Έρευνες - Μελέτες

Τα ¾ των επιχειρήσεων φοβούνται μια ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση

Η πανδημία έχει αναδείξει την κυβερνοασφάλεια σε βασική ανησυχία για τις επιχειρήσεις, κατατάσσοντας τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο μεταξύ των βασικών παγκόσμιων κινδύνων. Σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) των εταιρειών, διεθνώς, πιστεύουν ότι είναι πιθανό να δεχτούν ένα περιστατικό κυβερνοεπίθεσης, με δεδομένο το καθεστώς της εξ αποστάσεως εργασίας, που εφαρμόζουν οι περισσότερες εξ αυτών.

 

Πάντως, το 80% των εταιρειών διεθνώς θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι σε τηλεργασία ξέρουν πώς να αποφεύγουν τις κυβερνοεπιθέσειςΜάλιστα, οι επιχειρήσεις, που θεωρούν πιο πιθανό το ενδεχόμενο μιας κυβερνοεπίθεσης, είναι εκείνες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της έρευνας και ανάλυσης πληροφοριών (93%) και στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς και στον τομέα της λογιστικής (87%).

 

Αν και είναι διάχυτη μεταξύ των επιχειρήσεων αυτή η ανησυχία, ταυτόχρονα, υπάρχει ένα αίσθημα σιγουριάς. Το 80% των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο θεωρεί ότι οι υπάλληλοι, που εργάζονται από το σπίτι, ειδικά όσοι ασχολούνται με λογισμικό διαχείρισης οικονομικών στοιχείων ή με χρηματοοικονομικές συναλλαγές, διαθέτουν τη γνώση και την κατάλληλη τεχνολογία για να μετριάσουν τους κινδύνους κυβερνοεπιθέσεων.

 

“Αυτό θα μπορούσε, ενδεχομένως, να οφείλεται στο ότι τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί η εκπαίδευση γύρω από τα θέματα κυβερνοασφάλειας. Όμως, είναι πολύ πιθανό να αποτελεί απλά ένδειξη ψευδούς αίσθησης ασφάλειας”, αναφέρει διεθνής έρευνα της εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET.

 

Τα παραπάνω αποτελέσματα αποτελούν μέρος μιας παγκόσμιας έρευνας FinΤech, που διεξήγαγε η ESET, στην οποία διερεύνησε τη στάση των ανώτερων διευθυντικών στελεχών απέναντι στη χρηματοπιστωτική τεχνολογία (FinΤech) και την ασφάλεια, επιλέγοντας 1.200 ανώτερους διευθυντές από διάφορους τομείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και το Μεξικό.

 

Θύματα επιθέσεων

Ένας από τους βασικούς τομείς, στον οποίο επικεντρώθηκε η έρευνα, ήταν η επιχειρηματική εμπιστοσύνη γύρω από την απομακρυσμένη εργασία και τα αποτελέσματά της στην ασφάλεια των οικονομικών. “Δεν αποτελεί μυστικό ότι, από τη στιγμή που ξεκίνησε η καραντίνα λόγω του COVID-19, έχει καταγραφεί αύξηση στο κυβερνοέγκλημα καθώς η απομακρυσμένη εργασία αύξησε τους κινδύνους για τις επιχειρήσεις”, τονίζει η εταιρεία.

 

Άλλωστε, το κυβερνο-έγκλημα παρουσίαζε ήδη αυξητικές τάσεις και πριν από την πανδημία. Η έρευνα της ESET έδειξε ότι το 45% των επιχειρήσεων είχε βιώσει μια κυβερνοεπίθεση στο παρελθόν.

 

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι το 81% των ανώτερων στελεχών των επιχειρήσεων υιοθετεί μια προσέγγιση, που τοποθετεί την κυβερνοασφάλεια στην πρώτη θέση των επενδύσεων σε νέες τεχνολογικές λύσεις. Μάλιστα, το 72% επενδύει ενεργά σε νέες τεχνολογίες για καλύτερη ασφάλεια των οικονομικών.

 

“Η μαζική στροφή προς την απομακρυσμένη εργασία έχει μεταβάλει μόνιμα το τοπίο της απειλής, προσφέροντας νέες ευκαιρίες στους κυβερνοεγκληματίες. Είναι σημαντικό όλοι οι εργαζόμενοι σε οποιονδήποτε οργανισμό να είναι εφοδιασμένοι με τις γνώσεις και τα εργαλεία για την ανίχνευση και την πρόληψη μιας κυβερνοεπίθεσης ή μιας παραβίασης δεδομένων. Μετά την πανδημία, η κυβερνοασφάλεια θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί ουσιαστικό μέρος της επιχειρηματικής στρατηγικής”, τονίζουν οι αναλυτές.