Έρευνες - Μελέτες

Πλατφόρμες streaming και δημοφιλείς σειρές στο στόχαστρο του ψηφιακού εγκλήματος

attack_1

Στο στόχαστρο του ψηφιακού εγκλήματος μπαίνουν οι κορυφαίες πλατφόρμες streaming και οι δημοφιλείς σειρές. Το on-demand περιεχόμενο και οι υπηρεσίες streaming γνώρισαν ταχεία ανάπτυξη τα τελευταία δύο χρόνια, η οποία επιταχύνθηκε περαιτέρω από την πανδημία.

 

Το Netflix δεν είναι μόνο η κορυφαία πλατφόρμα streaming, αλλά και η πιο δημοφιλής υπηρεσία για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρουΜε δεδομένη την αυξημένη ζήτηση για εναλλακτικές πηγές ψυχαγωγίας, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου βρήκαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την προθυμία των χρηστών να παρακολουθήσουν τις αγαπημένες τους εκπομπές σε πλατφόρμες streaming, αξιοποιώντας γνωστά σχήματα απάτης στο Διαδίκτυο.

 

Από τις αρχές Ιανουαρίου 2020 έως τα τέλη Ιουνίου του 2021, τα προϊόντα ασφάλειας της Kaspersky εντόπισαν περισσότερες από 93.000 απόπειρες μόλυνσης συσκευών, οι οποίες διαδόθηκαν με το πρόσχημα μιας εκ των πέντε κορυφαίων πλατφορμών streaming: Netflix, Disney+, Apple TV+, Amazon Prime Video και Hulu.

 

Όσον αφορά τα πρωτότυπα show σε πλατφόρμες streaming, το The Mandalorian και το Money Heist ήταν εκείνα, που χρησιμοποιήθηκαν συχνότερα για τη διάδοση κακόβουλου λογισμικού λόγω της δημοτικότητας τους.

 

Σύμφωνα με την έκθεση της Kaspersky, “Streaming wars continue - what about cyberthreats? Streaming-related threat landscape in 2020-2021”, το Netflix δεν είναι μόνο η κορυφαία πλατφόρμα streaming, αλλά και η πιο δημοφιλής υπηρεσία, που χρησιμοποιείται ως δέλεαρ από εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Στην πραγματικότητα, το 89,93% των θυμάτων ήρθαν σε επαφή με κακόβουλο ή ανεπιθύμητο λογισμικό αναζητώντας σχετικό με το Netflix περιεχόμενο.

 

Streaming εκπομπές

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν streaming εκπομπές και σειρές ως δόλωμα. Σύμφωνα με την Kaspersky, σχεδόν το 60% των προσπαθειών μόλυνσης έγιναν χρησιμοποιώντας μόνο δύο show ως δόλωμα. Το Mandalorian (28,72%) και το Money Heist (28,41%), δύο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει αντικείμενο ενεργούς εκμετάλλευσης από κυβερνοεγκληματίες, που διαδίδουν το κακόβουλο λογισμικό τους.

 

Η εικόνα στην Ελλάδα

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που καταγράφεται και για τη χώρα μας, με τους μισούς χρήστες (50%) του δείγματος να πέφτουν θύματα εγκληματιών του κυβερνοχώρου επιχειρώντας να δουν επεισόδια της δημοφιλούς σειράς Mandalorian. Οι υπόλοιπες τρεις κορυφαίες σειρές, που χρησιμοποιούνται τακτικά ως δόλωμα από phishers, περιλαμβάνουν το Rick and Morty (9,69%), το Peaky Blinders (9,25%) και το Westworld (7,17%).

 

Οι παγίδες

Για να αποφύγετε να πέσετε θύματα κακόβουλων προγραμμάτων και διαδικτυακών απατών κατά τη χρήση υπηρεσιών streaming, η Kaspersky συμβουλεύει τα εξής:

“- Ελέγξτε την αυθεντικότητα των ιστοσελίδων, πριν εισαγάγετε προσωπικά δεδομένα. Χρησιμοποιήστε μόνο επίσημες, αξιόπιστες ιστοσελίδες για να παρακολουθήσετε ή να κατεβάσετε ταινίες. Ελέγξτε ξανά τις μορφές URL, καθώς και την ορθογραφία των ονομάτων της εταιρείας.

- Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη υπηρεσία VPN, για να αποκτήσετε πρόσβαση σε τοπικό περιεχόμενο από διάφορες πλατφόρμες streaming.

- Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας, που εντοπίζει κακόβουλα συνημμένα και αποκλείει τοποθεσίες ηλεκτρονικού phising.

- Αποφύγετε συνδέσμους, που υπόσχονται πρώιμες προβολές περιεχομένου. Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με την αυθεντικότητα του περιεχομένου, επικοινωνήστε με τον πάροχο ψυχαγωγίας σας.

- Να είστε προσεκτικοί με τυχόν συμφωνίες που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές, όπως “δωρεάν συνδρομή για έναν χρόνο”.

- Όποτε είναι δυνατόν, αποκτήστε πρόσβαση σε πλατφόρμες streaming μόνο μέσω της δικής σας συνδρομής επί πληρωμή στον επίσημο ιστότοπο ή την εφαρμογή από επίσημα marketplace”.