Έρευνες - Μελέτες

Δέκα ακόμη χρόνια περιαγωγής στην Ε.Ε. χωρίς πρόσθετες χρεώσεις

roaming_14

Τη δυνατότητα να κάνουν κλήσεις, να στέλνουν sms και να συνδέονται στο Διαδίκτυο με τις ίδιες χρεώσεις που απολαμβάνουν στη χώρα τους, όταν ταξιδεύουν εντός Ε.Ε., θα έχουν οι Ευρωπαίοι για άλλα δέκα χρόνια. Αυτήν τη δυνατότητα εξασφαλίζει η ανανέωση του κανονισμού “Roam-Like-At-Home” - ο Κανονισμός της Ένωσης για τη δωρεάν περιαγωγή.

 

Την ανανέωση του κανονισμού περί δωρεάν περιαγωγής εντός της Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΟ νέος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2022 και παρατείνει τη δωρεάν περιαγωγή, που θεσπίστηκε στην Ε.Ε. το 2017, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες δεν μπορούν να επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη για κλήσεις που πραγματοποιούν ή δεδομένα που χρησιμοποιούν, ενώ ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε.

 

Την ανανέωση του Κανονισμού για ακόμη μία δεκαετία ενέκρινε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο τον Δεκέμβριο είχε καταλήξει σε πολιτική συμφωνία με το Συμβούλιο για παράταση του κανονισμού για την κατάργηση των πρόσθετων τελών περιαγωγής (“roaming”).

 

Στη βάση του ανανεωμένου Κανονισμού, οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας θα εξακολουθούν να πραγματοποιούν κλήσεις, όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό εντός της Ε.Ε. χωρίς πρόσθετα τέλη πέραν εκείνων που, ήδη, πληρώνουν στη χώρα τους. Επιπλέον, θα δικαιούνται την ίδια ποιότητα και ταχύτητα σύνδεσης στο εξωτερικό όπως και στη χώρα τους.

 

Υποχρεώσεις παρόχων

Οι πάροχοι θα είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν ίδιας ποιότητας περιαγωγή με τις υπηρεσίες που παρέχουν στην χώρας έδρας τους, εφόσον υπάρχουν οι ίδιοι όροι στο δίκτυο της χώρας την οποία επισκέπτονται οι καταναλωτές.

 

Ένα θέμα, που αντιμετωπίζεται με τη δεκαετή παράταση του Κανονισμού για την περιαγωγή, είναι αυτό με τις κρυφές χρεώσεις. Στη διάρκεια των ταξιδιών, οι πολίτες μπορεί να χρειαστεί να καλέσουν αριθμούς εξυπηρέτησης πελατών, γραφεία υποστήριξης ή ασφαλιστικές εταιρείες.

 

Ενώ οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται, γενικά, δωρεάν ή με περιορισμένες χρεώσεις κατά την κλήση από τη χώρα προέλευσης, οι καταναλωτές επιβαρύνονται συχνά με πρόσθετο κόστος και υπέρογκους λογαριασμούς, όταν καλούν από το εξωτερικό.

 

Στο εξής, οι φορείς εκμετάλλευσης υποχρεούνται να ενημερώνουν δεόντως τους πελάτες τους σχετικά με τις εν λόγω πρόσθετες χρεώσεις, όταν βρίσκονται στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν να κάνουν συνειδητές επιλογές για τη χρήση των εν λόγω υπηρεσιών.

 

Στο μεταξύ, οι ταξιδιώτες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν απροσδόκητα υψηλούς λογαριασμούς, όταν το τηλέφωνο τους συνδέεται με μη επίγεια δίκτυα, για παράδειγμα εάν βρίσκονται σε αεροπλάνο ή σε πλοίο. Ο νέος κανονισμός εγγυάται καλύτερη πληροφόρηση και αυτόματη διακοπή των εν λόγω υπηρεσιών, όταν το κόστος του λογαριασμού ανέλθει στα €50 ή σε άλλο προκαθορισμένο όριο.

 

Οι φορείς εκμετάλλευσης θα μπορούν να προσφέρουν πρόσθετες υπηρεσίες, όπως η δυνατότητα εξαίρεσης από την περιαγωγή σε αεροπλάνα και πλοία.