Έρευνες - Μελέτες

Ο κλάδος της τεχνολογίας παραμένει στην κορυφή της προτίμησης των επενδυτών

technology_1

Ως πόλος έλξης για τους επενδυτές συνεχίζει να λειτουργεί ο κλάδος της τεχνολογίας. Και το 3ο τρίμηνο του 2021, ο τομέας έστρεψε πάνω του τα επενδυτικά βλέμματα, με την τεχνολογία να βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των επενδυτών σε επίπεδο δημόσιων εγγραφών (IPOs). Η υγεία ακολουθεί στην ίδια λίστα, με τον κλάδο της βιομηχανίας να κατατάσσεται τρίτος.

 

1 στις 4 δημόσιες εγγραφές αφορά εταιρείες τεχνολογίας. Η τεχνολογία είχε την εντονότερη δραστηριότητα IPOs το 3ο τρίμηνο του 2021Μεταξύ των κλάδων της οικονομίας, η τεχνολογία, η υγεία και η βιομηχανία σημείωσαν την εντονότερη δραστηριότητα σε IPOs παγκοσμίως. Ειδικότερα, η τεχνολογία, για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο (σ.σ. από το 3ο τρίμηνο του 2020), συγκέντρωσε τον υψηλότερο αριθμό ετήσιων συναλλαγών, 419, το 3ο τρίμηνο του έτους.

 

Το 3ο τρίμηνο του 2021, πρακτικά, συνεχίστηκε η παράδοση, που θέλει τον κλάδο της τεχνολογίας να πρωταγωνιστεί στις δημόσιες εγγραφές. Ο κλάδος άντλησε και τα μεγαλύτερα κεφάλαια και συγκεκριμένα $116,4 δισ. για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο (σ.σ. από το 2ο τρίμηνο του 2020).

 

Ακολούθησε ο κλάδος της υγείας με 287 δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσαν $49,2 δισ., ενώ η βιομηχανία κατέλαβε την τρίτη θέση, με 204 δημόσιες εγγραφές να συγκεντρώνουν $35,3 δισ.

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της τελευταίας έκδοσης της παγκόσμιας έρευνας της EY, “Q3 2021 Global IPO Trends”, μία στις τέσσερις δημόσιες εγγραφές που έγιναν παγκοσμίως το 3ο τρίμηνο του 2021, αφορούσε εταιρεία του κλάδου της τεχνολογίας. Όσον αφορά τα αντληθέντα κεφάλαια, η συμμετοχή της τεχνολογίας είναι ακόμη πιο δυναμική, αφού εταιρείες του κλάδου άντλησαν το εξεταζόμενο διάστημα το 35% των συνολικών αντληθέντων κεφαλαίων.

 

 

Ιστορικό το 3ο τρίμηνο του 2021

Το 3ο τρίμηνο του 2021 υπήρξε ιστορικό για τις δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως. Ήταν το πιο ενεργό 3ο τρίμηνο της τελευταίας εικοσαετίας τόσο ως προς τον αριθμό των συναλλαγών, όσο και ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια.

 

Κατά το 3ο τρίμηνο του 2021, ολοκληρώθηκαν 547 δημόσιες εγγραφές, που συγκέντρωσαν $106,3 δισ. Αυτό μεταφράζεται σε 18% περισσότερες συμφωνίες από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό του 3ου τριμήνου του 2007 και 11% περισσότερα έσοδα από το τελευταίο αντίστοιχο ρεκόρ του 3ου τριμήνου του 2020.

 

Από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.635 δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσαν $330,7 δισ., σημειώνοντας αύξηση 87% και 99% σε ετήσια βάση αντίστοιχα. Συνολικά, οι δημόσιες εγγραφές που έχουν ολοκληρωθεί από την αρχή του έτους ως σήμερα, έχουν ήδη ξεπεράσει τις συνολικές επιδόσεις του 2020, τόσο ως προς τον αριθμό των συμφωνιών, όσο και ως προς τα έσοδα.

 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, βασικός παράγοντας, που συνέβαλε στη ζωηρή δραστηριότητα των δημόσιων εγγραφών κατά το 3ο τρίμηνο του 2021, ήταν η ανάκαμψη των αγορών στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA). Ιδιαίτερα δε των χρηματιστηρίων της Ευρώπης, της Ινδίας και του Τελ Αβίβ, καθώς και το γεγονός ότι οι εταιρείες, που σχεδίαζαν δημόσιες εγγραφές, επεδίωξαν να αντλήσουν κεφάλαια πριν από την αναμενόμενη σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής.

 

Με εξαίρεση την ευρωπαϊκή αγορά, η απουσία από τις δημόσιες εγγραφές των εταιρειών εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPACs), που παρατηρήθηκε στο 2ο τρίμηνο, συνεχίστηκε και κατά το 3ο τρίμηνο του 2021.

 

Δυναμικά η Ευρώπη

Η περιοχή EMEIA συνέβαλε σημαντικά στην παγκόσμια δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών. Σημείωσε ισχυρές επιδόσεις, με 476 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν $73,7 δισ., επιτυγχάνοντας σημαντική αύξηση της τάξης του 263% και 313% αντίστοιχα, σε ετήσια βάση.

 

Η ζωηρή ανάπτυξη στην περιοχή, σε σύγκριση με την περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού και την αμερικανική ήπειρο, δείχνει ότι οι αγορές της EMEIA δεν επηρεάζονται αμέσως από τη δραστηριότητα που καταγράφεται στον υπόλοιπο κόσμο. Η τεχνολογία ξεπέρασε κατά πολύ τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, με 143 δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσαν $21,9 δισ.

 

Η δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών στην αμερικανική ήπειρο παρέμεινε αμείωτη. Το 2021 αναδεικνύεται στην πιο ενεργή χρονιά των τελευταίων 20 ετών, τόσο ως προς τον αριθμό των συμφωνιών που πραγματοποιήθηκαν, όσο και ως προς τα έσοδα που αντλήθηκαν.

 

Από την αρχή του έτους ως σήμερα, στην αμερικανική ήπειρο πραγματοποιήθηκαν 409 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν $133,6 δισ., σημειώνοντας αύξηση 118% και 113%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση.

 

Ο κλάδος της υγείας κατέγραψε τις περισσότερες συμφωνίες, με 143 δημόσιες εγγραφές, συγκεντρώνοντας $29,0 δισ., ενώ η τεχνολογία συγκέντρωσε τα υψηλότερα έσοδα ($60,2 δισ.) από 122 δημόσιες εγγραφές.