Έρευνες - Μελέτες

Πειρατικό λογισμικό ενεργοποιούν οι εταιρείες για να περιορίσουν τα έξοδα

piracy_1

Πρόθυμο να χρησιμοποιήσει πειρατικές εναλλακτικές λύσεις επιχειρηματικού λογισμικού, για να μειώσει τις δαπάνες πληροφορικής, εμφανίζεται σήμερα ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό επιχειρήσεων. Η απόφαση αυτή μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ψηφιακή ασφάλεια της εταιρείας, καθώς ανταγωνίστριες εταιρείες διανέμουν συχνά κακόβουλα αρχεία μέσω απομιμήσεων συχνά χρησιμοποιούμενου λογισμικού.

 

Ένας στους 4 decision-makers μεσαίου μεγέθους επιχείρησης σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πειρατικό λογισμικό για να περιορίσει τα έξοδαΣύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Kaspersky, το 24% των εταιρειών, που διαθέτουν από 50 έως 999 υπαλλήλους, είναι πρόθυμο να χρησιμοποιήσει πειρατικές εναλλακτικές λύσεις επιχειρηματικού λογισμικού για να μειώσει τις δαπάνες πληροφορικής. Όσον αφορά το δείγμα από μικρές επιχειρήσεις (λιγότεροι από 50 εργαζόμενοι), μόνο το 8% είναι πρόθυμο να προβεί σε μια τέτοια κίνηση.

 

Σύμφωνα με το Kaspersky Security Network (KSN), μέσα σε μόλις οκτώ μήνες ο συνολικός αριθμός των χρηστών, που αντιμετώπισαν κακόβουλο λογισμικό και ανεπιθύμητο λογισμικό υπό τη μορφή των πιο δημοφιλών προϊόντων λογισμικού για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ήταν 9.685.

 

Σε γενικές γραμμές, 4.525 μοναδικά κακόβουλα ή δυνητικά ανεπιθύμητα αρχεία διαδόθηκαν μέσω ανεπίσημα διανεμημένου (συμπεριλαμβανομένου πειρατικού) λογισμικού για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

“Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις συχνά έρχονται αντιμέτωπες με έλλειψη διαθέσιμων πόρων, όμως η χρήση πειρατικού λογισμικού θα πρέπει να αποκλειστεί εντελώς σαν λύση, εάν ένας οργανισμός θέλει να προστατεύσει την ασφάλεια, τη φήμη και τα έσοδά του. Τα πειρατικά αντίγραφα λογισμικού συνήθως συνοδεύονται από Trojans και miners και δεν περιέχουν τις ενημερώσεις κώδικα ή τα patches που κυκλοφορούν για να κλείσουν τα τρωτά σημεία, που ενδέχεται να εκμεταλλευτούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου”, επισημαίνουν οι ειδικοί της εταιρείας.

  

Διαχείριση κρίσεων

Η Kaspersky διερεύνησε ποιες τακτικές διαχείρισης κρίσεων θεωρούν πιο επιτυχημένες οι ηγέτες επιχειρήσεων και πώς ορισμένες επιλογές μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ψηφιακή ασφάλεια μιας εταιρείας.

 

Ασφαλή μέτρα, όπως η αναζήτηση εξωτερικών συνεργατών χαμηλότερου κόστους και η υιοθέτηση δωρεάν εναλλακτικών λύσεων για κοινό λογισμικό, αποτελούν τις πιο δημοφιλείς επιλογές για τους ερωτηθέντες, με το 41% και το 32% αντίστοιχα να τα αποδέχεται ως πιθανή επιλογή.

 

Την ίδια στιγμή, όμως, το 15% των επιχειρηματιών, που συμμετείχαν στην έρευνα, θα αντικαθιστούσαν το λογισμικό τους με μια πειρατική έκδοση για να μειώσουν το κόστος.

 

Όσον αφορά το είδος των προγραμμάτων, που οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν με πειρατικά αντίγραφα, η πλειονότητα επέλεξε λογισμικό project management, marketing και πωλήσεων, ενώ το 41% θα επέλεγε ακόμη και να χρησιμοποιήσει πειρατικό λογισμικό κυβερνοασφάλειας.

 

Διαρροή δεδομένων

Για να αποφύγετε τη διαρροή δεδομένων και τις οικονομικές απώλειες, που προκαλούνται από την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού, εφαρμόστε τις ακόλουθες συστάσεις της Kaspersky:

- Βεβαιωθείτε ότι οι εργαζόμενοι σας, χρησιμοποιούν τυπικούς λογαριασμούς χωρίς δικαιώματα διαχειριστή. Αυτό θα τους αποτρέψει από το να εγκαταστήσουν κατά λάθος ένα Trojan υπό τη μορφή ενός λογισμικού παραγωγικότητας.

- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δωρεάν λύσεις ασφαλείας. Συνήθως περιλαμβάνουν λιγότερες λειτουργίες από τα προϊόντα επί πληρωμή, αλλά μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμες. Επιλέξτε μια λύση με βάση τα αποτελέσματα των ανεξάρτητων δοκιμών και κατεβάστε την απευθείας από τον ιστότοπο του developer.

 

- Για να αποφύγετε την πληρωμή υπέρογκων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας ενός hidden miner, προσπαθήστε να παρακολουθείτε συνεχώς την απόδοση των συσκευών σας.

- Εάν το gadget σας επιβραδύνεται, υπερθερμαίνεται και κάνει πολύ θόρυβο ακόμα και όταν κανείς δεν το χρησιμοποιεί, κάποιος μπορεί να έχει εγκαταστήσει ένα miner στη συσκευή που φορτώνει υπερβολικά τον επεξεργαστή και την κάρτα βίντεο.

- Ενημερώστε το λειτουργικό σας σύστημα, το λογισμικό ασφαλείας, το πρόγραμμα περιήγησης και όλα τα προγράμματα με τα οποία εργάζεστε αμέσως μόλις βγει μια νέα ενημέρωση.

- Εφαρμόστε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας σημαντικών αρχείων σε μια υπηρεσία cloud και σε ένα εναλλακτικό hardware. Αυτό θα σας επιτρέψει να έχετε ένα αντίγραφο ακόμα κι αν το ransomware κρυπτογραφεί τα δεδομένα σας.