Έρευνες - Μελέτες

Ευρώπη: 5G σε αεροπλάνα και Wi-Fi στους αυτοκινητόδρομους

touchscreen-monitors_aircraft-entertainment-systems-rosen-aviation-scaled

Στην εποχή της υπερταχείας συνδεσιμότητας, υψηλής χωρητικότητας, θέλει να περάσει η Ευρώπη, προωθώντας τη χρήση του 5G. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται απόφαση της Ευρωπαϊκής επιτροπής σχετικά με το ραδιοφάσμα για τις κινητές επικοινωνίες επί αεροσκαφών, ορίζοντας συγκεκριμένες συχνότητες για την τεχνολογία 5G εν πτήσει.

 

Απόφαση της Επιτροπής: Τα κράτη-μέλη θα καταστήσουν διαθέσιμες τις ζώνες συχνοτήτων 5 GHz για χρήση σε οδικά οχήματαΗ Επιτροπή επικαιροποίησε εκτελεστική απόφαση και πλέον οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν να παρέχουν την τελευταία τεχνολογία 5G στα αεροσκάφη τους, παράλληλα με τις κινητές τεχνολογίες προηγούμενων γενεών. Οι επιβάτες πτήσεων στην Ε.Ε. θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες των κινητών τους τηλεφώνων, ακριβώς όπως στα επίγεια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G.

 

Από το 2008, η εκτελεστική απόφαση της Επιτροπής έχει δεσμεύσει ορισμένες συχνότητες για τις κινητές επικοινωνίες στα αεροσκάφη, επιτρέποντας στις αεροπορικές εταιρείες να παρέχουν υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων, τηλεφωνικών κλήσεων και δεδομένων στους επιβάτες των πτήσεων στην Ε.Ε. Η επικαιροποίηση της εκτελεστικής απόφασης της Επιτροπής σχετικά με τις κινητές επικοινωνίες επί των αεροσκαφών ανοίγει τον δρόμο για την ευρεία ανάπτυξη υπηρεσιών 5G.

 

Η υπηρεσία παρέχεται εντός της καμπίνας αεροσκαφών που διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό δικτύου (τη λεγόμενη “πικοκυψελίδα”), ο οποίος συνδέει τους χρήστες και δρομολογεί τις κλήσεις, τα γραπτά μηνύματα και τα δεδομένα, συνήθως μέσω δορυφορικού δικτύου, μεταξύ του αεροσκάφους και του επίγειου κινητού δικτύου.

 

Wi-Fi στις οδικές μεταφορές

Στο μεταξύ, η Επιτροπή τροποποίησε μια εκτελεστική απόφαση σχετικά με τις ζώνες συχνοτήτων 5 GHz, η οποία καθιστά διαθέσιμες ζώνες συχνοτήτων για Wi-Fi στις οδικές μεταφορές, π.χ. στα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία. Η τροποποιητική απόφαση ανοίγει τον δρόμο για καινοτομίες στην αυτοκινητοβιομηχανία και ενδεχομένως, για εφαρμογές metaverse.

 

Σύμφωνα με την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης, τα κράτη-μέλη θα καταστήσουν διαθέσιμες τις ζώνες συχνοτήτων 5 GHz για χρήση σε οδικά οχήματα το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο έως την 30η Ιουνίου 2023.

 

“Η τεχνολογία 5G θα καταστήσει δυνατές καινοτόμες υπηρεσίες για τους καταναλωτές και ευκαιρίες ανάπτυξης για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Πλέον θα μπορούμε να πετάμε απολαμβάνοντας όλες τις δυνατότητες που προσφέρει η υπερταχεία συνδεσιμότητα υψηλής χωρητικότητας» σχολίασε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν.

 

Η Ευρώπη διαμορφώνει το όραμα 5G

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντόπισε νωρίς τις ευκαιρίες 5G, εγκαθιδρύοντας μια συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στο 5G (5G-PPP) το 2013 για να επιταχύνει την έρευνα και την καινοτομία στην τεχνολογία 5G. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμεύσει δημόσια χρηματοδότηση άνω των 700 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» για τη στήριξη αυτής της δραστηριότητας.

 

Η Επιτροπή ενέκρινε ένα σχέδιο δράσης 5G για την Ευρώπη το 2016 για να διασφαλίσει την έγκαιρη ανάπτυξη της υποδομής 5G σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στόχος του σχεδίου δράσης ήταν να ξεκινήσει η έναρξη των υπηρεσιών 5G σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έως τα τέλη του 2020 το αργότερο.

 

Έχει προτείνει δε σχέδιο δράσης, ώστε να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη κάλυψη 5G σε αστικές περιοχές και κατά μήκος των κύριων οδών μεταφοράς έως το 2025.