Έρευνες - Μελέτες

Η τεχνολογία πόλος έλξης για επιχειρηματικές συμφωνίες το 2021

technolo728

Στο επίκεντρο της παγκόσμιας κινητικότητας για συγχωνεύσεις και εξαγορές θα βρεθεί - και - το 2021 ο κλάδος της τεχνολογίας. Ειδικά οι αναδυόμενες τεχνολογίες θα τεθούν μεταξύ των πιο πιθανών επενδυτικών στόχων την επόμενη διετία.

 

Το 2020 ο πιο ενεργός κλάδος για εξαγορές και συγχωνεύσεις ήταν αυτός της τεχνολογίας, των ΜΜΕ και των τηλεπικοινωνιώνΤο Internet of Things, η Τεχνητή Νοημοσύνη και το cloud βρίσκονται μεταξύ των πιο πιθανών επενδύσεων τα επόμενα δύο χρόνια (67%, 64% και 61%, αντίστοιχα). Υπέρ αυτής της τάσης συνηγορεί η ταχεία μετάβαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο και την απομακρυσμένη εργασία, καθώς και ο επανασχεδιασμός των αλυσίδων εφοδιασμού.

 

Άλλωστε και το 2020, ο κλάδος της τεχνολογίας πρωταγωνίστησε σε επιχειρηματικές συμφωνίες, που αφορούσαν συγχωνεύσεις και εξαγορές (Σ&Ε). Στο πεδίο των Σ&Ε, ο πιο ενεργός κλάδος το 2020 ήταν αυτός της τεχνολογίας, των ΜΜΕ και των τηλεπικοινωνιών με 5.755 συμφωνίες αξίας $973 δισ., που συνιστά αύξηση 6% σε ετήσια βάση έναντι του 2019.

 

Ακολούθησε ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με 901 συμφωνίες αξίας $352 δισ. (αύξηση 8%) και αυτός της ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας με 525 συμφωνίες, αξίας $142 δισ. (αύξηση 34%). Στον αντίποδα, οι κλάδοι που έχουν εκτεθεί περισσότερο στην πανδημία του COVID-19 σημείωσαν έντονη επιβράδυνση σε Σ&Ε το 2020, ως αποτέλεσμα των lockdowns και της επιδείνωσης της οικονομίας.

 

Ο βιομηχανικός κλάδος (πτώση 18%, σε σύγκριση με το 2019, στα $262 δισ.) και ο κλάδος των καταναλωτικών προϊόντων (πτώση 16%, στα $156 δισ.), βρέθηκαν ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στις επιπτώσεις.

 

Η τεχνολογία διαμορφώνει τις εξελίξεις

Η αύξηση της δραστηριότητας Σ&Ε καταγράφεται την ώρα που σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) των στελεχών πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις τους πρέπει να μετασχηματίσουν το λειτουργικό τους μοντέλο τα επόμενα δύο χρόνια. Σύμφωνα με την έρευνα της EY, Digital Investment Index, για να το επιτύχουν αυτό, αρχίζουν να στρέφονται σε αναδυόμενες τεχνολογίες.

 

Μάλιστα, το 52% των στελεχών, που επιδίωξαν την ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών μέσω Σ&Ε, δηλώνουν ότι η προσέγγιση αυτή ξεπέρασε τις προσδοκίες τους. Την ίδια στιγμή, το 45% εκφράζει την ίδια άποψη για τις ψηφιακές συνεργασίες.

 

Οι γεωπολιτικές αλλαγές θα επηρεάσουν, επίσης, τις στρατηγικές αποφάσεις για τα κεφάλαια, όπως οι Σ&Ε και η είσοδος ή έξοδος από ορισμένες αγορές. Σύμφωνα με το 2021 Geostrategic Outlook της EY, η ανάλυση αυτών των κινδύνων καθίσταται πιο σημαντική στο τρέχον περιβάλλον, με την πανδημία να λειτουργεί ως ένας μεγάλος επιταχυντής για γεωπολιτικές αλλαγές.

 

Στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μεταβλητές, όπως το Brexit και ο αντίκτυπος νέων πολιτικών που θα προκύψουν από τη νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ, θα παίξουν βασικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο τα στελέχη επανεξετάζουν την εταιρική τους στρατηγική και την κατανομή κεφαλαίων.

 

Κινητικότητα το 2021

Το 2021 αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη της αξίας των συγχωνεύσεων και εξαγορών παγκοσμίως, καθώς οι συνθήκες για περαιτέρω αύξηση των συγχωνεύσεων και εξαγορών θεωρούνται εξαιρετικά ώριμες. Έπειτα από μία χρονιά συνεχών αυξομειώσεων, η αυξητική τάση της αξίας των συμφωνιών, που καταγράφεται από τις αρχές του 3ου τριμήνου του 2020, θα συνεχιστεί και το 2021.

 

Κι αυτό καθώς οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για βελτίωση της οικονομικής τους δραστηριότητας και επανακαθορίζουν το μέλλον τους για τη μετά-COVID-19 εποχή. Σύμφωνα με έρευνα της EY, που εξετάζει τις παγκόσμιες τάσεις για τις Σ&Ε το 2020 και τις προοπτικές το 2021, το περασμένο έτος η συνολική αξία των συναλλαγών σημείωσε την πέμπτη καλύτερη επίδοση της μετά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, παρά την κατάρρευση των Σ&Ε το 1ο εξάμηνο.

 

Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, με συνολική αξία $2,9 τρισ., η αξία των Σ&Ε παγκοσμίως το 2020 μειώθηκε, σε σχέση με τα $3,3 τρισ. το 2019. Στην αμερικανική ήπειρο, η αξία των Σ&Ε μειώθηκε κατά 29% στα $1,27 τρισ. Ειδικά η αγορά των ΗΠΑ σημείωσε πτώση 80% σε σύγκριση με το 2019, στη διάρκεια του lockdown.

 

Στην περιοχή της EMEIA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική), η μείωση της αξίας των συμφωνιών περιορίστηκε στο 3% στα $815 δισ., με την περιοχή να έχει ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του χαμένου εδάφους από τις αρχές του έτους.