Έρευνες - Μελέτες

Η πανδημία αναθέρμανε την παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών

laptopfinger

Ευεργετικές επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει - προς ώρας τουλάχιστον - η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Παρά την πίεση στα εισοδήματα των καταναλωτών και τον οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης στις επιχειρήσεις και παρά τις αρρυθμίες στην εφοδιαστική αλυσίδα, η τηλε-εργασία και το e-learning έδωσαν ώθηση στις πωλήσεις υπολογιστών.

Οι πωλήσεις υπολογιστών το 2ο τρίμηνο του 2020 αυξήθηκαν κατά 2,8% και έφτασαν τα 64,8 εκατ. συσκευές, παγκοσμίωςΗ εικόνα αυτή αποτυπώθηκε στην πορεία της αγοράς κατά 2ο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Gartner, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών αυξήθηκαν κατά 2,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Σε όγκους, η αγορά κινήθηκε στα επίπεδα των 64,8 εκατ. συσκευών.

“Η αγορά επιστρέφει στην ανάπτυξη λόγω της ισχυρής ζήτησης για φορητούς υπολογιστές και της ανάκαμψης από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, που σχετίζονται με το COVID-19. Η ανάπτυξη των πωλήσεων φορητών υπολογιστών ήταν ιδιαίτερα έντονη, καθοδηγούμενη από διάφορους παράγοντες, όπως οι ανάγκες για απομακρυσμένη εργασία, η διαδικτυακή εκπαίδευση και ανάγκες ψυχαγωγίας των καταναλωτών”, αναφέρει σχετικά η εταιρεία.

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι η ανάκαμψη έρχεται μετά από τη σημαντική μείωση των πωλήσεων, που σημειώθηκε κατά το 1ο τρίμηνο του έτους. Επίσης, προβλέπουν ότι η ανοδική τάση στις πωλήσεις φορητών υπολογιστών είναι πρόσκαιρη και δεν θα συνεχιστεί μετά το 2020, καθώς οι αποστολές ενισχύθηκαν κυρίως από βραχυπρόθεσμες επιχειρηματικές ανάγκες, λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας του COVID-19. 

Οι πρωταγωνιστές
Το 2ο τρίμηνο του 2020, η Lenovo και η HP μοιράστηκαν την πρώτη θέση στην παγκόσμια αγορά υπολογιστών, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης της HP στη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Από κοινού, οι δύο εταιρείες αντιπροσώπευαν το ήμισυ των αποστολών ηλεκτρονικών υπολογιστών από 46,6% το 2ο τρίμηνο του 2019.

Η Lenovo διατηρήθηκε στην κορυφή της κατάταξης, πετυχαίνοντας αύξηση 4,2% σε ετήσια βάση, γεγονός που ήταν αποτέλεσμα της ισχυρής διψήφιας ανάπτυξης στην περιοχή της EMEA και της αύξησης σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% στις πωλήσεις φορητών υπολογιστών.

Μετά από μια σημαντική πτώση το 1ο τρίμηνο του 2020 λόγω των περιορισμών της εφοδιαστικής αλυσίδας, η HP σημείωσε ισχυρή αύξηση σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο. Η εταιρεία παρουσίασε ιδιαίτερα ισχυρή ανάπτυξη στην ΕΜΕΑ και τις ΗΠΑ, λόγω της υγιούς καταναλωτικής ζήτησης για υπολογιστές.

Οι παγκόσμιες αποστολές της Dell μειώθηκαν ελαφρά το 2ο τρίμηνο του 2020. Οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν στην περιοχή της EMEA και την Ιαπωνία, αλλά μειώθηκαν σε όλες τις άλλες περιοχές. Πάντως, σε πολλές περιοχές του πλανήτη, οι πωλήσεις φορητών υπολογιστών της Dell παρουσίασαν διψήφια ανάπτυξη, η οποία αντισταθμίστηκε από τη σημαντική μείωση στις αποστολές συσκευών για επαγγελματική χρήση. 

Πρωταγωνίστρια η Ευρώπη
Η γεωγραφική ζώνη που πλανήτη, που ώθησε την αγορά να κινηθεί ανοδικά το 2ο τρίμηνο του 2020, ήταν αυτή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA). Οι αποστολές ηλεκτρονικών υπολογιστών στην EMEA αυξήθηκαν κατά 20% το 2ο τρίμηνο του 2020, που αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην περιοχή τα τελευταία 10 χρόνια. Η εξαιρετικά ισχυρή ζήτηση στην αγορά συνδέεται με τις αυξημένες ανάγκες για τηλεργασία και online εκπαίδευση.

Στο μεταξύ, η αμερικανική αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών διευρύνθηκε κατά 3,5% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης. Πάντως, η διψήφια αύξηση στις πωλήσεις φορητών υπολογιστών αντισταθμίστηκε από τη μείωση κατά 44% στις πωλήσεις συσκευών για επιχειρήσεις.

Στην αγορά της Ασίας/Ειρηνικού, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 8,1% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο, καθώς, ενώ η αγορά συσκευών για προσωπική χρήση ήταν ισχυρή, η επιχειρηματική αγορά ήταν αδύναμη, αντανακλώντας τις προκλήσεις της ζήτησης και τους περιορισμούς στον προϋπολογισμό σε ορισμένους κλάδους, όπως ο κρατικός τομέας κυβέρνηση και η εκπαίδευση.