Έρευνες - Μελέτες

Αύξηση 59% στην παγκόσμια κίνηση δεδομένων μέσω φορητών συσκευών το 2015

mobile-data

Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζει να διευρύνεται το ψηφιακό μας σύμπαν, με την παγκόσμια κίνηση δεδομένων μέσω κινητών δικτύων, να αυξάνεται κατά 59% φέτος. Συγκεκριμένα, ο όγκος των data, που θα διακινηθούν κατά το 2015, αναμένεται να φθάσει τα 51,820 εκατ. Terabytes από 32,512 εκατ. Terabytes το 2014, ενώ για το 2016 υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός τα εκτοξευθεί στα  79,527 εκατ. Terabytes, καταγράφοντας νέα άνοδο κατά 53%.

Οι χρήστες 4G θα παράγουν, έως το 2018, το 46% της συνολικής κίνησης mobile dataΣύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Gartner, τα νέα, ταχύτερα δίκτυα, η αύξηση του αριθμού των χρηστών αυτών των δικτύων, καθώς και το λανσάρισμα νέων, προσιτών οικονομικά, συσκευών 3G και 4G, είναι οι παράγοντες, που θα τροφοδοτήσουν, φέτος, την παγκόσμια αγορά διακίνησης δεδομένων μέσω κινητών δικτύων. “Ρόλο - κλειδί” στην περαιτέρω μεγέθυνση του όγκου των δεδομένων, που θα διακινηθούν φέτος σε παγκόσμια βάση, έχουν τα mobile apps και ειδικότερα εκείνα που σχετίζονται με το video.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια ερευνών της Gartner, κυρία Jessica Ekholm, για ένα τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού η αξιοπιστία και η ταχύτητα των δικτύων να παραμείνουν και το 2015 τα βασικά ζητούμενα. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, στις “ώριμες” αγορές, το εξειδικευμένο περιεχόμενο και κυρίως τα applications, που διευκολύνουν την on-line επικοινωνία με φίλους και συγγενείς, την παρακολούθηση video και τις υπηρεσίες online streaming music, είναι οι προτεραιότητες των χρηστών.

Κίνηση Δεδομένων μέσω Κινητών Δικτύων, παγκοσμίως, 2013 - 2016

Πηγή: Gartner (Φεβρουάριος 2015)

Με αυτά τα δεδομένα, το mobile video είναι – μακράν - ο τομέας που θα οδηγήσει την παγκόσμια διακίνηση δεδομένων, τόσο κατά την τρέχουσα χρήση όσο και κατά την επόμενη.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κατηγορία των mobile video ευθύνεται για το 50% της παγκόσμιας κίνησης δεδομένων μέσων κινητών δικτύων, ποσοστό που εκτιμάται ότι θα φθάσει το 60% έως το 2018.

Κυρίαρχο το 3G
Αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι, οι υπηρεσίες που σχετίζονται με την τεχνολογία 4G, θα γνωρίσουν μεγάλη άνθηση το 2015, εξαιτίας και της μείωσης των τιμών, το 3G θα παραμείνει η κυρίαρχη τάση όχι μόνο για φέτος, αλλά και με ορίζοντα το 2018. Ειδικά για φέτος, οι συνδέσεις 3G αναμένεται να διευρυνθούν με διψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα κατά 45,7%, ανάπτυξη που υποδηλώνει ότι η τεχνολογία 3G κάθε άλλο παρά έχει κλείσει τον κύκλο της ζωής της.

Το άνοιγμα της “ψαλίδας” ανάμεσα στις διάφορες περιοχές του πλανήτη θα παραμείνει, καθώς, για παράδειγμα, ενώ έως το 2018 οι μισές συνδέσεις στη Βόρεια Αμερική θα στηρίζονται σε δίκτυα 4G, στη Μέση Ανατολή και την Αφρική η τεχνολογία 4G θα αντιστοιχεί μόλις στο 3,5% των συνολικών συνδέσεων της περιοχής.

Πάντως, την παγκόσμια κίνηση δεδομένων θα τροφοδοτεί τουλάχιστον έως το 2018 η τεχνολογία 4G και οι υπηρεσίες που αυτή υποστηρίζει, καθώς, όπως εκτιμάται, οι χρήστες 4G θα παράγουν το 46% της συνολικής κίνησης mobile data, καταναλώνοντας περίπου 5,5 GB σε μηνιαία βάση.