Έρευνες - Μελέτες

O COVID-19 εκτόξευσε τα κακόβουλα μηνύματα το 2020

internetsecurity2

Λόγω της πανδημίας, οι χρήστες από όλο τον κόσμο αναγκάστηκαν να ξοδέψουν περισσότερο χρόνο στις συσκευές τους και στο Διαδίκτυο. Αυτό οδήγησε, μεταξύ άλλων, σε μια αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των νέων κακόβουλων αρχείων το 2020.

Αύξηση των νέων κακόβουλων αρχείων κατά 5,2% το 2020 - Άγγιξαν τις 360.000 ανά ημέραΚαι αυτό πιθανότατα θα συνεχιστεί έως το 2021, καθώς οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι και οι χώρες εφαρμόζουν διαφορετικούς περιορισμούς. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν οι εισβολείς ήταν πιο ενεργοί ή όχι ή εντοπίστηκαν περισσότερα κακόβουλα αρχεία μόνο λόγω μεγαλύτερης δραστηριότητας. Θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός και των δύο.

Τα συστήματα ανίχνευσης της Kaspersky ανακάλυψαν κατά μέσο όρο 360.000 νέα κακόβουλα αρχεία ανά ημέρα τους τελευταίους 12 μήνες - 18.000 περισσότερα από το προηγούμενο έτος (αύξηση 5,2%) και από 346.000 το 2018. Αυτό επηρεάστηκε κυρίως από τη μεγάλη αύξηση του αριθμού Trojans (κακόβουλα αρχεία ικανά για μια σειρά ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής δεδομένων και της κατασκοπείας).

Το 60,2% αυτών των κακόβουλων αρχείων ήταν non-specific Trojans. Γενικά, το ποσοστό των Trojans που εντοπίστηκαν αυξήθηκε κατά 40,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. 

Επίσης, το 2020 σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των backdoors (ένας συγκεκριμένος τύπος Trojan που δίνει στους επιτιθέμενους τηλεχειρισμό της “μολυσμένης” συσκευής): 40,5% και 23% αύξηση αντίστοιχα.

Σε πτώση το adware
Όπως αναφέρει η έκθεση «Kaspersky Security Bulletin: Statistics of the Year», το 2020 υπήρξε επίσης μια αξιοσημείωτη αύξηση στον αριθμό των worms, που εντοπίστηκαν. Πρόκειται για κακόβουλα προγράμματα, που αντιγράφουν τον εαυτό τους στο σύστημά σας, γραμμένα στη γλώσσα VisualBasicScript και συνήθως ανήκουν στην οικογένεια κακόβουλων προγραμμάτων Dinihou.

Στον αντίποδα, σε πτώση βρέθηκε το 2020 το adware (προγράμματα που σας βομβαρδίζουν με διαφημίσεις), το οποίο παρουσίασε μείωση 35% σε σύγκριση με το 2019. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η συντριπτική πλειονότητα των κακόβουλων αρχείων που εντοπίστηκαν (89,80%) προέκυψαν μέσω αρχείων Windows PE - μορφή αρχείου ειδικά για λειτουργικά συστήματα Windows.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των νέων κακόβουλων προγραμμάτων που σχετίζονται με λειτουργικά συστήματα Android μειώθηκε κατά 13,7%. Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι δούλευαν και μελετούσαν από το σπίτι, πιθανότατα σε σταθερούς και φορητούς υπολογιστές, οι επιτιθέμενοι φαίνεται να έχουν στρέψει την προσοχή τους σε αυτές τις συσκευές.

Υπήρξε επίσης αύξηση 27% του αριθμού των διαφορετικών σεναρίων - που αποστέλλονται μέσω κακόβουλων εκστρατειών email ή συναντήθηκαν σε “μολυσμένους” ιστότοπους, το οποίο θα μπορούσε, για άλλη μια φορά, να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι άνθρωποι πέρασαν περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο και οι επιτιθέμενοι προσπάθησαν να αξιοποιήσουν αυτό το γεγονός.

Προστασία
Προκειμένου να παραμείνουν προστατευμένοι, η Kaspersky συνιστά στους χρήστες:

-Δώστε ιδιαίτερη προσοχή και μην ανοίγετε ύποπτα αρχεία ή συνημμένα από άγνωστες πηγές. Ελέγξτε ξανά τη μορφή διεύθυνσης URL και την ορθογραφία της επωνυμίας πριν από τη λήψη οτιδήποτε. Οι πλαστοί ιστότοποι μπορεί να μοιάζουν με τον πραγματικό, αλλά θα υπάρξουν ανωμαλίες που θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τη διαφορά.

-Μην κάνετε λήψη και εγκατάσταση εφαρμογών από μη αξιόπιστες πηγές.

-Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους που λαμβάνονται από άγνωστες πηγές και ύποπτες διαδικτυακές διαφημίσεις.

-Δημιουργήστε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένου ενός συνδυασμού πεζών και κεφαλαίων γραμμάτων, αριθμών και σημείων στίξης και ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων.

-Να εγκαθιστάτε πάντα ενημερώσεις. Ορισμένες από αυτές ενδέχεται να περιέχουν κρίσιμες επιλύσεις προβλημάτων ασφάλειας.

-Αγνοήστε μηνύματα που ζητούν απενεργοποίηση συστημάτων ασφαλείας για λογισμικό office ή λογισμικό προστασίας από ιούς.

-Χρησιμοποιήστε μια ισχυρή λύση ασφαλείας κατάλληλη για τον τύπο του συστήματος και τις συσκευές σας.