Έρευνες - Μελέτες

Η Ευρώπη διπλασιάζει τις συνδέσεις 5G και ξεπερνά το 50% στο FTTH

5gnetwork

Ψηφιακά άλματα κάνει η Ευρώπη, βελτιώνοντας τάχιστα, εν μέσω πανδημικής κρίσης, τις επιδόσεις της σε επίπεδο συνδεσιμότητας. Πλέον, η Ευρώπη έχει καταφέρει να διπλασιάσει τις συνδέσεις σε δίκτυα επόμενης γενιάς 5G, ενώ ξεπερνά το 50% σε κάλυψη σε οπτικές ίνες (Fiber to the Home-FTTH).

 

Σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, η Ευρώπη υστερεί στις επενδύσεις και την οικονομική ευρωστία του τομέα των τηλεπικοινωνιώνΩστόσο, παρά τον αγώνα δρόμου που κάνει για να βελτιώσει τα επίπεδα συνδεσιμότητας, η Ευρώπη εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τον παγκόσμιο ανταγωνισμό από ΗΠΑ και Κίνα όσον αφορά τον τομέα των τηλεπικοινωνιών: “Η Ευρώπη υστερεί όσον αφορά την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την οικονομική ευρωστία του τομέα των τηλεπικοινωνιών της”, διαπιστώνει έκθεση της Analysis Maison για λογαριασμό του ETNO.  

 

Πάντως, αυτή η υστέρηση σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει την προσπάθεια της Ευρώπης να κάνει παγκόσμιο πρωταθλητισμό σε επίπεδο συνδεσιμότητας. Το 2021, μέσα σε έναν μόλις χρόνο, η  Ευρώπη πέτυχε, για πρώτη φορά, η κάλυψη FTTH να ξεπεράσει το όριο του 50%, φθάνοντας πλέον στο 51,6% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών.

 

Στο μεταξύ, το ποσοστό των Ευρωπαίων που έχουν πρόσβαση σε δίκτυα 5G υπερ-διπλασιάστηκε σε έναν χρόνο: από 30% το 2020 σε 62% το 2021. Η διείσδυση της τεχνολογίας 5G, ωστόσο, είναι επί του παρόντος χαμηλή, με μόνο το 7,4% των συνδρομητών να χρησιμοποιούν το 5G το 2021, ποσοστό που προβλέπεται να αυξηθεί στο 18% το 2022.

 

Διεθνής

Παρά τις επενδυτικές της προσπάθειες, η Ευρώπη συνεχίζει να υστερεί σε παγκόσμιο επίπεδο, με την κάλυψη 5G του πληθυσμού να φτάνει το 93,1% στις ΗΠΑ και το 93,9% στη Νότια Κορέα. Ο σχετικά αργός ρυθμός των επενδύσεων σε στρατηγικά δίκτυα 5G και οπτικών ινών αποτυπώνεται και στην πιο αδύναμη χρηματοοικονομική θέση στην αγορά των Ευρωπαίων παρόχων σε σύγκριση με τους διεθνείς ανταγωνιστές.

 

Οι ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες, λόγω ρύθμισης και έλλειψης ενιαίας αγοράς, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κατακερματισμένες, με την Ευρώπη να αριθμεί 38 εν λειτουργία ομίλους τηλεπικοινωνιών με περισσότερους από 500.000 συνδρομητές, σε σύγκριση με 7 στις ΗΠΑ, 4 στην Ιαπωνία και 3 στη Νότια Κορέα.

 

Ομοίως, τα ευρωπαϊκά έσοδα από τις τηλεπικοινωνίες - τα οποία υπόκεινται σε αυστηρές ρυθμίσεις - είναι χαμηλότερα: το 2020, ο μέσος όρος εσόδων από κινητό ανά χρήστη (ARPU) ήταν €14,4 στην Ευρώπη. Αντίστοιχα σε ΗΠΑ και Νότια Κορέα, το ARPU ήταν €37,9 και €25.

 

Η πλευρά της ζήτησης είναι επίσης πιο αδύναμη: η μέση χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας το 2020 στην Ευρώπη ήταν 8,52 GB, σε σύγκριση με 10,62 GB στις ΗΠΑ και 12,52 GB στη Νότια Κορέα.

  

Ο ρόλος της πανδημίας

Η πανδημία, όπως και παγκοσμίως έτσι και στην Ευρώπη, έχει επιταχύνει μια σειρά από τάσεις στις τηλεπικοινωνίες. Τα βίντεο από πλατφόρμες ροής και οι βιντεοκλήσεις OTT - ειδικά για επαγγελματικούς λόγους - είναι κάποιες από αυτές τις τάσεις.

 

Ως αποτέλεσμα, η σταθερή κίνηση δεδομένων ανά σύνδεση από 191 GB/μήνα το 2019 εκτοξεύθηκε σε 293 GB/μήνα το 2021 (+53% σε σύγκριση με την προ-πανδημία) και αναμένεται να φτάσει τα 454 GB/μήνα το 2023. Η δε κίνηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας ανά σύνδεση από 4,5 GB/μήνα το 2019, έφτασε τα 8,5 GB/μήνα το 2021 (+90% σε σύγκριση με την προ-πανδημία) και αναμένεται να φτάσει τα 16,2 GB/μήνα το 2023.