Έρευνες - Μελέτες

1 στους 2 Έλληνες έκανε τουλάχιστον μια online αγορά το 1ο τρίμηνο του 2020

commercecard1

Ακόμη πιο δυναμική γίνεται η στροφή των Ελλήνων καταναλωτών προς το ηλεκτρονικό εμπόριο. Σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες (47,8%), ηλικίας 16 - 74 ετών, που έχουν οποτεδήποτε χρησιμοποιήσει, έστω και μία φορά, το Διαδίκτυο, έκανε το 1ο τρίμηνο του 2020 μια ηλεκτρονική αγορά.

 

Το ένα τρίτο των καταναλωτών στην Ελλάδα αγόρασε από το Διαδίκτυο ηλεκτρονικούς υπολογιστές, tablets και κινητά τηλέφωναΣε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, το ποσοστό των χρηστών του Διαδικτύου στην Ελλάδα, που πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές αγορές, παρουσίασε αύξηση 15,2%. Σχεδόν στο σύνολο τους, 93,1%, οι καταναλωτές που αγόρασαν ηλεκτρονικά, επέλεξαν εγχώριες επιχειρήσεις, ποσοστό που καταγράφει αύξηση 7,4% σε σύγκριση με το 2019 (86,7%).

 

Όσον αφορά το τί αγόρασαν οι Έλληνες από το Διαδίκτυο το 1ο τρίμηνο του έτους; Το 65% πραγματοποίησε αγορές ειδών ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ (τσάντες, κοσμήματα). Στο μεταξύ, το ένα τρίτο (30,4%) αγόρασε online ηλεκτρονικούς υπολογιστές, tablets, κινητά τηλέφωνα ή αξεσουάρ (εκτυπωτές, καλώδια, θήκες, ακουστικά).

 

Επίσης, ένα ποσοστό 8,3% των πολιτών, που ψώνισαν ψηφιακά, αγόρασε το 1ο τρίμηνο του 2020, ταινίες ή σειρές, είτε ως υπηρεσία μετάδοσης (streaming), είτε ως ψηφιακό αρχείο που μεταφορτώνεται. Άλλο ένα 6,4% πραγματοποίησε ηλεκτρονικές αγορές λογισμικού για ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή άλλες συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των αναβαθμίσεων.

 

 

Online πακέτα κινητής

Αναφορικά με τις υπηρεσίες που αγοράζονται περισσότερο, το 17,2% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, που πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές αγορές το 1ο τρίμηνο του έτους, αγόρασαν συνδρομές internet ή συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας. Στο μεταξύ, ένα 14,3% αγόρασε online εισιτήρια για πολιτιστικά γεγονότα ή αναψυχή (κινηματογράφο, θέατρο, συναυλίες).

 

Στο μεταξύ, το 1ο τρίμηνο του 2020, το 21,9% των Ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου πραγματοποίησε online αγορές για υπηρεσίες μεταφοράς/μετακίνησης από επιχειρήσεις μέσων μαζικής μεταφοράς (ΚΤΕΛ, αστικές συγκοινωνίες, εταιρείες ταξί - συμπεριλαμβανομένης της UBER - αεροπορικές και ακτοπλοϊκές). Επίσης, το 9,8% αγόρασε ηλεκτρονικά υπηρεσίες διαμονής (κατάλυμα) από επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία ή ταξιδιωτικά πρακτορεία.

 

Αξία αγορών

Αναφορικά με την αξία των αγορών, οι πέντε στους δέκα Έλληνες πολίτες (49,7%) πλήρωσαν συνολικά αντίτιμο από €100 έως €500 για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που αγόρασαν. Επίσης, το 39,8% δαπάνησε κάτω από €100.

 

Όσον αφορά στο πλήθος και στην αξία των αγορών, που πραγματοποιήθηκαν μέσω διαδικτύου το 1ο τρίμηνο του 2020, οι τέσσερις στους δέκα Έλληνες (39,3%) έκαναν από μία έως δύο αγορές. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, οι τρεις στους δέκα (30,6%) έκαναν μεταξύ τριών και πέντε αγορών, ενώ ένα αντίστοιχο ποσοστό 30,1% έκανε περισσότερες από πέντε αγορές.

 

Online τραπεζικές συναλλαγές

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 1ο τρίμηνο του 2020 δείχνουν ότι, σήμερα, οκτώ στους δέκα Έλληνες  (78,1%) ηλικίας 16 - 74 κάνουν πλέον χρήση του Διαδικτύου. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 3,2% σε σύγκριση με το 2019.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, χρήση του διαδικτύου σε τακτική βάση, δηλαδή, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, κάνει το 98% όσων χρησιμοποίησαν το Internet. Περισσότερες από δύο φορές, στη διάρκεια της ημέρας, μπαίνει στο Διαδίκτυο το 88,7% των τακτικών χρηστών.

 

Αναφορικά με τους λόγους χρήσης του Διαδικτύου, η αναζήτηση πληροφοριών και υπηρεσιών είναι η βασικότερη δραστηριότητα για το 88,9% των πολιτών ηλικίας 16-74. Σημαντικά αυξημένο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα είναι και το ποσοστό των Ελλήνων χρηστών, που πραγματοποιούν online τραπεζικές συναλλαγές.

 

Έτσι, σχεδόν ένας στους δύο (46,8%) έκανε το 1ο τρίμηνο του 2020 τουλάχιστον μία online τραπεζική συναλλαγή. Το αντίστοιχο ποσοστό έναν χρόνο νωρίτερα ήταν 40,3%.

 

Επίσης, κλήσεις ή βιντεοκλήσεις μέσω Διαδικτύου (Skype, Messenger, Viber, Whats App, Facetime) έκανε το 72,3% από 66,8% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.