Έρευνες - Μελέτες

Η τεχνολογία blockchain μπορεί να εξοικονομήσει στις ασφαλιστικές $10 δισ.

blockchain

Εξοικονόμηση κόστους, η οποία μεταφράζεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των $10 δισ. έως το 2024, μπορεί να φέρει στις ασφαλιστικές εταιρείες, ανά τον κόσμο, η υιοθέτηση της τεχνολογίας blockchain. Τα οικονομικά οφέλη μπορεί να είναι τεράστια, προϊόντος του χρόνου, αν αναλογιστεί κανείς ότι η αντίστοιχη εξοικονόμηση, που έφερε στις ασφαλιστικές εταιρείες, παγκοσμίως, το blockchain το 2021 ήταν της τάξης του 1,1.

 

Η αύξηση της εξοικονόμησης κόστους για τις ασφαλιστικές από το blockchain είναι της τάξης του 800% μεταξύ 2021-2024Πρακτικά, δηλαδή, η αύξηση της εξοικονόμησης κόστους για τις ασφαλιστικές από το blockchain είναι της τάξης του 800% μεταξύ 2021-2024. Νέα έκθεση της Juniper Research εντοπίζει τα μεγάλα οφέλη, που μπορεί να προσφέρει στον ασφαλιστικό κλάδο η διαχείριση των αποζημιώσεων με τη βοήθεια του blockchain.

 

“Οι πάροχοι ασφάλισης θα κεφαλαιοποιούν όλο και πιο συστηματικά τα επόμενα χρόνια την αυξημένη διαφάνεια, που φέρνει το blockchain και τη δυνατότητα της κοινής χρήσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, που επιτρέπει η νέα τεχνολογία. Ταυτόχρονα, μεγάλα οφέλη φέρνει στον ασφαλιστικό κλάδο το blockchain και στο μέτωπο της ελαχιστοποίησης των περιπτώσεων απάτης”, τονίζει η μελέτη της Juniper Research.

 

Η νέα έκθεση “Blockchain in Financial Services: Key Opportunities, Vendor Strategies & Market Forecasts 2021-2030”, διαπιστώνει ότι ο ασφαλιστικός τομέας θα δει σημαντική εξοικονόμηση κόστους από τη χρήση του blockchain σε όλες τις διαδικασίες και σε όλες τις αγορές.

  

Η αγορά των ΗΠΑ

Τα οφέλη, ωστόσο, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, θα είναι ιδιαίτερα ορατά σε αγορές, όπως αυτή των ΗΠΑ, όπου ο ασφαλιστικός κλάδος έχει κομβικό ρόλο και η ασφαλιστική αγορά είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη. Ειδικά για την αγορά των ΗΠΑ, ο ασφαλιστικός τομέας εκτιμάται ότι θα δει τη συνολική εξοικονόμηση κόστους μέσω της χρήσης blockchain μεταξύ 2021 και 2024 να εκτοξεύεται.

 

Βάσει των εκτιμήσεων στις ΗΠΑ ο αριθμός των αιτήσεων για ασφαλιστική κάλυψη υγείας, που υποβάλλονται σε επεξεργασία μέσω blockchain, θα αυξηθεί από 2 εκατ. το 2021 σε 24 εκατ. έως το 2024. “Ειδικά ο κλάδος της ασφάλισης υγείας είναι ένας τομέας με έντονη χρήση πόρων και η ικανότητα του blockchain να αντικαταστήσει τις αναποτελεσματικές διαδικασίες και να αυξήσει η διαλειτουργικότητα του συστήματος θα αποδειχθεί το κλειδί για την επιτυχία του”, τονίζει η εταιρεία στην ανάλυσή της.

 

Τα εμπόδια

Η έκθεση διαπιστώνει, επίσης, ότι λόγω των σαφών πλεονεκτημάτων για την ασφάλιση, τα εμπόδια στην εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain θα αρχίσουν να ξεπερνιούνται σταδιακά, δίνοντας τη δυνατότητα στις σχετικές εφαρμογές να πολλαπλασιαστούν. Μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν, οι ασφαλιστικές εταιρείες ήταν απρόθυμες να εκσυγχρονίσουν τις υπάρχουσες διαδικασίες. Επίσης, επί του παρόντος δεν υπάρχουν παγκόσμια πρότυπα σχετικά με τα δίκτυα blockchain.

 

“Οι ασφαλιστικές πρέπει να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια στην εφαρμογή τεχνολογίας blockchain μέσω επενδύσεων και συνεργασιών. Οποιεσδήποτε λύσεις blockchain αναπτύσσονται πρέπει να ενσωματωθούν σε υπάρχουσες πλατφόρμες αναδοχής και διαχείρισης απαιτήσεων και να προσφέρουν μια πρόταση αυξημένης αξίας”, καταλήγει η έκθεση.