Έρευνες - Μελέτες

Κατά 198% αυξήθηκαν οι αφίξεις digital nomads στην Αθήνα σε μια πενταετία

digital-nomad

Το προφίλ της, ως ένας ελκυστικός προορισμός για ψηφιακούς νομάδες (digital nomads), χτίζει η Ελλάδα και κυρίως η ελληνική πρωτεύουσα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αθήνα έχει για την πενταετία 2017-2021 τον τρίτο πιο γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, παγκοσμίως, μεταξύ των πιο δημοφιλών προορισμών για ψηφιακούς νομάδες.

 

Η Αθήνα ο 3ος πιο γρήγορα ανερχόμενος προορισμός για digital nomads στον κόσμοΟι αφίξεις ψηφιακών νομάδων στην Αθήνα την περίοδο 2017-2021 αυξήθηκαν κατά 198%, ενώ από τις αρχές του 2022 ο αντίστοιχος ρυθμός είναι 109%.  

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του NomadList, την πενταετία 2017-2021, τη μεγαλύτερη άνοδο στις προτιμήσεις των digital nomads έχει το εξωτικό Playa del Carmen στο Μεξικό, ενώ δεύτερο στην κούρσα έρχεται το Μεδεγίν, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι αντίστοιχες επιδόσεις του Playa del Carmen και του Μεδεγίν ήταν 228% και 205%, αντίστοιχα.

 

Μετά την Αθήνα, οι προορισμοί με τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των αφίξεων digital nomads είναι: το Kanggu στο Μπαλί (196%), η Λισσαβόνα (190%), η πόλη του Μεξικό (185%) και το Πόρτο (148%). Μια θέση στο “top 10” των πόλεων με τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των αφίξεων digital nomads έχουν, επίσης, η Βιέννη (122%), το Μόναχο (120%) και το Μαϊάμι (118%).

 

Και μέσα στην πανδημία

Η υγειονομική κρίση της COVID-19 μπορεί να έχει πλήξει τις μετακινήσεις γενικότερα, αλλά και τις μετακινήσεις των digital nomads ειδικότερα, ωστόσο και το 2021 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την Αθήνα, ως προορισμός ψηφιακών νομάδων. Ο αριθμός των digital nomads, που ήρθαν στην Αθήνα το 2021 σχεδόν διπλασιάστηκε (ρυθμός αύξησης 98%).

 

Η Αθήνα δείχνει να έχει μπει για τα καλά στα ραντάρ των ψηφιακών νομάδων του πλανήτη, αφού και το 2022 οι αφίξεις φαίνεται να ακολουθούν έντονα ανοδικό ρυθμό. Παρά τη συνεχιζόμενη παγκόσμια πανδημική κρίση, τα στοιχεία του NomadList δείχνουν ότι, από τις αρχές του νέου έτους, οι αφίξεις digital nomads στην Αθήνα είναι αυξημένες κατά 109%.

 

Ωστόσο, το 2020, την πρώτη χρονιά της πανδημίας, οι αφίξεις ψηφιακών νομάδων στην Αθήνα μειώθηκαν κατά 45%. Οι ρυθμοί ήταν αρνητικοί και στις 10 πόλεις που απαρτίζουν τη λίστα με τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κόμβους για digital nomads.

 

“Η πανδημία της COVID 19 έχει επηρεάσει τις μετακινήσεις των digital nomads τόσο για το 2020, όσο και για το 2021 και πιθανότατα θα συνεχίσει να το κάνει για λίγο ακόμη”, εξηγεί το NomadsList.

 

Η Αθήνα κερδίζει σταθερά την εμπιστοσύνη των digital nomads τα τελευταία χρόνια, βελτιώνοντας τη θέση της σε μια σειρά από τομείς, όπως οι υποδομές σε επίπεδο συνδεσιμότητας. Επίσης, σημαντικό ρόλο έχει παίξει η παροχή φορολογικών κινήτρων, ενώ ειδικά από το καλοκαίρι του 2021 και μετά η Αθήνα ανεβαίνει στις προτιμήσεις των ψηφιακών νομάδων - και - λόγω της Digital Nomads Visa.