Έρευνες - Μελέτες

Οι κλάδοι της τεχνολογίας και της υγείας έχουν επηρεαστεί θετικά από την πανδημία

health_tech22

Ενώ η διεθνής οικονομία συνεχίζει να μετράει πληγές της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, κάποιοι κλάδοι της οικονομίας δείχνουν να έχουν αντισώματα στην πανδημία. Φέτος, περισσότεροι από 70% των επικεφαλής εταιρείας αναφέρουν ότι η επιχείρησή τους επηρεάστηκε αρνητικά από την πανδημία, ενώ μόλις 20% ότι η κρίση είχε θετικό αντίκτυπο στον οργανισμό τους.

 

7 στις 10 επιχειρήσεις προγραμματίζουν την αύξηση των επενδύσεων τους για την ενίσχυση της ανθεκτικότηταςΟι οργανισμοί, που ανήκουν στους κλάδους της τεχνολογίας και της υγείας, φαίνεται να έχουν επηρεαστεί θετικά. Από την άλλη, η αγορά των ταξιδιών και της φιλοξενίας υπέστησαν τις περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις.

 

Σε μεγάλο βαθμό οι επιχειρήσεις, που βρίσκονται σε καλύτερη θέση σήμερα, φαίνεται ότι είχαν εστιάσει από νωρίς στην οργανωτική ανθεκτικότητα και σχεδιάζοντας την ανταπόκριση τους σε οποιασδήποτε μορφής διατάραξη της  επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι 7 στις 10 επιχειρήσεις προγραμματίζουν την αύξηση των επενδύσεων τους για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, ενώ σε επίπεδο risk leader, ο αριθμός αυτός αγγίζει τις 9 στις 10.

 

“Οι επιχειρήσεις χρειάζεται να εστιάσουν στη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για τη διαμόρφωση ισχυρής ανθεκτικότητας, ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν οποιασδήποτε μελλοντικής απειλής”, τονίζει η PwC στην έκθεση “Global Crisis Survey”, η οποία διερευνά την ανταπόκριση της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας στην πανδημία Covid-19. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, οι επιχειρήσεις που ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά στην κρίση βασίστηκαν στην αντιμετώπιση της από εξειδικευμένη ομάδα διαχείρισης κινδύνου.

 

Ευελιξία

Η έρευνα αποκαλύπτει, επίσης, ότι επιπλέον μιας άρτιας δομημένης ομάδας διαχείρισης κρίσεων, οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα ευέλικτο πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής και αντιμετώπισης  διαφορετικών τύπων κρίσης . Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις το 35% των επιχειρήσεων διέθετε σχέδιο αντιμετώπισης κρίσης.

 

Αυτό καταδεικνύει πως η πλειοψηφία των οργανισμών δεν έχουν σχεδιάσει τα προγράμματά διαχείρισης κρίσεων με τρόπο που διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα ανεξαρτήτως του είδους της κρίσης, σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις που επιδεικνύουν ανθεκτικότητα.

 

Αισιοδοξία

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, οι προοπτικές είναι θετικές για το 2021: Στην 24η έρευνα της PwC “Annual Global CEO Survey”, που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο σημειώνεται ρεκόρ αισιοδοξίας (76%) των CEOs, που πιστεύουν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα βελτιωθεί το 2021. Αντίστοιχα ποσοστά αισιοδοξίας αποτυπώνονται και από πλευράς των Ελλήνων CEOs στην ειδική έκδοση της έρευνας (75%).

 

Η αισιοδοξία αυτή συνάδει με τα στοιχεία της μελέτης Global Crisis Survey 2021, σύμφωνα με τα οποία 3 στις 4 εταιρείες εκφράζουν βεβαιότητα ότι θα υιοθετήσουν με επιτυχία όσα έμαθαν στη διάρκεια της κρίσης, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της επιχείρησης τους.