Έρευνες - Μελέτες

Χρηματοδοτήσεις ρεκόρ των VCs στην ευρωπαϊκή αγορά fintech

venturecapital

Χρηματοδοτήσεις-ρεκόρ από Venture Capital funds προσέλκυσε η ευρωπαϊκή αγορά fintech, με τον κλάδο να αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από ανθεκτικός στην κρίση. Το 1ο εξάμηνο του 2022, οι επενδύσεις VCs στην περιοχή της ΕΜΕΑ αυξήθηκαν στα $16,6 δισ. το 1ο εξάμηνο του 2022, επισκιάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των $16,5 δισ. που σημειώθηκε το 1ο εξάμηνο του 2021.

 

Ανθεκτική η παγκόσμια αγορά fintech το 1ο εξάμηνο του 2022-Στα $107,8 δισ. οι επενδύσεις, σύμφωνα με το Pulse of Fintech της KPMGΗ περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής σημείωσε επίσης ρεκόρ χρηματοδότησης Private Equity ύψους $2,7 δισ. το 1ο εξάμηνο του 2022, συμπεριλαμβανομένου ενός ρεκόρ τριμήνου ύψους $2,1 δισ. το 1ο τρίμηνο.


 

Συνολικά, η περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής καταγράφει σημαντική μείωση στις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, αλλά ρεκόρ στη χρηματοδότηση VC. Οι επενδύσεις στο fintech στην περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής μειώθηκαν από τα $31,6 δισ. το 2ο εξάμηνο του 2022 στα $26,6 δισ. το 1ο εξάμηνο του 2022. Η πτώση οφείλεται στη μείωση κατά 50% της αξίας των συγχωνεύσεων και εξαγορών (από τα $15,7 δισ. το 2ο εξάμηνο του 2021 στα $7,2 δισ. το φ1ο εξάμηνο του 2022).

  

Παγκόσμια εικόνα

Οι ευρωπαϊκές επιδόσεις της αγοράς fintech σημειώθηκαν παρά την πτώση που παρατηρήθηκε παγκοσμίως στις επενδύσεις VCs στον κλάδο. Για την ακρίβεια, οι επενδύσεις σε fintech στην παγκόσμια αγορά μειώθηκαν από τα $111,2 δισ. το 2ο εξάμηνο του 2021, στα $107,8 δισ. το 1ο εξάμηνο του 2022.

“Παρέμειναν, ωστόσο, εξαιρετικά ανθεκτικές σε σύγκριση με τις ιστορικές τάσεις, δεδομένων των προκλήσεων που επηρεάζουν την ευρύτερη επενδυτική αγορά, όπως η γεωπολιτική αβεβαιότητα, ο διογκούμενος πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων”, σύμφωνα με την έκθεση του Pulse of Fintech της KPMG.

 

Όπως παρατηρούν οι συντάκτες της έκθεσης, το 2021 αποτέλεσε μια εμβληματική χρονιά για την αγορά fintech παγκοσμίως, γεγονός που συγκριτικά κάνει το 1ο εξάμηνο του 2022 να φαίνεται υποτονικό. Στην πραγματικότητα, πολλοί κλάδοι της αγοράς fintech έχουν επιδείξει δύναμη και ανθεκτικότητα.

 

“Ενώ η αγορά fintech πιθανότατα θα αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα το 2o εξάμηνο του 2022 λόγω της παγκόσμιας αβεβαιότητας και των ευρύτερων οικονομικών ανησυχιών, οι εταιρείες fintech μάλλον θα συνεχίσουν να προσελκύουν σημαντικό ενδιαφέρον και επενδύσεις - αν και σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι”, εκτιμά η KPMG.

  

Αβέβαιο το μέλλον

Κατά το 1o εξάμηνο του 2022, η ευρύτερη επενδυτική αγορά επηρεάστηκε από μια σειρά από προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, της μεταβλητότητας στις δημόσιες αγορές και της αύξησης του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

 

“Χωρίς να φαίνεται κάποιο φως στον ορίζοντα για αυτά τα θέματα, η αγορά fintech θα μπορούσε να δει τη δραστηριότητα να επιβραδύνεται σημαντικά - ιδιαίτερα σε σύγκριση με τα μεγάλα υψηλά που καταγράφηκαν το 2021. Ενώ οι επενδύσεις fintech αναμένεται να παραμείνουν σχετικά ανθεκτικές - ιδιαίτερα σε τομείς, όπως οι πληρωμές B2B, η αυτοματοποίηση της κυβερνοασφάλειας και η ανάλυση βάσει δεδομένων - η ολοκλήρωση των συμφωνιών ίσως αργήσει περισσότερο καθώς οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τις ευκαιρίες με πιο κριτική διάθεση”, σχολιάζει η έκθεση.