Έρευνες - Μελέτες

Αύξηση έως και 100% στα έσοδα μπορεί να φέρει το ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω mobile συσκευών

smartphonepayment

Εξελίσσεται σε μια σημαντική πηγή εσόδων για τις εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, ωστόσο η χρήση του ενέχει και μεγάλους κινδύνους σε επίπεδο ασφάλειας. Ο λόγος για το ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω κινητών συσκευών, το οποίο διευρύνει μεν τα έσοδα των εταιρειών, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει το “δούρειο ίππο” για σωρεία από απάτες, με τεράστιες οικονομικές απώλειες. Σήμερα, για το 1/3 των οργανισμών, το εύρος των εσόδων, που αποκομίζουν από το Διαδίκτυο, αντιπροσωπεύει το 26% - 50% του συνολικού τους τζίρου. Επιπρόσθετα, για το 25% των εταιρειών το 11% - 25% των εσόδων τους προέρχεται από εφαρμογές για mobile συσκευές. Επιπλέον, το 50% προβλέπει ότι τα έσοδα, που προέρχονται από τις συγκεκριμένες συσκευές, θα αυξηθούν κατά 11% - 50% τα επόμενα 3 χρόνια, ενώ το 30% προβλέπει αύξηση 51% - 100%.

Παγίδες ασφαλείας κρύβει το ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω φορητών συσκευώνΤα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από μελέτη που διενήργησε η RSA, το Τμήμα Ασφαλείας της EMC, και η εταιρεία ερευνών J. Gold Associates, με τη συμβολή της TeleSign. Η μελέτη, με τίτλο “Ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω mobile συσκευών: Φίλος ή εχθρός;”, πέραν από τη δυναμική του ψηφιακού καναλιού, εντοπίζει και τους κινδύνους που αυτό δημιουργεί. Αυτοί σχετίζονται με απάτες μέσω κινητών τηλεφώνων, με το μέσο όρο των ερωτηθέντων να έχουν υποστεί απώλειες της τάξεως των $92,3 εκατ. ανά έτος.

Ο μεγάλος αριθμός απωλειών υποδεικνύει την ύπαρξη ενός ιδιαιτέρως σοβαρού προβλήματος, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται κατάλληλα από τα υπάρχοντα συστήματα και τις σχετικές διαδικασίες. Επιπλέον, καθώς η πλειονότητα των εταιριών προσδοκά στη συνεχή αύξηση αυτών των εσόδων, προκύπτει μια επιτακτική ανάγκη για διασφάλιση των συναλλαγών.

Να σημειωθεί ότι στη μελέτη της RSA για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο συμμετείχαν 250 μεσαίες, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμοί της Βόρειας Αμερικής, οι οποίες είχαν κατά, μέσο όρο, έσοδα ύψους $2,54 δις.

Λανθασμένες αντιλήψεις
Η μελέτη δείχνει ότι η πλειοψηφία των εταιριών διατηρεί μια λανθασμένη αντίληψη σχετικά με το θέμα της ασφάλειας, καθώς τα 2/3 των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι για να εντοπίσουν γρήγορα και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε διαδικτυακή επίθεση, που μπορεί να επηρεάσει τις ιστοσελίδες τους. Ωστόσο, το 59% όσων ρωτήθηκαν, δήλωσαν πως έχουν χάσει έως και 25% των εσόδων της εταιρίας λόγω δραστηριοτήτων εξαπάτησης.

Επιχειρήσεις με έσοδα άνω του $1 δις  υπέστησαν απώλειες εσόδων μεταξύ $15 εκατ. και $240 εκατ. λόγω υποθέσεων, που σχετίζονται με απάτες στο Διαδίκτυο και το mobile κανάλι. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έσοδα από $100 εκατ. έως $999 εκατ. είχαν απώλειες από $3 εκατ. έως $13 εκατ.

Πάντως, το 47% των εταιρειών του δείγματος ανέφερε ότι στα επόμενα 2 - 3 χρόνια σχεδιάζει να εφαρμόσει προηγμένους μηχανισμούς ασφαλείας, όπως συστήματα που βασίζονται σε χρήση βιομετρικών στοιχείων και άλλα. Συγκεκριμένα, η χρήση προηγμένων εργαλείων ανάλυσης και αντιμετώπισης απάτης αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% τα επόμενα χρόνια. Τέλος, το 74% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή εργαλεία ανάλυσης για την ανίχνευση επιθέσεων στο Διαδίκτυο και σε mobile συσκευές σε πραγματικό χρόνο.