Έρευνες - Μελέτες

Θετικά, αντίθετα με τους υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, κινείται η Πληροφορική

technology_5

Θετικό κλίμα, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, επικρατεί στην εγχώρια αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο κινήθηκε τον Οκτώβριο στις 101,7 μονάδες (από 93,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο), σε οριακά μόνο χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι, όταν βρισκόταν στις 102,5 μονάδες.

 

Αισθητή βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού τον ΟκτώβριοΣύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Οκτώβριο, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου για την τρέχουσα κατάσταση ενισχύονται ελαφρά κερδίζοντας 13 μονάδες, ενώ παράλληλα οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση από ισοσκελισμένες διαμορφώνονται στις +19 μονάδες.

 

Οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης στην αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού διατηρήθηκαν τον Οκτώβριο αμετάβλητες στις +38 μονάδες. Την ίδια στιγμή, οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση ενισχύθηκαν περαιτέρω και από τις +25 μονάδες διαμορφώθηκαν στις +38 μονάδες.

 

Ταυτόχρονα, τον Οκτώβριο, στην αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, εξισορροπήθηκαν οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές (στις +6 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο). Τη στιγμή που το 38% των επιχειρήσεων του κλάδου δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, το 9% να αναφέρεται στην ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού, το 13% στην ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης, το 19% (από 38%) στη χαμηλή ζήτηση και το 13% σε παράγοντες σχετικούς με τις τρέχουσες εξελίξεις ως βασικά προσκόμματα στη λειτουργία της.

Επιδείνωση συνολικά στην οικονομία

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, επιδεινώθηκε ισχυρά τον Οκτώβριο, καθώς διαμορφώθηκε στις 98,3 μονάδες, σε σύγκριση με 104,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο και στη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 20 μηνών. Η πτώση αυτή συγκλίνει με τις αντίστοιχες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς ανάλογες πτωτικές τάσεις επικρατούν στις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Η επίδοση αυτή - όπως εξηγεί το ΙΟΒΕ - είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των προσδοκιών, κυρίως στις Υπηρεσίες και δευτερευόντως στη Βιομηχανία, αλλά και την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Το Λιανικό Εμπόριο, αντίθετα, φαίνεται να ανακάμπτει, όπως και τα Δημόσια έργα που στηρίζουν ακόμα τις Κατασκευές.

“Καθώς ολοκληρώνεται η τουριστική περίοδος οι σχετικές εποχικές θέσεις εργασίας τερματίζονται, με αποτέλεσμα να αναζητούνται νέες πηγές απασχόλησης. Το ενεργειακό ζήτημα φαίνεται να προκαλεί, επίσης, απαισιοδοξία ενόψει της χειμερινής περιόδου, καθώς αθροίζεται στο συνεχιζόμενο, όπως αποδεικνύεται, πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού, που πλήττει πλέον σχεδόν όλες τις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών. Σε ό,τι αφορά τους κλάδους της οικονομίας, η “αγορά” εξακολουθεί να τροφοδοτείται από έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και του ΕΣΠΑ, στηρίζοντας αρκετές επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά και δημόσια έργα”, αναφέρει το ΙΟΒΕ.

Υποχώρηση και στην Ευρώπη

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε εκ νέου τον Οκτώβριο τόσο στην Ε.Ε., όσο και στην Ευρωζώνη και διαμορφώθηκε στις 90,9 και τις 92,5 μονάδες αντίστοιχα, από 92,4 και 93,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο, σε μια από τις χαμηλότερες επιδόσεις του εδώ και δύο χρόνια. Η υποχώρηση του δείκτη οφείλεται στην έντονη επιδείνωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία και ιδιαίτερα στις Υπηρεσίες, ενώ στο Λιανικό εμπόριο και στους Καταναλωτές, παρατηρήθηκε μικρή βελτίωση και στις Κατασκευές ο σχετικός δείκτης παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος.

Όσον αφορά στις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης υποχώρησε ελαφρά στη Γερμανία (-1,0) και στην Ιταλία (-0,9), παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος στην Ολλανδία (- 0,3) και τη Γαλλία (0,0), ενώ βελτιώθηκε στην Πολωνία (+0,4) και στην Ισπανία (1,4).