Έρευνες - Μελέτες

Η Ευρώπη εγκαλεί 22 κράτη για τον κανονισμό για το online τρομοκρατικό περιεχόμενο

“Κόκκινη κάρτα” σε 22 κράτη-μέλη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, έβγαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μη συμμόρφωση με ορισμένες υποχρεώσεις, που απορρέουν από τον κανονισμό σχετικά με τη διάδοση τρομοκρατικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο. Η Επιτροπή έστειλε σχετικές προειδοποιητικές επιστολές σε 22 κράτη-μέλη: Ελλάδα, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Φινλανδία και Σουηδία.

 

Προειδοποιητικές επιστολές σε 22 κράτη μέλη για τον κανονισμό για το τρομοκρατικό περιεχόμενο στο ΔιαδίκτυοΤα συγκεκριμένα κράτη-μέλη φέρεται να μην συμμορφώνονται με ορισμένες υποχρεώσεις που απορρέουν από τον κανονισμό, όπως: την απαίτηση ορισμού της αρχής ή των αρχών, που είναι αρμόδια/αρμόδιες για την έκδοση εντολών αφαίρεσης και την κοινοποίηση των εν λόγω αρχών στην Επιτροπή.

 

Επίσης, στα εν λόγω κράτη-μέλη καταλογίζονται παραλείψεις, όπως ο μη ορισμός δημόσιου σημείου επαφής και η θέσπιση κανόνων και μέτρων σχετικά με τις κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις νομικές υποχρεώσεις.

 

Θυμίζουμε ότι ο σχετικός κανονισμός απαιτεί από τα κράτη-μέλη να ορίζουν αρμόδιες αρχές με επαρκείς εξουσίες και πόρους, συμπεριλαμβανομένου ενός σημείου επαφής.

 

Τα εν λόγω κράτη-μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να ανταποκριθούν και να άρουν τις ελλείψεις, που διαπιστώθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

 

Online διάδοση

Ο κανονισμός για το τρομοκρατικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο παρέχει ένα νομικό πλαίσιο, που διασφαλίζει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών φιλοξενίας, οι οποίοι θέτουν το περιεχόμενο των χρηστών στη διάθεση του κοινού, αντιμετωπίζουν την παράνομη χρήση των υπηρεσιών τους για διάδοση τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο.

 

Σύμφωνα με τον κανονισμό, που εφαρμόζεται από τις 7 Ιουνίου 2022, οι πάροχοι υπηρεσιών φιλοξενίας υποχρεούνται να αφαιρούν το τρομοκρατικό περιεχόμενο εντός μίας ώρας, αφότου λάβουν εντολή αφαίρεσης από τις αρχές των κρατών-μελών. Επίσης, οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα, όταν οι πλατφόρμες τους εκτίθενται σε τρομοκρατικό περιεχόμενο.

 

Σε αντίθετη περίπτωση προβλέπονται - και - πρόστιμα, με τις χρηματικές ποινές να ανέρχονται έως και το 4% του συνολικού κύκλου εργασιών του παρόχου υπηρεσιών φιλοξενίας.

 

Ο κανονισμός για το τρομοκρατικό περιεχόμενο εφαρμόζεται σε όλους τους παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας, που παρέχουν υπηρεσίες εντός της Ε.Ε,, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων υπηρεσιών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υπηρεσιών ανταλλαγής αρχείων βίντεο, εικόνας και ήχου. Προβλέπει δε πρόστιμα και ποινές σε περίπτωση μη εφαρμογής.

 

Απαιτεί ειδικά μέτρα από τους εν λόγω παρόχους που εκτίθενται σε τρομοκρατικό περιεχόμενο, προβλέπει κυρώσεις για παραβάσεις και περιλαμβάνει ισχυρές διασφαλίσεις για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ιδίως της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης. Περιλαμβάνει, επίσης, σαφείς απαιτήσεις για την αποζημίωση των χρηστών, καθώς και ετήσιες εκθέσεις διαφάνειας από τους παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας και τις εθνικές αρμόδιες αρχές.