Έρευνες - Μελέτες

1 ευρώ επένδυσης σε data centers επιστρέφει 8,23 ευρώ στην ελληνική οικονομία

serversmarket

Πολλαπλασιαστικά οικονομικά οφέλη έχουν για την ελληνική οικονομία οι επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές, όπως είναι τα data centers. Από το αμιγώς οικονομικό αποτύπωμα και τη δημιουργία υψηλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας μέχρι την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων τεχνολογίας, η ανάπτυξη υποδομών data centers μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.

 

Η τεχνολογία δεν είναι μόνο το κλειδί για την ανταγωνιστικότητα. Είναι επίσης ο κύριος μοχλός ανάκαμψηςΚάθε €1 επένδυσης σε neutral multi-tenant data center (ουδέτερα κέντρα δεδομένων πολλαπλών χρηστών) αποφέρει €8,23 προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία. Τα οφέλη είναι άμεσα, καθώς κάθε €1 που επενδύεται, αποφέρει €2,45 στην οικονομία.

 

Επίσης είναι έμμεσα, αφού κάθε €1 επένδυσης σε data centers, επιστρέφει €4,38 ευρώ στην οικονομία. Σημαντικά είναι και τα επαγωγικά οφέλη, καθώς κάθε €1 επένδυσης σε κέντρα υποδομών, αποφέρει €1,41 στην οικονομία.

 

Στα παραπάνω συμπεράσματα καταλήγει έρευνα της  ΙDG Research Services, η οποία διαπιστώνει ότι τα οφέλη από τις επενδύσεις σε data centers διαχέονται σε μεγαλύτερη κλίμακα στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

 

“Ο ψηφιακές υποδομές δημιουργούν συνθήκες σταθερής ανάπτυξης. Τα data centers δημιουργούν θέσεις  υψηλής εξειδίκευσης και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Η ύπαρξη ψηφιακών υποδομών προσελκύει επενδύσεις από εταιρείες τεχνολογίας. Οι ψηφιακές τεχνολογίες αλληλοσυνδέονται και δημιουργούν καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα”, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Θετική συγκυρία

Η Ελλάδα δείχνει να διεκδικεί με αξιώσεις μια θέση στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών, που έχουν τη δυναμική να εξελιχθούν σε διεθνείς πόλους καινοτομίας στον χώρο των δεδομένων. Διαθέτει πρόσβαση σε οικονομικά αποδοτικές και σταθερές υποδομές, όπως είναι προσέλκυση νέων υποβρυχίων καλωδιακών συνδέσεων.

 

Αυτό, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του γεωστρατηγικού και οικονομικού πλεονεκτήματος της, μπορεί να αναδειχθεί σε σημείο συγκέντρωσης υποβρυχίων καλωδίων, που συνδέουν την ηπειρωτική Ευρώπη με την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Ασία.

 

Ταυτόχρονα, η συγκυρία της πανδημίας μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τη χώρα, καθώς εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, η ελκυστικότητα μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι ή το Άμστερνταμ, έχει μειωθεί. Το γεγονός αυτό - όπως επισημαίνει η έκθεση - ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα, ώστε να ενισχύσει τις ψηφιακές υποδομές της και να τοποθετηθεί δυναμικά στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη.

 

“Η πρόκληση έγκειται στη δημιουργία προσφοράς ενός υβριδικού συστήματος πολλαπλών μισθώσεων, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν επιλογή μεταξύ του να δημιουργήσουν δικές τους ψηφιακές υποδομές ή να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες cloud. Η αύξηση της συγκέντρωσης δεδομένων (data gravity) και η συγκέντρωση εταιρειών τεχνολογίας σε μια τοποθεσία (clustering) θα βοηθήσουν στη διατήρηση ταλέντων, στην ανάπτυξη εξειδίκευσης και στο κλείσιμο της ψηφιακής ψαλίδας στην οικονομία, δημιουργώντας έτσι ένα θετικό κλίμα επενδύσεων”, καταλήγει η ίδια μελέτη, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της Lamda Helix.