Έρευνες - Μελέτες

Θύμα της κρίσης και η αγορά των tablets

tabletsnew1

Θύμα της κρίσης πέφτει και η παγκόσμια αγορά tablets, με τις πωλήσεις τους να υποχωρούν κατακόρυφα στη διάρκεια του 2022. Οι παγκόσμιες αποστολές tablets μειώθηκαν κατά 3,6% το περασμένο έτος σε ετήσια βάση, με την επίδοση αυτή να βάζει τέλος σε δύο χρόνια σταθερής ανάπτυξης της αγοράς, η οποία πάντως παραμένει πολύ πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα.

 

Οι παγκόσμιες αποστολές tablets μειώθηκαν κατακόρυφα το 2022, σύμφωνα με το IDC TrackerΜάλιστα, σε επίπεδο του τελευταίου τριμήνου οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 0,3%, φθάνοντας σε όγκο τα 45,7 εκατ. μονάδες, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της International Data Corporation (IDC).

 

Εν τω μεταξύ, οι αποστολές Chromebook συνέχισαν να συρρικνώνονται το 4ο τρίμηνο του 2022, με πωλήσεις συνολικά 3,6 εκατ. μονάδων, σημειώνοντας πτώση 24,3% σε ετήσια βάση. Οι αποστολές για ολόκληρο το έτος μειώθηκαν κατά 48% το 2022, μετά από μια εκπληκτική αύξηση 180,5% το 2021.

 

Η Apple και η Samsung συνέχισαν να είναι οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης για την παγκόσμια αγορά των tablets το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Η Apple παραμένει ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της αγοράς, έχοντας μάλιστα κερδίσει δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε μερίδιο αγοράς σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2021.

 

Στη δεύτερη θέση της αγοράς βρέθηκε η Samsung, ενώ την τρίτη κατέλαβε η Amazon. Lenovo και Huawei ολοκληρώνουν την πεντάδα με τους κορυφαίους παίκτες της παγκόσμιας αγοράς tablets, ολοκληρώνοντας, μάλιστα, το τρίμηνο με στατιστική ισοπαλία για την τέταρτη θέση.

  

Κορεσμός της αγοράς

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα tablets, τα οποία κάποτε χρησιμοποιούνταν κυρίως για ψυχαγωγία, έχουν πλέον αποκτήσει δυναμική σε μια σειρά εμπορικών εφαρμογών. Πάντως, όπως εξηγούν, αντιμέτωποι με μια επικείμενη οικονομική ύφεση και τον κορεσμό της αγοράς, οι κατασκευαστές θα πρέπει να επικεντρωθούν στο εμπορικό τμήμα για να αυξήσουν τις πωλήσεις τα επόμενα χρόνια.

 

“Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε εν μέσω μεταβαλλόμενης δυναμικής της αγοράς. Ενώ η προσιτή τιμή και η απλότητα χρήσης θα συνεχίσουν να είναι μερικοί από τους βασικούς μοχλούς για τη διατήρηση της δυναμικής της αγοράς, οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να εκτιμούν τη σημασία των συσκευών υψηλότερων προδιαγραφών κατά τη λήψη αποφάσεων αγοράς”, αναφέρει η IDC.

 

Όπως προσθέτουν οι αναλυτές της εταιρείας, ενδιαφέρον θα έχει να δούμε φέτος τί πορεία θα έχουν το 2023 οι νέοι παίκτες, όπως η Xiaomi και το OPPO, που μπήκαν στην αγορά το 2022, προσφέροντας στους καταναλωτές μια ολοκληρωμένη λύση που συνδέεται με όλες τις συσκευές, εμπλουτίζοντας την εμπειρία του χρήστη.

 

Πάντως, οι ίδιοι επισημαίνουν ότι οι κατασκευαστές είναι απαραίτητο να επανεξετάσουν τα χαρτοφυλάκια προϊόντων τους για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές, καλύπτοντας τις ανάγκες τους για εκπαίδευση, αλλά και τις επιχειρηματικές ανάγκες των εταιρικών τους πελατών.