Έρευνες - Μελέτες

Οι δαπάνες για λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης θα αυξηθούν κατά 20% το 2022

artintel

Στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων, ανά τον κόσμο, μπαίνει η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence-ΑΙ), με τις δαπάνες για λύσεις ΑΙ να αυξάνονται κατά σχεδόν 20% (19,6%) το 2022. Η αξία της παγκόσμιας αγοράς τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με την IDC, θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των $433 δισ. το τρέχον έτος.

 

Τα έσοδα της παγκόσμιας αγοράς τεχνητής νοημοσύνης προβλέπεται να αυξηθούν κατά 19,6% σε ετήσια βάση το 2022 στα $433 δισ.Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών (ICD-Worldwide Semiannual Artificial Intelligence Tracker), η αγορά αναμένεται να σπάσει το όριο των $500 δισ. το 2023. “Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αναδειχθεί ως το επόμενο μεγάλο κύμα καινοτομίας. Από κοινού με την ανθρώπινη εφευρετικότητα, η τεχνητή νοημοσύνη στηρίζει τις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο στην προσπάθεια τους να αναδειχθούν στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού”, αναφέρει η IDC.

 

Μεταξύ των τριών επιμέρους κατηγοριών του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης, το Λογισμικό AI θα δει το μερίδιο του σε επίπεδο αξίας να μειώνεται ελαφρώς το 2022, ενώ αντίθετα οι δαπάνες για Hardware και Υπηρεσίες AI θα αυξηθούν και μάλιστα με ταχύ ρυθμό. Μάλιστα, οι αναλυτές της IDC εκτιμούν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί το 2023.

Ειδικά η κατηγορία των υπηρεσιών είναι ο τομέας της αγοράς που θα έχει την ταχύτερη αύξηση δαπανών τα επόμενα πέντε χρόνια, με σύνθετο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 22%. Ειδικά οι πλατφόρμες AI αναμένεται να έχουν την καλύτερη επίδοση σε επίπεδο πενταετίας με CAGR 34,6%. Ο αντίστοιχος ρυθμός ανάπτυξης για την κατηγορία του AI Hardware θα είναι της τάξης του 20,5% για το ίδιο χρονικό διάστημα. Το πιο αργά αναπτυσσόμενο τμήμα θα είναι το AI System Infrastructure Software με πενταετή CAGR 14,1%.

 

Η εικόνα της αγοράς

Ιδιαίτερα ακμαία ήταν η παγκόσμια αγορά τεχνητής νοημοσύνης και το 2021. Οι δαπάνες για Λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης και για εφαρμογές AI αντιπροσώπευαν το 47% των συνολικών δαπανών στην παγκόσμια αγορά το 1ο εξάμηνο του 2021.

 

Σύμφωνα με το IDC Worldwide Semianual Artificial Intelligence Tracker, στην κατηγορία των Υπηρεσιών AI σημειώθηκε αύξηση κατά 20,4% σε ετήσια βάση το 1ο εξάμηνο του 2021 με τις παγκόσμιες δαπάνες να αγγίζουν τα $18,4 δισ.

 

Ο ρυθμός ανάπτυξης της κατηγορίας αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω το 2022, φθάνοντας στο 22%. Σε αυτά τα επίπεδα θα κινείται η αύξηση των δαπανών για υπηρεσίες ΑΙ μέχρι το 2025, χρονιά κατά την οποία η IDC εκτιμά ότι οι συνολικές δαπάνες για τις υπηρεσίες AI θα φτάσουν τα $52,6 δισ.