Έρευνες - Μελέτες

Τα έσοδα της παγκόσμιας αγοράς public cloud θα αυξηθούν κατά 6,3% το 2020

cloudcompnew1

Ανοδικά αναμένεται να κινηθεί, κατά το 2020, η παγκόσμια αγορά των υπηρεσιών public cloud, με τα έσοδα να καταγράφουν αύξηση κατά 6,3% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Σε απόλυτα μεγέθη, η αγορά θα κινηθεί φέτος στα επίπεδα των $257,9 δισ. από $242,7 δισ. το 2019, σύμφωνα με την Gartner.

Το “Desktop as a Service” θα είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας της αγοράς, λόγω των αυξημένων αναγκών για τηλεργασίαΤο “Desktop as a Service” (DaaS) θα είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας της αγοράς, λόγω των αυξημένων επιχειρηματικών αναγκών για εξ αποστάσεως εργασία, αλλά και λόγω των εταιρικών προσπαθειών για μείωση του κόστους. Ο τομέας του “Desktop as a Service” εκτιμάται ότι θα διευρυνθεί κατά 95,4%, φθάνοντας στα $1,2 δισ. Το DaaS αποτελεί μια φθηνή λύση για επιχειρήσεις, που υποστηρίζουν την αύξηση των εργαζομένων, που απασχολούνται από απόσταση, καλύπτοντας τις ανάγκες τους για ασφαλή πρόσβαση σε εταιρικές εφαρμογές από πολλές συσκευές και τοποθεσίες.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, το “Software as a Service” (SaaS) παραμένει το μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς, το οποίο προβλέπεται να αυξηθεί στα $104,7 δισ. το 2020. Ο δεύτερος μεγαλύτερος τομέας της αγοράς είναι οι υπηρεσίες υποδομής συστήματος cloud ή η υποδομή ως υπηρεσία (IaaS), η οποία προβλέπεται να αυξηθεί κατά 13,4% στα $50,4 δισ. κατά το τρέχον έτος. 

Η κατάλληλη απάντηση
“Όταν η πανδημία COVID-19 χτύπησε τον πλανήτη και παρά την αρχική αμηχανία, η αγορά του cloud ήταν αυτή που τελικά έδωσε την απάντηση, που είχαν ανάγκη οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο. Το cloud ανταποκρίνεται στην αυξημένη ζήτηση και ικανοποιεί την προτίμηση των πελατών για ελαστικά μοντέλα χρήσης”, σχολιάζει η Gartner (Forecast: Public Cloud Services, Worldwide, 2018-2024).

Οι υπηρεσίες για public cloud, σύμφωνα με τους αναλυτές,  θα είναι από τα φωτεινά σημεία της αγοράς πληροφορικής το 2020. Οι δαπάνες για public cloud σε πολλές περιοχές αναμένεται να αναπτυχθούν ραγδαία, καθώς οι οικονομίες επανέρχονται στην κανονικότητα. “Η χρήση των δημόσιων υπηρεσιών cloud προσφέρει στους υπεύθυνους Πληροφορικής σημαντικά πλεονεκτήματα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μπορούν να επενδύσουν σημαντικά λιγότερα ποσά, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία cloud, αντί να αυξάνουν την χωρητικότητα των κέντρων δεδομένων τους ή να αποκτούν παραδοσιακό λογισμικό με άδεια χρήσης”, τονίζει η εταιρεία.

Οι αναλυτές προβλέπουν, μάλιστα, ότι για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα μέχρι τα τέλη της χρήσης του 2020, οι οργανισμοί, που επεκτείνουν το καθεστώς της απομακρυσμένης εργασίας, θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα στο public cloud, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες για υποστήριξη της αυξημένης χωρητικότητας. Η τάση αυτή είναι που θα συντηρήσει σε υψηλά επίπεδα τις δαπάνες για public cloud, επιτρέποντας στην αγορά να κινηθεί ανοδικά.