Έρευνες - Μελέτες

To ήμισυ των επενδύσεων τους θα κατευθύνουν στην τεχνολογία οι ελληνικές εταιρείες

technolo728

Ψηφιακό προσανατολισμό θα έχουν και το 2023, αλλά και συνολικά την προσεχή τριετία, οι επενδύσεις των ελληνικών εταιρειών. Τουλάχιστον το 60% των εταιρειών στην Ελλάδα σκοπεύει να διαθέσει πάνω από το ήμισυ του επενδυτικού του προϋπολογισμού σε δράσεις, που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ψηφιακή του ενδυνάμωση.

 

6 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις θα κατευθύνουν έως και το 50% του επενδυτικού τους πλάνου σε επενδύσεις ψηφιακού μετασχηματισμούΤα cloud services (26%), οι εφαρμογές διοικητικής υποστήριξης (23%) και οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, μηχανικής μάθησης και data analytics (19%), είναι μερικές από τις δημοφιλέστερες τεχνολογίες αιχμής, στις οποίες σκοπεύει να επενδύσει η επιχειρηματική κοινότητα μέσα στην επόμενη τριετία.

 

Το Internet of Things (12%), οι εφαρμογές γραφείου (11%) και οι εφαρμογές e-commerce (8%) θα συγκεντρώσουν, επίσης, το επενδυτικό ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων την επόμενη τριετία.

 

Οι ελληνικές επιχειρήσεις σκοπεύουν να επιμείνουν ψηφιακά και για τα επόμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια της προηγούμενης τριετίας, ελέω πανδημίας, επικέντρωσαν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον και πάλι στην ψηφιοποίηση. Κι αυτό γιατί μόλις το 41% θεωρεί ότι ο βαθμός της ψηφιακής του ωριμότητας κρίνεται “Ικανοποιητικός”.

 

Αν και δηλώνουν αποφασισμένες να επενδύσουν ψηφιακά και τα επόμενα χρόνια, ο δρόμος προς ένα πιο ψηφιακό μέλλον δεν είναι ανθόσπαρτος. Οι ίδιες οι εταιρείες θεωρούν ότι η κυβερνοασφάλεια (23%) και η έλλειψη γνώσεων και δεξιοτήτων (30%) είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις, που χρειάζεται να υπερκεραστούν.

  

Ελλείψεις προσωπικού

Ειδικά η έλλειψη εξειδικευμένου στην τεχνολογία εργατικού δυναμικού αποτελεί μια παράμετρο ικανή να δυναμιτίσει την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το 75% των ελληνικών επιχειρήσεων θεωρεί την έλλειψη εξειδικευμένων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, ως τον βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της επιχείρησης τους τα επόμενα χρόνια.

 

Μάλιστα, τουλάχιστον 6 στις 10 επιχειρήσεις (το 67%) αντιμετωπίζουν δυσκολία στην εξεύρεση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Οι εξειδικευμένες δεξιότητες, που αναζητούν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις και που δυσκολεύονται να τις εντοπίσουν στην αγορά εργασίας, αφορούν κυρίως την Πληροφορική (ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, προγραμματιστές) και την Τεχνολογία (cloud, artificial intelligence, Internet of Things).

  

Επενδύοντας στην καινοτομία

Οι επενδύσεις στην έρευνα και καινοτομία έχουν επίσης κομβικό ρόλο στην επενδυτική ατζέντα των ελληνικών επιχειρήσεων για τα επόμενα χρόνια. Περίπου 1 στις 2 εταιρείες στην Ελλάδα σκοπεύει να διοχετεύσει έως και το 50% των επενδυτικών της κεφαλαίων στην έρευνα και ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών εντός της επόμενης τριετίας.

 

Μάλιστα, περίπου το 85% των επιχειρήσεων ενδιαφέρονται να αναπτύξουν συνεργατικά projects με τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, με γνώμονα την υιοθέτηση της καινοτομίας εντός της επιχείρησης.

  

Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης

Με δεδομένες τις αυξημένες ψηφιακές ανάγκες των ελληνικών εταιρειών, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι η επιχειρηματική κοινότητα έχει στραμμένη την προσοχή της στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Deloitte για την αντίληψη των ελληνικών εταιρειών επί του Εθνικού Σχεδίου “Ελλάδα 2.0”, περισσότερες από 9 στις 10 θεωρούν το πρόγραμμα στρατηγικό και απαραίτητο μέσο για τη στήριξη των πολιτικών ανάκαμψης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

 

Πιο συγκεκριμένα, εκφράστηκε η άποψη ότι η Ψηφιοποίηση και η Καινοτομία (23%), η Έρευνα και Ανάπτυξη (19%), το Περιβάλλον και η Βιωσιμότητα  (17%) και οι Υποδομές (16%) αναμένεται να διαδραματίσουν το σημαντικότερο ρόλο στην ανάκαμψη αυτή.

 

Αντίστοιχα, η γραφειοκρατία/καθυστέρηση διαδικασιών (32%), η καθυστέρηση/αδυναμία εφαρμογής μεταρρυθμίσεων (32%) και η απορροφητικότητα (24%), αναδείχθηκαν ως οι σημαντικότερες προκλήσεις που οφείλουν να υπερκεραστούν με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του προγράμματος “Ελλάδα 2.0”.