Έρευνες - Μελέτες

280 εκατ. μεταχειρισμένα smartphones πωλήθηκαν το 2022

smartphonepeopl2

Στη λύση της αγοράς ενός μεταχειρισμένου smartphone στρέφονται όλο και περισσότεροι καταναλωτές, ανά τον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων και ανακατασκευασμένων (refurbished) smartphones στην παγκόσμια αγορά αυξάνονται και θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά και τα επόμενα χρόνια.

 

IDC: Οι πωλήσεις μεταχειρισμένων smartphones θα φτάσουν τα 413 εκατ. το 2026, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 10,3%Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC, που περιλαμβάνονται σε σχετικό report (Worldwide Used Smartphone Forecast, 2022-2026), το 2022 πωλήθηκαν, διεθνώς, περισσότερα από 282 εκατ. μεταχειρισμένα smartphones. Ο αριθμός αυτός συνιστά αύξηση κατά 11,5% έναντι των 253,4 εκατ. μονάδων, που διατέθηκαν παγκοσμίως το 2021.

 

Μάλιστα, αυτή η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς η IDC προβλέπει ότι οι πωλήσεις μεταχειρισμένων smartphones θα φτάσουν τα 413,3 εκατ. συσκευές το 2026, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 10,3% μεταξύ 2021 και 2026.

 

Από το σύνολο των μεταχειρισμένων smartphones, που αγόρασαν καταναλωτές και επιχειρήσεις το 2022, τα 73,5 εκατ. συσκευές πωλήθηκαν στη Βόρεια Αμερική, ενώ τα 209 εκατ. στον υπόλοιπο κόσμο. Πρακτικά, περισσότερα από ένα στα τέσσερα μεταχειρισμένα smartphones πωλούνται στην περιοχή της Βόρειας Αμερικής, η οποία αντιπροσώπευε το 2022 το 26% των συνολικών πωλήσεων.

 

“Τα προγράμματα Trade-in συνεχίζουν να αποτελούν τον κινητήριο παράγοντα για την αγορά νέων και μεταχειρισμένων smartphone, παγκοσμίως. Γίναμε μάρτυρες νέων προγραμμάτων, που ξεκινούν με επιτυχία σε πολλές περιφερειακές αγορές, όπου το trade-in εξακολουθεί να είναι μια νέα ιδέα για τους ντόπιους καταναλωτές”, σχολιάζει η IDC.

  

Περί τιμής

“Οι μεταχειρισμένες συσκευές επιδεικνύουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στους αρνητικούς παράγοντες, με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπη η αγορά των νέων smartphones. Οι ελκυστικές τιμές διάθεσης τους είναι κρίσιμες για την περαιτέρω ανάπτυξη, καθώς η εξοικονόμηση κόστους παραμένει το κύριο όφελος”, αναφέρει η ανάλυση της IDC.

 

Ωστόσο, όπως παρατηρεί η εταιρεία, ο αγώνας αποθέματος υψηλού επιπέδου λόγω παρατεταμένων κύκλων ανανέωσης στη νέα αγορά έχει οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών στα μεταχειρισμένα smartphones, που κυμαίνονται από 11% και πάνω το 2022 σε σχέση με το 2021.

 

Η αγορά μεταχειρισμένων στην Ελλάδα

Αν και η κυκλική οικονομία δεν φαίνεται να έχει μπει ακόμη για τα καλά στην καθημερινότητα των Ελλήνων όσον αφορά τα κινητά τους, αυξητικές τάσεις παρουσιάζει το ποσοστό των καταναλωτών, που δηλώνει πρόθυμο να κάνει στο μέλλον αγορά μεταχειρισμένων smartphones.

 

Σύμφωνα με έρευνα, που εκπόνησε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για λογαριασμό της startup εταιρείας Pandas, το 15% Ελλήνων απαντά πως έχει ήδη αγοράσει ένα μεταχειρισμένο smartphone. Ταυτόχρονα, το διπλάσιο ποσοστό - 30% των καταναλωτών - δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει στο μέλλον μεταχειρισμένη συσκευή.