Έρευνες - Μελέτες

Εμπορικά δίκτυα 5G είναι πλέον ενεργά σε περισσότερες από 60 χώρες

5gnetwork

Με γρήγορους ρυθμούς, παρά την πανδημία, επεκτείνεται η τεχνολογία 5G σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη στα τέλη Ιανουαρίου, υπήρχαν ενεργά εμπορικά δίκτυα 5G σε 61 χώρες ανά τον κόσμο (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα).

 

144 εμπορικά δίκτυα 5G υπολογίζεται ότι ήταν παγκοσμίως ενεργά στα τέλη του Ιανουαρίου 2021Η Global Mobile Suppliers Association (GSA) κατέγραψε 144 εμπορικά τεχνολογίας 5G στις 61 αυτές περιοχές του κόσμου. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, 413 διαφορετικοί φορείς εκμετάλλευσης σε 131 περιοχές του πλανήτη επενδύουν σε δίκτυα 5G είτε με τη μορφή πιλοτικών δοκιμών, είτε προγραμματισμένων ή πραγματικών εφαρμογών.

 

Η τελευταία έκθεση της GSA αποτυπώνει, επίσης, τη διείσδυση του LTE, αποκαλύπτοντας ότι σήμερα υπάρχουν παγκοσμίως 806 φορείς εκμετάλλευσης με εμπορικά δίκτυα LTE (που προσφέρουν ευρυζωνική σταθερή ασύρματη πρόσβαση ή οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας).

 

“Τα εμπορικά δίκτυα 5G είναι, πλέον, ενεργά σε περισσότερες από 60 αγορές σε όλο τον κόσμο. Μόνο αυτή η εικόνα αποτυπώνει τη μεγάλη παγκόσμια ζήτηση για υπηρεσίες 5G. Με εκατοντάδες φορείς εκμετάλλευσης να επενδύουν ακόμη στο 5G, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα την κατεύθυνση, που ακολουθεί η παγκόσμια βιομηχανία ως προς το 5G. Tα στοιχεία είναι άκρως ενθαρρυντικά για το πόσο γρήγορα το οικοσύστημα που διαθέτει 5G θα είναι διαθέσιμο στο παγκόσμιο τοπίο”, σχολίασε ο Joe Barrett, Πρόεδρος της GSA.

Διαθεσιμότητα συσκευών

Μεγάλη είναι και η κινητικότητα που αναπτύσσεται σε επίπεδο συσκευών, που υποστηρίζουν την τεχνολογία 5G. Στο λανσάρισμα συσκευών συμβατών με την τεχνολογία επικοινωνιών επόμενης - 5ης - γενιάς (5G) προχωρούν όλο και περισσότεροι κατασκευαστές σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Ήδη στα τέλη Ιανουαρίου υπήρχαν παγκοσμίως διαθέσιμα 588 μοντέλα συσκευών, που υποστηρίζουν την τεχνολογία 5G. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 5% σε σχέση με τον πρώτο μήνα του 2021.

 

Επίσης, οι διαθέσιμες συσκευές, που υποστηρίζουν το 5G, έχουν αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 60% τους τελευταίους έξι μήνες. Από αυτές τις 588 συσκευές, το 62% διατίθεται ήδη στο εμπόριο. Αυτό αυξάνει τον συνολικό αριθμό των 5G συσκευών που διατίθενται στο εμπόριο σε 365, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 46,6% τους τελευταίους τρεις μήνες.

 

Να σημειωθεί ότι στις συσκευές, που ανακοινώνει η GSA, δεν περιλαμβάνονται μόνο smartphones, αλλά και φορητοί υπολογιστές, tablets, modems, drones, robots, τηλεοράσεις, κάμερες και USB.

 

Πάντως, η Ένωση σχολιάζει ότι πολλά χρονοδιαγράμματα για το λανσάρισμα συσκευών, που υποστηρίζουν την τεχνολογία 5G έχουν μείνει μετέωρα εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19.

 

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Gartner, το 35% των smartphones, που θα διατεθούν διεθνώς το 2021, θα είναι τεχνολογίας 5G.