Έρευνες - Μελέτες

Η Silicon Valley πρωταθλήτρια κόσμου στο fintech

fintech21

Τα σκήπτρα της παγκόσμιας πρωτεύουσας για την αγορά του fintech αποσπά η Silicon Valley, η οποία διατηρεί το προβάδισμα της έναντι όλων των μητροπόλεων του πλανήτη, που διεκδικούν περίοπτη θέση στον κλάδο της χρημα-οικονομικής τεχνολογίας (financial technology-fintech).

 

Silicon Valley, Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ, τα πιο ισχυρά οικοσυστήματα για το fintech, παγκοσμίωςH Νέα Υόρκη και το Λονδίνο βρίσκονται στη δεύτερη και την τρίτη θέση, αντίστοιχα, στη λίστα με τα πιο ισχυρά οικοσυστήματα για fintechs στον κόσμο, σύμφωνα με το Global Startup Ecosystem Report (GSER): Fintech Edition.

 

Από τα στοιχεία του ίδιου report, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, προκύπτει ότι η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ είναι οι άλλες δύο αγορές, που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα της ίδιας λίστας με τα κορυφαία οικοσυστήματα για fintech νεοφυείς εταιρείες στον κόσμο.

Σε πολλά υποσχόμενες δυνάμεις στον παγκόσμιο χάρτη του fintech αναδεικνύονται αγορές, όπως αυτή της Ζυρίχης (που αναρριχήθηκε κατά 9 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη), αλλά και το Σιάτλ (που κέρδισε 8 θέσεις).

 

Εξαιρετικές επιδόσεις στην αγορά του fintech έχει η Ευρώπη, αφού από τα 25 κορυφαία οικοσυστήματα για startups της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, τα επτά βρίσκονται επί ευρωπαϊκού εδάφους. Τη δυναμική της Ευρώπης στην παγκόσμια κούρσα για το fintech επιβεβαιώνει και ένα ακόμη στοιχείο της σχετικής έκθεσης: τα πέντε κορυφαία οικοσυστήματα fintech στον κόσμο με πληθυσμό κάτω των 3 εκατ. κατοίκων βρίσκονται όλα στην Ευρώπη: η Ζυρίχη, η Στοκχόλμη, το Λουξεμβούργο, το Όστιν και η Εσθονία.

 

Πολλά υποσχόμενη η Ευρώπη

Πρακτικά, η Ευρώπη μονοπωλεί την παγκόσμια λίστα με τα 20 πιο ισχυρά οικοσυστήματα για fintech startups, αφού καταλαμβάνει 12 θέσεις έναντι μόλις επτά, που κατέχει η Βόρεια Αμερική.

 

Ο αριθμός των πανεπιστημίων υψηλής ποιότητας της Ζυρίχης, όπως το ETH Zurich, ένα από τα κορυφαία ιδρύματα στον κόσμο στην επιστήμη και την τεχνολογία και ο αριθμός ακαδημαϊκών δημοσιεύσεων, που σχετίζονται με το Fintech, συμβάλλουν στην ανάδειξη της πόλης στην πρώτη θέση της παγκόσμια λίστας με τα πιο δυναμικά οικοσυστήματα για startups της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας με λιγότερους από 3 εκατ. κατοίκους.

 

Η Στοκχόλμη είναι ο παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά τη χρηματοδότηση, την εμπειρία και τη γνώση στο Fintech και ο δεύτερος υψηλότερος στον παράγοντα Legacy. Η πόλη διαθέτει ένα καλά εδραιωμένο οικοσύστημα Fintech και ο μεγάλος αριθμός χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της, παρέχει συνεργασίες και υποστήριξη σε νεοφυείς επιχειρήσεις, γεγονός που της αποδίδει τη δεύτερη θέση της λίστας.

 

Νέοι μονόκεροι

Τη δυναμική του fintech υπογραμμίζει με τον πλέον έντονο τρόπο το εύρημα της μελέτης ότι το 2021 περίπου 140 fintech νεοφυείς εταιρείες ανά τον κόσμο πήραν το 2021 …προαγωγή σε μονόκερους (απέκτησαν δηλαδή κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη του 1 δισ.) Μάλιστα, η επίδοση αυτή μεταφράζεται σε ένα ρυθμό δημιουργίας fintech unicorns κατά 6,5 φορές ταχύτερο από αυτόν που επιτεύχθηκε το 2020.