Έρευνες - Μελέτες

Η Ουκρανία, πρωταθλήτρια κόσμου στην υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων

bitcoin1

Μπορεί η Ανατολική Ευρώπη να έχει μόλις την τέταρτη μεγαλύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων με βάση τον όγκο των συναλλαγών, ωστόσο δύο κράτη της περιοχής διεκδικούν την παγκόσμια πρωτιά στην υιοθέτησή τους. Η Ουκρανία και η Ρωσία καταλαμβάνουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση στην υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων, όπως το Bitcoin, σε διεθνές επίπεδο.

Η Ρωσία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, παγκοσμίως, στην υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων, όπως το BitcoinΣύμφωνα με σχετική έρευνα της εξειδικευμένης εταιρείας κρυπτονομισμάτων Chainalysis, η Ουκρανία κατέλαβε για το διάστημα Ιούλιος του 2019 - Ιούνιος του 2020 την πρώτη θέση στον παγκόσμιο δείκτη υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων. Ο δείκτης της Chainalysis εξετάζει την αξία των κρυπτονομισμάτων που λαμβάνονται, ανταλλάσσονται και κατατίθενται.

Συνολικά για το εξεταζόμενο διάστημα, η Ουκρανία έστειλε κρυπτονομίσματα αξίας $8,2 δισ. και έλαβε κρυπτονομίσματα αξίας $8 δισ. Η Ρωσία, από την πλευρά της, κατέλαβε τη δεύτερη θέση με βάση τον πληθυσμό, στέλνοντας κρυπτονομίσματα αξίας $16,8 δισ. και λαμβάνοντας νομίσματα αξίας $16,6 δισ. το ίδιο διάστημα.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, ενώ αυτά τα ποσά είναι πολύ χαμηλότερα από τα αντίστοιχα σε Κίνα, ΗΠΑ και άλλες κορυφαίες αγορές, δείχνουν ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο υιοθέτησης, όταν λαμβάνεται υπόψιν ο πληθυσμός των χωρών και το μέγεθος των οικονομιών τους.

Συνολικά, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία ανέλυσε τη δραστηριότητα σε περισσότερα από δώδεκα διαφορετικά κρυπτονομίσματα, η Ανατολική Ευρώπη αντιπροσώπευε το 12% της παγκόσμιας δραστηριότητας κρυπτονομισμάτων κατά το εξεταζόμενο διάστημα. 

Πάντως, ενώ η συντριπτική πλειονότητα αυτής της δραστηριότητας είναι νόμιμη, η Ανατολική Ευρώπη είναι, επίσης, πρώτη στον κόσμο στην παράνομη χρήση κρυπτονομισμάτων σε αγορές στο “σκοτεινό διαδίκτυο” και σε προγράμματα ransomware.

Έλλειμα εμπιστοσύνης
Οι αναλυτές της Chainalysis προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα υψηλά ποσοστά υιοθέτησης των κρυπτονομισμάτων στις δύο συγκεκριμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, τη Ρωσία και την Ουκρανία. Όπως εξηγούν, ένας από αυτούς είναι το μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης του πληθυσμού προς την επίσημη κυβέρνηση, προς το τραπεζικό σύστημα, τις επιχειρήσεις, αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. 

“Η δωροδοκία και άλλες μορφές διαφθοράς είναι κοινές και στις δύο χώρες. Αποτελεί δε κοινό μυστικό ότι χρήματα μπορούν να κατασχεθούν από επιχειρήσεις και ιδιώτες πολίτες, οι οποίοι θα βρεθούν σε δυσμένεια από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν, επίσης, ιδιαίτερο έλλειμα εμπιστοσύνης”, αναφέρουν οι αναλυτές. Επικαλούνται δε πρόσφατη μελέτη από το Herald της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, η οποία διαπιστώνει ότι το 56% των Ρώσων δεν εμπιστεύεται τις τράπεζες, με μεγάλο μέρος του αρνητικού αισθήματος να προέρχεται από τις οικονομικές κρίσεις τη δεκαετία του 1990. 

Η Ουκρανία έχει, επίσης, δει την εμπιστοσύνη των πολιτών της στις τράπεζες να μειώνεται μετά την κατάρρευση πολλών σημαντικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη χώρα, κατά την τελευταία δεκαετία. “Η δυσπιστία για τις τράπεζες και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ενέπνευσε πολλούς από τους αρχικούς υποστηρικτές του Bitcoin και πιστεύουμε ότι θα μπορούσε, επίσης, να τροφοδοτήσει την υπερβολική υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία, την Ουκρανία και σε άλλα μέρη της Ανατολικής Ευρώπης”, σημειώνει η ίδια ανάλυση.

Online συναλλαγές
Επιπλέον, οι καταναλωτές και στις δύο χώρες έχουν εξοικείωση με τις ηλεκτρονικές πληρωμές και το ηλεκτρονικό χρήμα, η οποία έχει κάνει την υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων ευκολότερη.

“Ο τραπεζικός κλάδος στο Ανατολικό Μπλοκ δεν αναπτύχθηκε με τον ίδιο τρόπο, που έκανε στη Δύση. Ιδιαίτερα, η διαδικασία μεταφοράς χρημάτων μεταξύ λογαριασμών και στο εξωτερικό ήταν ιδιαίτερα προβληματική. Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκαν πολλές εγχώριες ανεπίσημες μέθοδοι για τη μεταφορά χρημάτων. Ακόμα και πριν από τη χρήση των κρυπτονομισμάτων, υπήρχαν άλλα χρηματοοικονομικά μέσα, όπως κουπόνια”, προσθέτουν οι αναλυτές.