Έρευνες - Μελέτες

Κρίση και πληθωρισμός φρενάρουν τις επενδύσεις, αλλά ενισχύουν τις εξαγορές

peoplewalk

Θέσεις άμυνας έναντι της τριπλής απειλής από τον απόηχο της πανδημίας COVID-19, τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και τον πληθωρισμό, χτίζουν οι επιχειρήσεις. Με τα επακόλουθα της πανδημίας, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και τον πληθωρισμό να περιπλέκουν τις προοπτικές των εταιρειών, το 95% των CEOs αναδιαμορφώνουν τα επενδυτικά τους σχέδια, πατώντας φρένο σε αρκετές επενδυτικές κινήσεις.

 

Οι CEOs προετοιμάζονται για την τέλεια καταιγίδα, καθώς αναθεωρούν τα επενδυτικά τους σχέδιαΤην ίδια στιγμή, αυτές ακριβώς οι προκλήσεις οδηγούν περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις σε πλάνα συγχωνεύσεων και εξαγορών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους δύσκολους καιρούς που έρχονται.

 

Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι (CEOs) των επιχειρήσεων αναζητούν ενεργά τρόπους για να προλάβουν, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του CEO Outlook Pulse της EY. Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από τέσσερις στους 10 CEOs (43%), αντιμετωπίζουν τη συνέχιση ή την επιστροφή των διαταραχών που σχετίζονται με τον COVID-19, συμπεριλαμβανομένων νέων lockdowns και πιέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού, ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις δραστηριότητές τους.

 

Ο κίνδυνος αυτός αξιολογείται ως μεγαλύτερος στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού (48%), σε σχέση με την Αμερικανική Ήπειρο (43%) ή την Ευρώπη (41%). Επαυξάνοντας την τέλεια καταιγίδα για την οποία προετοιμάζονται οι CEOs, το 35% επισημαίνει τις γεωπολιτικές εντάσεις και το 34% τον πληθωρισμό ως κρίσιμους κινδύνους για την ανάπτυξη.

 

Μάλιστα, η πλειοψηφία (69%) προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα επηρεάσει αρνητικά την απόδοση και την ανάπτυξη της εταιρείας τους. Μια σημαντική μειοψηφία (16%) αναγνώρισε τον πληθωρισμό ως τη μεγαλύτερη απειλή για τα έσοδα και τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας τους.

 

Φρένο στις επενδύσεις

Σύμφωνα με την έρευνα της EY, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι υποχρεώνουν τους διευθύνοντες συμβούλους να καθυστερούν τις προγραμματισμένες επενδύσεις μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση (43%).

 

Πολλοί αναδιαρθρώνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού της εταιρείας τους (40%) και μεταφέρουν λειτουργικά περιουσιακά στοιχεία (39%). Μάλιστα, το ένα τρίτο απαντά ότι διακόπτει τις δραστηριότητες σε ορισμένες αγορές (30%) ή σταματά εντελώς τις προγραμματισμένες επενδύσεις (29%).

 

Ώθηση στις εξαγορές

Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι ανέφεραν την ανάδειξη της βιώσιμης ανάπτυξης ως βασικής πτυχής όλων των προϊόντων και υπηρεσιών τους, με στόχο την προσέλκυση πελατών (39%) και τη χρήση τεχνολογίας για την ενίσχυση της αφοσίωσης των πελατών (34%), ως τις βασικές ενέργειες που σχεδιάζουν να ακολουθήσουν για να αντιμετωπίσουν το προσεχές δύσκολο εξάμηνο.

 

Ταυτόχρονα, μια σημαντική πλειοψηφία (64%) σκοπεύει να αυξήσει τις επενδύσεις κεφαλαίου, έναντι μόλις 14% που σχεδιάζει να τις μειώσει. Περισσότεροι από τους μισούς (52%) σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν εξαγορά το επόμενο έτος.

 

Την ίδια στιγμή, σχεδόν οι μισοί (40%) σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν σε όλα τα μέτωπα, αναζητώντας να αποκτήσουν, να εκχωρήσουν και να συνάψουν νέες κοινοπραξίες ή στρατηγικές συμμαχίες.

 

Αναφερόμενοι στην επόμενη συναλλαγή, το 21% δήλωσε ότι αυτή θα οφείλεται στην ανάγκη να επενδύσουν σε μια επιχείρηση που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ώστε να ενισχύσουν το υπάρχον χαρτοφυλάκιό τους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέα ταλέντα. Ποσοστό 15% ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να αποκτήσει μια επιχείρηση σε έναν παραπλήσιο κλάδο, προκειμένου να ανοίξει νέους δρόμους ανάπτυξης.