Έρευνες - Μελέτες

Ανεβάζει ταχύτητα το Internet: Στο top 15 των πιο γρήγορων 5G δικτύων η Ελλάδα

5gnetwork

Με μεγαλύτερες ταχύτητες συνδέονται πλέον στο Διαδίκτυο οι Έλληνες χρήστες, καθώς η σταδιακή διείσδυση του 5G στη χώρα μας επιτρέπει στο ελληνικό Internet να ανεβάσει ρυθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανεξάρτητης εταιρείας Ookla για το 4ο τρίμηνο του 2021, η Ελλάδα βρέθηκε στην 7η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης και στην 12η της παγκόσμιας, όσον αφορά στις ταχύτητες σύνδεσης που προσφέρουν τα 5G δίκτυα.

 

Στην 7η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης και στην 12η παγκοσμίως η Ελλάδα στις ταχύτητες σύνδεσης που προσφέρουν τα 5G δίκτυαΑν και ακόμη η διείσδυση των δικτύων 5G στην Ελλάδα απέχει από την πανελλαδική κάλυψη, το εργαλείο μετρήσεων Speedtest Intelligence της Ookla δείχνει ότι - από πλευράς ταχυτήτων - η χώρα μας βρίσκεται σε καλό δρόμο με μέση ταχύτητα λήψης τα 200 Mbps (4ο τρίμηνο του 2021).

 

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της εταιρείας, ο παγκόσμιος πρωταθλητής στις μέσες ταχύτητες λήψης 5G είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Νότια Κορέα με επίδοση πάνω από 500 Mbps. Πολύ ψηλά στη λίστα των χωρών, που οδηγούν την παγκόσμια κούρσα με τα πιο γρήγορα δίκτυα 5G βρίσκονται επίσης η Βουλγαρία, η Νορβηγία, η Σαουδική Αραβία και η Σουηδία, που φλερτάρουν με ταχύτητες άνω των 300 Mbps+.

 

Χώρες, όπως η Ελβετία, η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία, η Αυστρία, η Γερμανία και η Ιαπωνία βρίσκονται χαμηλότερα από την Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη με τα πιο γρήγορα 5G δίκτυα στον κόσμο.

 

Περί διαθεσιμότητας

Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα, τα ίδια στοιχεία ανεβάζουν αρκετά ψηλά την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών, που έχουν κάνει πρόοδο στα 5G δίκτυα. Για την ακρίβεια, η χώρα μας δείχνει να βρίσκεται στη 12η θέση της σχετικής κατάταξης.

 

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη θέση, σε παγκόσμιο επίπεδο, με 50% όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των δικτύων 5G. Τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση της Ookla για το 4ο τρίμηνο του 2021, ακολουθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η Νότια Κορέα (όσον αφορά τη διαθεσιμότητα δικτύων 5G).

 

Στην ίδια κατάταξη με τις χώρες, όπου τα 5G δίκτυα είναι διαθέσιμα σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ακολουθούν η Ολλανδία, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ελβετία και η Δανία.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της GSMA Intelligence, 84 πάροχοι είχαν αναπτύξει υπηρεσίες 5G σε 31 χώρες τον Ιανουάριο του 2022. Στο μεταξύ, έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τηλεπικοινωνιακών Διαχειριστών Δικτύων (ETNO) διαπιστώνει ότι η υιοθέτηση του 5G στην Ευρώπη μάλλον υστερεί σε σχέση με την παγκόσμια εικόνα.

  

Με αργό βηματισμό

Όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη έκθεση (State of Digital Communications), οι συνδέσεις 5G στην Ευρώπη αντιπροσωπεύουν μόλις το 2,8% του συνόλου των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας. Το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ είναι 13,4% στις HΠΑ και στη Νότια Κορέα 29,3%. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα δίκτυα 5G είναι διαθέσιμα στο 62% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

 

“Ενώ έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην Ευρώπη μέχρι στιγμής και ορισμένοι πάροχοι προσφέρουν ταχύτητες αστραπής, η εικόνα είναι ανάμεικτη σε όλη την ήπειρο και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγκάζεται να αναδιπλώσει τα φιλόδοξα σχέδιά της”, αναφέρει η σχετική έκθεση.