Έρευνες - Μελέτες

Πιο ευέλικτα εργασιακά μοντέλα θέλουν οι εργαζόμενοι στην post-COVID-19 εποχή

peopleworkk23

Απροθυμία να επιστρέψουν στα παραδοσιακά εργασιακά μοντέλα της προ-πανδημίας εποχής εκδηλώνουν, σήμερα, οι εργαζόμενοι ανά τον κόσμο. Τα τρία τέταρτα (74%) εκφράζουν την επιθυμία να διαμορφώσουν ένα πιο ευέλικτο επαγγελματικό μέλλον αντί να επιστρέψουν σε ένα “business as usual” τρόπο εργασίας.

 

Σχεδόν το ένα τρίτο των εργαζομένων βλέπει την τηλεργασία ως το τρίτο μεγαλύτερο όφελος, που έρχεται ως υποπροϊόν της πανδημίαςΕίναι σαφές ότι αυτή η πανδημία έχει επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον συνδυασμό της επαγγελματικής και της οικιακής μας ζωής. Οι εργαζόμενοι, πλέον, χρησιμοποιούν την τεχνολογία, για να αποκτήσουν ένα νέο μέλλον, επιδιώκοντας μεγαλύτερη ελευθερία και ευελιξία.

 

Είτε αυτό σημαίνει να περνούν περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους τους (47%), να εξοικονομούν χρήματα (41%) ή να εργάζονται εξ αποστάσεως (32%). Μάλιστα, σχεδόν το ένα τρίτο (32%) των εργαζομένων βλέπει την τηλεργασία ως το τρίτο μεγαλύτερο όφελος, που έρχεται ως υποπροϊόν του νέου κορωνοϊού.

 

Την πρώτη θέση κατέχει ο περισσότερος χρόνος με την οικογένεια (47%), ενώ τη δεύτερη η εξοικονόμηση χρημάτων (41%). Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από τα πλεονεκτήματα περιστρέφονται γύρω από την αναζήτηση νέων ευκαιριών για προσωπικό χρόνο εκτός εργασίας, καθώς η ισορροπία επαγγελματικής - προσωπικής ζωής γίνεται ακόμη πιο σημαντική.

 

“Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων ήρθαν ξαφνικά αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της τηλεργασίας και κλήθηκαν να προσαρμοστούν γρήγορα για να παραμείνουν ασφαλείς και ανθεκτικοί. Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή αλλαγής ως ευκαιρία για να σχεδιάσουν ένα μέλλον γύρω από αυτά που πραγματικά τους ενδιαφέρουν”, διαπιστώνει νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky, στην οποία συμμετείχαν 8.000 εργαζόμενοι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων.

 

Επόμενη κανονικότητα

Μετά από την απομάκρυνση των δεσμών των προηγουμένως άκαμπτων εργασιακών διαδικασιών, οι εργαζόμενοι επανεξετάζουν την επόμενη κανονικότητα στον χώρο εργασίας, εμπνέοντας πιο ευέλικτες, φιλόξενες και ανθρωπιστικές εργασιακές κουλτούρες. Σχεδόν δύο στους πέντε εργαζόμενους (39%) θέλουν να αφήσουν πίσω τη δομή εργασίας 9-5. Αυτό το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο για τις ηλικίες 25-34 (44%), υποδηλώνοντας μια αυξανόμενη τάση.

 

Ένας παρόμοιος αριθμός (34%) είναι έτοιμος να αφήσει πίσω του τα κλασικά γραφεία και περίπου το ένα τρίτο (32%) θέλει να μπει ένα τέλος στο κλασικό εργασιακό πενθήμερο.

 

“Ωστόσο, καθώς οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να υιοθετούν πιο σύγχρονους και ευέλικτους τρόπους εργασίας, είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να αυξάνουν και να προσαρμόζουν την υποστήριξη που παρέχουν”, τονίζουν οι αναλυτές. Πάνω από το ένα τρίτο (38%) του εργατικού δυναμικού επιδιώκει περισσότερη τεχνολογική υποστήριξη από τον οργανισμό, όταν εργάζεται εξ αποστάσεως. Ως αποτέλεσμα, η ανάγκη παροχής εργαλείων και τεχνολογίας για να διατηρεί τους χρήστες παραγωγικούς, συνδεδεμένους και ασφαλείς δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. 

 

Ευέλικτο δυναμικό

Για να βοηθήσει τους οργανισμούς να διατηρήσουν το ευέλικτο εργατικό δυναμικό τους ασφαλές, η Kaspersky προτείνει:

“- Ενισχύστε την ευαισθητοποίηση των υπαλλήλων σας σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας. Είτε εργάζονται από το σπίτι, είτε από ένα καφέ, η τηλεργασία φέρνει μια εντελώς νέα αλλαγή στη συμπεριφορά και τη νοοτροπία των εργαζομένων.

- Ενισχύστε τη γνώση του εργατικού δυναμικού σας σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας.

- Λάβετε βασικά μέτρα προστασίας δεδομένων για τη διασφάλιση εταιρικών δεδομένων και συσκευών. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η ενεργοποίηση της προστασίας με κωδικό πρόσβασης, η κρυπτογράφηση συσκευών εργασίας και η διασφάλιση της δημιουργίας αντιγράφων ασφάλειας.

- Δημιουργήστε ασφάλεια εντός και εκτός γραφείου. Η εξασφάλιση υπαλλήλων στα γραφεία τους ή εν κινήσει ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιούν είναι σήμερα απόλυτα εφικτή”.