το σύνολο των εταιρειών στη χώρα, το 89%, δηλώνει αδυναμία ή στην καλύτερη περίπτωση δυσκολία να βρει στελέχη, που να καλύπτουν τις ανάγκες του στον τομέα της τεχνολογίας, ποσοστό ρεκόρ για την τελευταία δεκαετία.

 

Η ανομβρία στελεχών με γνώσεις ΙΤ ναρκοθετεί την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, τα τρία τέταρτα των εταιρειών στην Ελλάδα (το 72%) θεωρούν την προσέλκυση ταλέντων ως τη “νούμερο ένα” πρόκληση για το 2023. Τη στενότητα αποδεικνύει το γεγονός ότι έναν χρόνο νωρίτερα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν πολύ χαμηλότερο και κυμαινόταν στα επίπεδα του 58%.

 

Τη δυσκολία προσλήψεων εργαζόμενων με τις κατάλληλες γνώσεις στο πεδίο της τεχνολογίας επιβεβαιώνουν και οι οικονομικές απολαβές, που είναι διατεθειμένες να καταβάλλουν οι ελληνικές εταιρείες για την απόκτηση ταλέντων στο ΙΤ.

 

Οικονομικές απολαβές

Σύμφωνα με έκθεση μισθών για το 2023 της Randstad, οι υψηλότερες οικονομικές αποδοχές, για μια ακόμη χρονιά, προσφέρονται στον κλάδο της τεχνολογίας και των πωλήσεων, ενώ στην τρίτη και τέταρτη θέση κατατάσσονται ο τομέας των χρηματοοικονομικών και της ναυτιλίας.

 

Το βασικότερο εμπόδιο, που καθιστά δυσχερή τη διαδικασία πρόσληψης στελεχών με τις κατάλληλες δεξιότητες, είναι οι μη ρεαλιστικές μισθολογικές προσδοκίες των εργαζομένων, σύμφωνα με το 66% των επιχειρήσεων. Μάλιστα, το  ποσοστό αυτό αυξήθηκε φέτος κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2022.

 

Πρόσθετες δυσκολίες για την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό δημιουργεί η μηδενική ή περιορισμένη εργασιακή εμπειρία στον κλάδο (51%), οι εξειδικευμένες δεξιότητες (42%) και τα απαιτούμενα χρόνια εργασιακής εμπειρίας (36%).

 

Μάλιστα, η εικόνα αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω, καθώς τουλάχιστον οι μισές εταιρείες στην Ελλάδα δηλώνουν ότι θέλουν να αυξήσουν τον αριθμό των εργαζομένων, που απασχολούν. Για την ακρίβεια, μόνο το 3% των επιχειρήσεων σκέφτεται να προχωρήσει σε μείωση του ανθρώπινου δυναμικού του, με το 76% των ελληνικών επιχειρήσεων, που έχουν ανοιχτές θέσεις εργασίας, να συνδέουν άμεσα την επιχειρηματική τους ανάπτυξη με την εύρεση και πρόσληψη νέων εργαζομένων.

 

Δεξιότητες σε ζήτηση

Σε επίπεδο τεχνικών δεξιοτήτων, το 23% των εργοδοτών δηλώνει ότι λείπουν τα skills της Πληροφορικής και των Δεδομένων, το 19% της Μηχανικής, το 18% του Ανθρώπινου δυναμικού, το 17% των Κατασκευαστικών/παραγωγικών και το 15% τα technical skills των Πωλήσεων/Μάρκετινγκ.

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup για το 2023, το 27% των Ελλήνων δηλώνει ότι από πλευράς soft skills υπάρχει έλλειψη σε Υπευθυνότητα, Αξιοπιστία και Πειθαρχία, ενώ το 26% ότι δεν βρίσκει ταλέντα με Κριτική σκέψη και ανάλυση.