Έρευνες - Μελέτες

63η η Αθήνα στη λίστα με τις 100 πιο ελκυστικές πόλεις για τους digital nomads

digital_noma

Πιο κομβική θέση στον παγκόσμιο χάρτη των πιο ελκυστικών προορισμών για τους λεγόμενους ψηφιακούς νομάδες (digital nomads) αποκτά σταδιακά η Ελλάδα. Αν και οι digital nomads βλέπουν στη χώρα μας έναν ελκυστικό προορισμό από πλευράς φυσικού τοπίου, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί σε άλλα πεδία, που κοιτούν οι ψηφιακοί νομάδες όπως το κόστος ζωής, αλλά και τα κίνητρα για την εξ αποστάσεως εργασία.

Αξιολογώντας μόνο τον παράγοντα “ελκυστικότητα”, η Αθήνα κατατάσσεται 6η παγκοσμίωςΣτην αξιολόγηση της εταιρείας Remote, που αναδεικνύει τις 100 πόλεις του κόσμου, τις οποίες προτιμούν οι digital nomads για εγκατάσταση, η Αθήνα κατατάσσεται στην 63η θέση της γενικής κατάταξης. Όταν η αξιολόγηση γίνεται μόνο με κριτήριο ποια πόλη θεωρούν οι ψηφιακοί νομάδες από πλευράς πολιτισμού, ιστορίας και φυσικού τοπίου, η Αθήνα μπαίνει στο “top 10” και συγκεκριμένα στην 6η θέση. 

Όταν, ωστόσο, πέρα από την ελκυστικότητα, τίθενται και άλλοι παράγοντες για την επιλογή μιας πόλης, όπως το κόστος ζωής, οι διαδικτυακές υποδομές, τα κίνητρα για εξ αποστάσεως εργαζόμενους ή η ποιότητα ζωής, η Αθήνα πέφτει στην 63η θέση της γενικής κατάταξης ανάμεσα σε 100 πόλεις του πλανήτη.

Πρακτικά όσοι σκέφτονται να μπουν στη λογική της μετακόμισης σε ένα άλλο τόπο, ώστε να εργαστούν ως digital nomads, αναγνωρίζουν στην Ελλάδα πλεονεκτήματα, όπως ο πολιτισμός, το φυσικό τοπίο, το καλό φαγητό. Η εξίσωση περιπλέκεται, όταν προστίθενται και άλλοι παράγοντες, με το κόστος ζωής να είναι ο πιο αποτρεπτικός ανάμεσα τους. 

Πρωτιά για το Τορόντο
Η έρευνα εξετάζει δεκάδες παράγοντες κάτω από επτά άξονες: υποδομή διαδικτύου (ταχύτητα, τιμές και αξιοπιστία του Internet), ελκυστικότητα (φυσικοί, πολιτιστικοί παράγοντες, που κάνουν έναν προορισμό ελκυστικό), ασφάλεια, ποιότητα ζωής, ειλικρίνεια (πόσο φιλόξενοι είναι οι άνθρωποι και πόσο διαφανείς είναι οι κυβερνήσεις τους), κόστος ζωής, κίνητρα για εξ αποστάσεως εργασία.

Την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη με τις 100 πιο ελκυστικές πόλεις στον κόσμο για τους digital nomads καταλαμβάνει το Τορόντο του Καναδά, ενώ στη δεύτερη βρίσκεται η ισπανική πρωτεύουσα Μαδρίτη.

Τρίτος πιο δημοφιλής προορισμός για digital nomads είναι το Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, με την πορτογαλική Μαδέιρα να βρίσκεται στην τέταρτη και το Ελσίνκι στη Φιλανδία στην πέμπτη. Εντυπωσιακή είναι η κατάταξη του παγωμένου Αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό Ωκεανό, που κατατάσσεται στην 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. 

Συνολικά, η Ευρώπη έχει σημαντική εκπροσώπηση στο “top 10” αφού, εκτός από τις παραπάνω πόλεις, τις πρώτες δέκα θέσεις συμπληρώνουν το Βερολίνο στην 7η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και το Δουβλίνο στην 9η. 

Πολύ χαμηλά στην παγκόσμια λίστα βρίσκονται προορισμοί, όπως το Λονδίνο (78η θέση σε 100 προορισμούς), ενώ άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, που σκοράρουν άσχημα στην κατάταξη, είναι η Βουδαπέστη (79η), η Μπρατισλάβα (87η) και η Βαρσοβία (93η).