Έρευνες - Μελέτες

Η πανδημία αυξάνει την κοινή χρήση online υπηρεσιών στα νοικοκυριά

internet_laptop

Σημαντικές αλλαγές στις διαδικτυακές συνήθειες των πολιτών, οι οποίες γίνονται σταδιακά αντιληπτές, επιφέρει η πανδημία του COVID-19 και οι περιορισμοί, που αυτή επιβάλλει. Η αναγκαιότητα παραμονής στο σπίτι έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι προσεγγίζουν τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Το 46% των χρηστών μοιράζεται υπηρεσίες streaming, αλλά και λογαριασμούς στο eBay ή το Amazon Prime με τους συγκατοίκους τουΓια παράδειγμα, όλο και περισσότεροι πολίτες ανά τον κόσμο παίρνουν την απόφαση να χρησιμοποιήσουν τους ίδιους λογαριασμούς για πλατφόρμες ψυχαγωγίας με τους ανθρώπους με τους οποίους μοιράζονται το ίδιο νοικοκυριό. Έτσι, σχεδόν ένας στους δύο (46%) απαντά ότι αισθάνεται, πλέον, άνετα να μοιράζεται υπηρεσίες streaming με τους συγκατοίκους του.

Οι διαδικτυακές υπηρεσίες μπορούν να ενώσουν τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να κοινοποιήσουν προσωπικά στοιχεία λογαριασμού προκειμένου να προσφέρουν αμοιβαία πρόσβαση στους συγκατοίκους τους. Εκτός από την κοινή χρήση λογαριασμών σε streaming πλατφόρμες, ένας στους τρεις (33%) δηλώνει ότι μοιράζεται τις διαδικτυακές υπηρεσίες σε καταστήματα λιανικής, όπως το eBay ή το Amazon Prime, με τους συγκατοίκους του.

Επιπλέον, σύμφωνα με έκθεση της Kaspersky (More Connected Than Ever Before: How We Build Our Digital Comfort Zones), το 30% παραδέχεται ότι μοιράζεται λογαριασμούς για υπηρεσίες online παραγγελίας φαγητού, και τις συνδρομές του σε διαδικτυακά παιχνίδια (π.χ. Xbox Live). Ωστόσο, ένας στους τρεις (32%) δεν είναι σίγουρος για την ασφάλεια των λογαριασμών του, επειδή δεν γνωρίζει τις ψηφιακές συνήθειες των τελευταίων. 

Ψηφιακές ανησυχίες
Συνεπώς, δεν είναι όλοι οι ερωτηθέντες σίγουροι πόσο ασφαλείς είναι οι συγκάτοικοι τους, όταν χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και αν αυτό θα επηρεάσει τις ψηφιακές τους συνήθειες. Για παράδειγμα, το 43% ισχυρίστηκε ότι ανησυχεί για αυξημένη διαδικτυακή δραστηριότητα μέσω υπηρεσιών streaming ή παιχνιδιού. 

Ένας στους τέσσερις (24%) ανησυχεί ότι οι ψηφιακές συνήθειες των συγκατοίκων του θα επηρεάσουν τις ταχύτητες του Διαδικτύου και έτσι θα επηρεάσουν την απόδοση των διαδικτυακών παιχνιδιών του. “Δυστυχώς, εάν δεν δώσουμε προσοχή στον τρόπο με τον οποίο κοινοποιούμε τα προσωπικά μας στοιχεία, ακόμη και στους συγκατοίκους μας, τόσο πιο πιθανό είναι να ανακαλυφθούν από άτομα ή ομάδες που δεν εμπιστευόμαστε”, αναφέρει η σχετική μελέτη.

Προστασία
“Είτε ζείτε με άλλους είτε όχι, θα συνιστούσαμε πάντα να διατηρείτε τις συσκευές και τα διαπιστευτήρια σας προστατευμένα με ισχυρές λύσεις ψηφιακής ασφάλειας, για να βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες σας παραμένουν ασφαλείς”, συστήνει η Kaspersky. Συνιστά δε στους χρήστες:

“- Μην κάνετε κλικ σε links σε ανεπιθύμητα ή ύποπτα email. Αρχικά, ελέγξτε εάν οι αποστολείς είναι αυθεντικοί βλέποντας εάν μπορείτε να επισκεφθείτε έναν επίσημο ιστότοπο.

 - Μην κοινοποιείτε προσωπικά στοιχεία και μην επιτρέπετε την πρόσβαση στους λογαριασμούς σας σε τρίτους, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να βρεθούν εκτεθειμένα στο Διαδίκτυο.

- Χρησιμοποιήστε μια ισχυρή λύση ασφάλειας, για να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε ασφαλείς μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε λογαριασμό”.