Οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να μοιραστούν data με στόχο χαμηλότερα ασφάλιστρα
Αντιμέτωπες με ένα παράδοξο είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες. Ενώ αυξάνεται ο αριθμός των καταναλωτών, που επιθυμούν να μοιραστούν δεδομένα υγείας με την ασφαλιστική τους εταιρεία, με στόχο τη μείωση των ασφαλίστρων, η εμπιστοσύνη προς τις ασφαλιστικές για την προστασία των data βαίνει μειούμενη.
Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ασφαλιστικές εταιρείες για την ασφάλεια των δεδομένων τους βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδαΕιδικότερα, το 69% των καταναλωτών δηλώνει διατεθειμένο να παραχωρήσει δεδομένα σχετικά με την υγεία, την άσκηση και την οδηγική του συμπεριφορά, με αντάλλαγμα χαμηλότερες τιμές. Το αντίστοιχο ποσοστό δύο χρόνια πριν ήταν 58%.
Επιπλέον, το 66% των καταναλωτών αναφέρει ότι είναι πρόθυμο να μοιραστεί, επίσης, δεδομένα με στόχο εξατομικευμένες υπηρεσίες για την πρόληψη τραυματισμών και απώλειας - σε σύγκριση με 54% δύο χρόνια νωρίτερα.
Παρ’ όλο που οι καταναλωτές παρουσιάζονται πιο πρόθυμοι να μοιραστούν τα προσωπικά τους δεδομένα, οι ανησυχίες τους σε θέματα παρέμβασης στην ιδιωτικότητα και του αντίκτυπου της στα ασφάλιστρα έχουν αυξηθεί. Ταυτόχρονα, η εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα των ασφαλιστικών εταιρειών να προστατεύουν τα δεδομένα τους έχει μειωθεί.
Για παράδειγμα, μόνο το 32% των καταναλωτών δηλώνει ότι εμπιστεύεται τις ασφαλιστικές εταιρείες για την προστασία των δεδομένων τους, σε σχέση με το 40% στη μελέτη του 2019.
“Οι καταναλωτές αγκαλιάζουν τη λογική της παροχής δεδομένων για εξατομικευμένη τιμολόγηση και επιθυμούν οι ασφαλιστικές εταιρείες να ανταμείψουν τις προσπάθειές τους για βελτίωση της ευημερίας τους. Αλλά η τάση αυτή συνοδεύεται από μειωμένη εμπιστοσύνη προς τις ασφαλιστικές εταιρείες και ανάγκη για έλεγχο των δεδομένων τους”, αναφέρει η μελέτη της Accenture “Global Insurance Consumer Study”. 
Η ασφάλιση ψηφιοποιείται
Η μελέτη διαπιστώνει, επίσης, ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να επανεκτιμήσουν το ρόλο των εργαζομένων τους, καθώς η πανδημία επιταχύνει την υιοθέτηση ψηφιακών υπηρεσιών. Ο αριθμός των ερωτηθέντων άνω των 55 ετών, που δήλωσαν ότι θα επιθυμούσαν η διαδικτυακή συνομιλία και η βιντεοκλήση να αντικαταστήσει τη διαπροσωπική επαφή στη διαδικασία ασφαλιστικών αιτημάτων αποζημίωσης, αυξήθηκε κατά τρεις μονάδες σε 71%.
Ωστόσο, οι καταναλωτές εξακολουθούν να εμπιστεύονται τους ασφαλιστικούς συμβούλους περισσότερο από τα ψηφιακά σημεία διεπαφής για ορισμένες υπηρεσίες. Πιο συγκεκριμένα, το 49% των καταναλωτών εμπιστεύεται περισσότερο έναν ασφαλιστικό σύμβουλο σε ένα υποκατάστημα, όταν υποβάλλει ένα αίτημα ασφάλισης. Στο μεταξύ, μόνο το 12% εμπιστεύεται μια αυτοματοποιημένη ψηφιακή υπηρεσία και μόλις το 7% εμπιστεύεται ένα chatbot.
“Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν μεγάλο δρόμο ακόμα να διανύσουν, προκειμένου να κατανοήσουν πλήρως τις νέες καταναλωτικές συμπεριφορές και ανάγκες που προκλήθηκαν από την πανδημία, συμπεριλαμβανομένων των συνεχώς αυξανόμενων προσδοκιών σχετικά με τις ψηφιακές εμπειρίες”, σημειώνει η Accenture. 
Η έρευνα
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 47.810 ερωτηθέντες σε 27 χώρες. Οι ερωτηθέντες έπρεπε να έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο και να καλύπτουν διαφορετικές ηλιακές ομάδες και επίπεδα εισοδήματος.