Έρευνες - Μελέτες

Darknet: Developers και attackers, οι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση

deep-web-cover

Οι developers, οι attackers και οι designers βρίσκονται στη κορυφή της λίστας με τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα στην κοινότητα του κυβερνοεγκλήματος. Μάλιστα, τα μέσα επίπεδα αμοιβής, που προσφέρονται στους ειδικούς IT μέσω του darkweb, κυμαίνονταν μεταξύ $1.300 και $4.000  ανά μήνα, με το headhunting στον κλάδου του IT να είναι ένα από τα πολυάριθμα θέματα, που συζητούνται συνεχώς στο Darknet.
 

Περίπου 200.000 αγγελίες, που σχετίζονται με την απασχόληση δημοσιεύτηκαν στο darkweb μεταξύ Ιανουαρίου 2020-Ιουνίου 2022Σύμφωνα με την ανάλυση της ομάδας “Digital Footprint Intelligence” της Kaspersky, ο υψηλότερος διάμεσος μισθός των $4.000 μπορεί να βρεθεί σε διαφημίσεις για reverse engineers. Ο υψηλότερος μηνιαίος μισθός, που εντόπισαν οι ειδικοί της Kaspersky στις αγγελίες, ήταν τα $20.000 για μια θέση προγραμματιστή.

 

Η χαμηλότερη προσφερόμενη αμοιβή ήταν μόλις $200. Ορισμένες αγγελίες εργασίας στο darkweb περιλάμβαναν μπόνους και προμήθειες από επιτυχημένα projects, όπως η λήψη λύτρων από έναν παραβιασμένο οργανισμό.

 

Οι δε περιγραφές των θέσεων εργασίας περιλάμβαναν τη δημιουργία σελίδων κακόβουλου λογισμικού και phishing, την παραβίαση εταιρικών υποδομών, την παραβίαση εφαρμογών ιστού και κινητών μεταξύ άλλων καθηκόντων.

 

Η Kaspersky Digital Footprint Intelligence (DFI) εξέτασε τις αγγελίες εργασίας και τα βιογραφικά που δημοσιεύτηκαν σε 155 darkweb forums από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2022, αναλύοντας εκείνες που περιέχουν πληροφορίες για μακροχρόνιες ή πλήρους απασχόλησης θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας DFI, συνολικά περίπου 200.000 αγγελίες, που σχετίζονται με την απασχόληση, δημοσιεύτηκαν στο darkweb κατά την περίοδο που αναλύθηκε.

 

Έκρηξη αγγελιών

Το 40% των διαφημίσεων δημοσιεύτηκε το 2020, με τη δραστηριότητα να κορυφώνεται τον Μάρτιο - πιθανώς λόγω των οικονομικών δυσκολιών, που αντιμετώπισε τμήμα του πληθυσμού εξαιτίας της πανδημίας.
 

Οι ειδικοί της Kaspersky ανέλυσαν περισσότερες από 800 αγγελίες θέσεων εργασίας στον IT τομέα στο dark web και επέλεξαν περισσότερες από 160 από αυτές που ανέφεραν ρητά μισθό, αν και οι εργοδότες του dark web συνήθως δηλώνουν πρόχειρα μισθολογικά μεγέθη.

 

Οι developers αντιπροσωπεύουν την ειδικότητα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στο dark web, καθώς το 61% του συνόλου των αγγελιών απευθύνονται σε developers. Μεταξύ των developers, η κατηγορία των web developers, οι οποίοι διαθέτουν την τεχνογνωσία κατασκευής μιας σειράς προϊόντων στο Διαδίκτυο, όπως σελίδες phishing, ήταν η πιο περιζήτητη κατηγορία αντιπροσωπεύοντας το 60% αυτών των διαφημίσεων.

 

Μεγάλη είναι, επίσης, η ζήτηση για τους malware coders. Αυτή η περιγραφή εργασίας μπορεί να περιλαμβάνει ανάπτυξη Trojans, ransomware, stealers, backdoors, botnets και άλλους τύπους κακόβουλου λογισμικού, μαζί με τη δημιουργία και την τροποποίηση εργαλείων επίθεσης.

 

Περιζήτητες ειδικότητες

Οι attackers - ή επαγγελματίες IT που πραγματοποιούν επιθέσεις σε δίκτυα, διαδικτυακές εφαρμογές και κινητές συσκευές - ήταν η δεύτερη σε δημοφιλία κατηγορία εργασίας για όσους κοινοποιούν αγγελίες αναζήτησης κυβερνοεγκληματιών, αντιπροσωπεύοντας το 16% του συνόλου των διαφημίσεων.

 

Το πιο κοντινό νόμιμο παράδειγμα αυτής της θέσης εργασίας είναι ο ρόλος του penetration tester. Οι περισσότερες θέσεις στο dark web συνδέονταν με ενέργειες, που θα έβαζαν σε κίνδυνο κάποια εταιρική υποδομή.

 

Στόχος αυτών των ενεργειών είναι η μόλυνση από ransomware, η κλοπή δεδομένων ή η κλοπή μετρητών απευθείας από λογαριασμούς. Ορισμένες ομάδες κυβερνοεγκληματιών, που προσλάμβαναν attackers, επικεντρώθηκαν στην πώληση πρόσβασης σε παραβιασμένα συστήματα σε άλλους εγκληματίες του κυβερνοχώρου ή στην παραβίαση εφαρμογών ιστού και κινητών.

 

 Οι designers ήταν η θέση που έρχεται τρίτη σε ζήτηση με ποσοστό 10%. Ο στόχος τους είναι συνήθως να δημιουργήσουν ένα κακόβουλο προϊόν, όπως σελίδα ή επιστολή phising, που θα ήταν δύσκολο να διακριθεί από κάποια αυθεντική.

 

Οι εργοδότες του Darknet αναζητούν, επίσης, IT administrators, reverse engineers, analysts, testers και άλλες λιγότερο κοινές θέσεις εργασίας πληροφορικής - διάφορα είδη engineers και αρχιτεκτόνων, ειδικούς υποστήριξης, technical writers, συντονιστές forum, ακόμη και στελέχη και projects managers.